„Omezený hlupáček!“ Mirek Topolánek dostal výprask. Dráždil „naštvané Čechy“

13.06.2022 20:56 | Komentář

ANKETA „Lidi by teď měli být naštvaní hlavně sami na sebe, že jsou v potížích, je často jejich vina.“ Tak zní titulek rozhovoru bývalého premiéra a expředsedy ODS Mirka Topolánka v Prostoru X v Reflexu. PL.cz se v anketě zeptaly českých politiků, jak oni na tuto záležitost pohlížejí a co si o tom myslí.

„Omezený hlupáček!“ Mirek Topolánek dostal výprask. Dráždil „naštvané Čechy“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek při rozhovoru pro PL

„Řešíme problémy, o kterých jsme doufali, že už nepotkáme. Spousta lidí je dneska znejistělých a naštvaných. Měli by být naštvaní především na sebe, ale to už tak je, že lidé vždycky hledají viníka někde jinde,“ řekl Mirek Topolánek s tím, že myslet si, že stát je tu od toho, aby občanům zajistil bohatství a štěstí, je mýlka. Pomoc patří sociálně, nebo zdravotně znevýhodněným, ti ostatní by se měli podívat do zrcadla a položit si otázku, jestli udělali dost.

„Pan Topolánek má částečně pravdu, protože lidé si zvolili vládu, která nějakým způsobem koná. Současná inflace, především růst cen pohonných hmot a energií, si nezpůsobili lidé sami, ale jsou důsledkem politických rozhodnutí a kroků, které jsou mimo jejich dosah. Takže říkat, že si za to lidé mohou sami a a mají být na sebe naštvaní, mi přijde hodně alibistické. Samozřejmě, že každý člověk ovlivňuje svůj život. V současné době jsou to však okolnosti vnější, které nemůžou nějakým způsobem ovlivnit. Až v příštích volbách,“ zareagoval Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním znevýhodněním ČR, garant Trikolory pro oblast sociálních věcí. 
 
 
„Mirek Topolánek je spolehlivý. Mýlí se vždy,“ okomentoval Vlastimil Tlustý, bývalý ministr financí v první Topolánkově vládě a expředseda poslaneckého klubu ODS, nyní ekonomický poradce Trikolory.
 
„V ojedinělých případech tomu tak asi bude, ale naprostá většina lidí s tak extrémním růstem cen energií, paliv, potravin, stavebních materiálů, dvoucifernou inflací a znásobením úrokových sazeb hypoték opravdu počítat nemohla ani v nejtemnějším snu. Díky tomu se do problémů dostávají i lidé, kteří neměli rodinné finance na hraně a hospodařili odpovědně,“ vysvětlil senátor Patrik Kunčar (KDU-ČSL), místopředseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, bývalý starosta Uherského Brodu.
 

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15396 lidí
„Tak to vidí pravice a k tomu říká, že se každý má postarat sám o sebe. Jako sociální demokratka vím, že nejsou všichni, kteří mají to štěstí, že by byli mladí, zdraví a bohatí. A těm civilizované společnosti vždycky pomáhají, protože jsou tak silné, jak silní jsou ti nejslabší. To je také otázka sociální soudržnosti. Tu mimochodem potřebuje ke svému úspěchu i kapitál, za který pravice kope,“ upozornila Alena Gajdůšková (ČSSD), bývalá 1. místopředsedkyně Senátu ČR.
 
„Mirek Topolánek je v tomto trochu omezený hlupáček, který nechápe základní psychologické poznatky souvisejícími s tím, proč jsou někteří lidé víc a někteří míň úspěšní. Jinak by nemohl říct takovou hloupost. On si patrně navíc myslí, že to, že je úspěšný, je jeho zásluha. A neví, že se mýlí,“ objasnil Jan Korytář, první předseda politického hnutí Změna, exprimátor Liberce. 
 
„V první řadě mě napadá, že pan Topolánek nemá rád lidi. Povýšenecky je peskuje za něco, co sami nemohou ovlivnit. Není to nic divného. Všechny vlády ODS naprosto kašlaly na občany České republiky a napakovaly se vždy z jejich daní. Čekal bych od něj jako představitele teplárenského průmyslu, že přijde s nějakým řešením, jak ušetřit, ale to bychom asi chtěli mnoho. Ale má přesto v něčem pravdu. Občané mohou být naštvaní sami na sebe, pokud nešli k volbám. Případně šli a volili ODS... Třeba je pan Topolánek probudil a tuto chybu již příště neudělají,“ myslí si Marek Novák, poslanec hnutí ANO za Zlínský kraj.
 
 
„Typické Topolánkovo vyjádření. Za všechno si můžete sami, stát nepotřebujeme, ten nám jen překáží. No, ODS. Co chceme,“ uvedl Jiří Běhounek (ČSSD), hejtman Kraje Vysočina v letech 2008 až 2020. „To po mně opravdu chcete, abych podobné „modré“ bláboly komentoval? Ale pan expremiér má vlastně trochu pravdu. Lidé si přeci současné politiky volí sami. Jak kdysi jeho, tak i ty dnešní. Nechť si pak aspoň všimnou, zda to bylo dobré rozhodnutí. Vždyť chyby údajně opakuje jenom hlupák. Nebo už ani tohle dnes neplatí?“ ptá se Jiří Koskuba, poslanec ČSSD v letech 2010 až 2017, primář interny pražské nemocnice Na Bulovce.
 
„S panem Topolánkem souhlasím málokdy, ale tentokrát souhlasit musím. Lidé se na podzim u volebních uren rozhodovali skutečně sami a nyní jen sklízejí plody svého rozhodnutí. Vládní koalice dnes dělá pouze to, co se od ní dalo čekat, a každý, kdo ji volil, by proto nyní měl být spokojený. Jen nevím, zda to pan Topolánek myslel právě takto,“ sdělil Jaroslav Foldyna, poslanec SPD za Ústecký kraj. „Za vinu si mohou dávat a naštvaní mohou být ti, co volili pětislepenec, nebo nešli k volbám vůbec. Do potíží je dostala totiž politika současné vlády,“ domnívá se Karla Maříková, poslankyně SPD za Karlovarský kraj.
 
„Topolánkův přístup a asociální poloha jeho charakteru poměrně přesně ilustrují vztah pravicových subjektů k občanům této země. Hospodářskou krizi se všemi jejími negativními dopady, se kterými se nemohou některé sociální skupiny samy vyrovnat, zintenzivnily svojí politikou právě takové garnitury, kde Topolánek a jiní dlouhodobě figurovali. A dnes od těchto lidí dávají ruce pryč, když je tito, dnes potřební, volili, určitě netušili, že z nich udělá nejen pan Topolánek a spol. jakési užitečné idioty, kteří jsou vhodní pouze volit ty „správné“, ale jiná práva již nemají a svými problémy by zvolené politiky vlastně ani obtěžovat neměli, neboť jsou si za svůj stav vinni sami,“ napsal Jiří Valenta, poslanec KSČM v letech 2013 až 2021. 
 
 
„Jestli to myslí tak, že si za to mohou sami, protože nejprve dvakrát umožnili roztočit vládám ČSSD a ANO kolo inflace, umožnili Babišovi odsouhlasit Green Deal a nyní dali důvěru vládě, která pokračuje v tomto trendu a dělá všechno možné, kromě toho, aby lidem ulevila na daních, tak v tomto případě souhlasím. Jediné, na co se tato vláda zmohla, je to, že rozšířila okruh dávkami obdarovaných. Marian Jurečka dělá úplně stejnou proinflační politiku a nic neřešící politiku jako Jana Maláčová, rouškovné nahradila úplně stejně fungující dávka 5000 a la pastelkovné. Bohatství přitom vždy vzniká z práce, nikoliv z dávek a dotací. Kosmetické snížení spotřební daně přišlo příliš pozdě, přitom nebylo potřeba nic vymýšlet, stačilo se dívat do Polska, kde to vláda zvládá daleko lépe. No a pak jsou tu excesy, kdy si za to lidé opravdu mohou sami vlastním nezodpovědným jednáním, tak jak to myslí Mirek Topolánek, ale většina lidí poctivě pracuje a za jejich situaci skutečně nesou velkou měrou odpovědnost politici ČR a EU. Poučit se tak mohou obecně lidé zejména v tom, komu dávají do rukou tuto zemi, protože výběr posledních vlád se opravdu nepovedl,“ okomentoval Libor Vondráček, předseda Svobodných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…