„Obstrukce budou pokračovat.“ Schillerová bouchla po verdiktu ÚS do stolu

27.01.2024 14:58 | Monitoring

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová prohlásila, že bytostně nesouhlasí s verdiktem Ústavního soudu, který ve středu vyhlásil, že zkrácení valorizace penzí nebylo protiústavní. Zajímalo by ji, proč soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček převzal politické argumenty. Ujistila, že ve Sněmovně budou dál bojovat za lidi a pokračovat v obstrukcích, bude-li to třeba.

„Obstrukce budou pokračovat.“ Schillerová bouchla po verdiktu ÚS do stolu
Foto: XTV
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

Stínová ministryně financí Schillerová úvodem řekla, na co by se zeptala ústavních soudců, kteří zamítli stížnost ANO ohledně snížení mimořádné valorizace penzí, pokud by měla tu možnost: „Kdybych mohla, tak bych se nejraději zeptala soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčka, proč odůvodňoval stav veřejných financí, proč se věnoval ekonomice, proč převzal politické argumenty, které jsem slýchala ve veřejném slyšení od ministra financí a od ministra práce a sociálních věcí,“ uvedla.

Rozhodnutí Ústavního soudu je pro ni zklamáním: „Jsem velmi zklamaná, zejména jako právník, že jsem tam neslyšela odpovědi na ty stížnostní důvody, které jsme měli v našem návrhu, a které se hlavně týkaly vysvětlení toho, zdali byla právní úprava retroaktivní, zda byly naplněny podmínky pro hospodářskou škodu a tak dále. To rozhodnutí pro mne bylo jako blesk z čistého nebe,“ dodala Schillerová v rozhovoru pro XTV.

„Tento výsledek jsem nečekala, protože ten výsledek byl skutečně 100:0, když bych použila sportovní terminologii. Čekala jsem, že alespoň v něčem Vojtěch Šimíček dá za pravdu našim stížnostním důvodům. Čtu různé názory, různých expertů, abych nestavěla pouze na tom svém, a úplně z toho Ústavní soud nevychází nejlépe,“ pokračovala exministryně.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57770 lidí
Pousmála se nad tím, že předseda SPD Tomio Okamura viní z neúspěchu u Ústavního soudu hnutí ANO, protože ji odmítlo podat s SPD společně, pak by podle něj měla větší šanci. To ale Schillerová odmítá: „Určitě to tak není. Odpovím jako právník; na podání stížností stačí mnohem méně podpisů poslanců, než my jsme opatřili. Za nás to podalo 81 poslanců, stačilo asi 41 podpisů. Takže Ústavní soud pouze zkoumá, zda byly naplněny podmínky; jestli podpisů bylo 79 nebo 90, je úplně irelevantní,“ vysvětluje Alena Schillerová.

Také jejího stranického šéfa Andreje Babiše rozhodnutí Ústavního soudu, o zamítnutí návrhu poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů, zklamalo. Napadl prezidenta Petr Pavla, že měl návrh zákona na jaře vetovat. „Jeho veto by pravděpodobně nic nezměnilo, protože by se to vrátilo do Poslanecké sněmovny a pětikoalice by udělala vše pro to, aby to přehlasovala. Mohlo by to ale změnit to, že my bychom zákonu dále bránili a oni byli v časové tísni, tomu býval prezident určitě pomohl,“ připomněla, že vládní koalice měla daný termín, kdy musel být tento zákon ve Sbírce zákonů, jinak by musela vyplatit valorizaci v nezměněné výši.

Pokud se hnutí ANO vrátí do vlády, slíbila Schillerová, že celý ten systém podrobí revizi.

Ústavní soudce Šimíček mimo jiné opozici pokáral za obstrukce. Schillerová ujistila, že způsob jednání ve Sněmovně měnit nebudou. „My své jednání určitě nezměníme. My jsme byli zvoleni svými voliči, abychom v Poslanecké sněmovně zastupovali jejich zájmy a abychom tam za ně bojovali. My jsme vázáni voličům a zodpovědní svému svědomí, takže budeme postupovat vždy tak, abychom bojovali za správné věci, za lidi, za ty zranitelné,“ řekla Schillerová k obstrukcím.

Nelze si podle jejího názoru pouze říct, že vláda má ve Sněmovně pohodlnou většinu a obstrukcí se proto rovnou vzdát. „Touto optikou bychom opravdu museli sedět v rohu a šoupat nohama, jak nám doporučovala paní předsedkyně Pekarová Adamová. To fakt dělat nebudeme,“ kroutila hlavou zástupkyně opozice.

Každá obstrukce má podle ní vždy jasný cíl, u důchodů i u volby poštou: „U důchodů jsme obstrukcemi sledovali zbrzdění k tomu datu tak, aby se nepodařilo ten zákon změnit, tam jsme byli ale násilně přerušeni. U korespondenční volby jsme obstrukcemi sledovali to, aby s námi koalice sedla k jednacímu stolu, protože zase tlačí nějaký nepodařený nedodělek, vůbec nekomunikuje a tváří se, jak kdyby tu měla být na věčné časy. Ten zákon je prostě paskvil,“ řekla Schillerová ke kontroverzní korespondenční volbě.

Volba poštou pro Čechy žijící v zahraničí ve středu prošla prvním čtením po více než 63 hodinách jednání, protože koalice určila pevný čas k hlasování o návrhu korespondenční volby.

„Překulí se rok a budou tu parlamentní volby. A to je tak zásadní, že nevěřím tomu, že pětikoalice ještě něco zásadního udělá. Dříve jsem to komentovala tím, že zvednou daně, zpomalí valorizaci důchodů a doklepou to ve Strakově akademii,“ míní Schillerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ústavní sdoudci se ani nesnažili, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehakarel , 27.01.2024 15:46:05
předstírat nějakou objektivitu. Předvedli pouze arogatní dlouhý nos právu a zdravému rozumu. Zbytky úcty a respektu vůčri ÚS které ještě zbyly po působení pana Rychetského neuváženě zahodili.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…