„Oslavování příslušníků jednotek SS je nepřijatelné.“ Koalice nesouhlasila

27.09.2023 10:24 | Monitoring

Zákonodárci pokračují v práci a vedle debat o konsolidační balíčku ve třetím čtení padají i další návrhy. Poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) např. přišel s návrhem na hlasování o zařazení nového bodu s názvem Oslavování příslušníků jednotek SS je nepřijatelné. Foldyna pravděpodobně narážel na to, co se před pár dny odehrálo v kanadském parlamentu. Většina poslanců však hlasovala proti zařazení bodu a Foldynův bod tak na jednání zařazen nebyl. Kdo konkrétně hlasoval proti zařazení bodu? Přesvědčte se sami.

„Oslavování příslušníků jednotek SS je nepřijatelné.“ Koalice nesouhlasila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schvalování pořadu 76. schůze sněmovny. Babiš vyhlásil soutěž o fialového mimoně, řešil se i šifrovaný telefon Rakušana

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno vyrazil na cestu za zámořskými spojenci Kanady a promluvil na tiskové konferenci po boku prezidenta Spojených států Joea Bidena a poté zamířil na sever do Kanady, kde promluvil na půdě tamního parlamentu.

Mělo to však háček.

Na půdě kanadského parlamentu stanul též 98letý vojenský veterán ukrajinského původu z druhé světové války Yaroslav Hunka, kterému kanadští poslanci bouřlivě tleskali. Šlo však o muže, který bojoval v řadách nacistické SS. Když tato informace vyplula na veřejnost, předseda kanadské dolní komory paramentu, Dolní sněmovny, Anthony Rota rezignoval na svůj post, protože na zasedání parlamentu ukrajinského veterána pozval právě on.

O Rotově rezignaci informovala agentura Reuters.

„Toto veřejné uznání způsobilo bolest jednotlivcům a komunitám, včetně židovské komunity v Kanadě a po celém světě... Přijímám plnou odpovědnost za své činy, řekl Rota, člen vládnoucí Liberální strany a dodal, že jeho rezignace nabude účinnost ve středu. Do té doby bude dolní komoru řídit místopředseda,“ napsala agentura.

Právě v návaznosti na tuto kauzu přišel Jaroslav Foldyna na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR s návrhem na hlasování o bodu nazvaném Oslavování příslušníků jednotek SS je nepřijatelné. Bod však nebyl zařazen.

Pro zařazení bodu hlasovalo 49 poslanců hnutí ANO z celkového počtu 71 poslanců klubu. 9 poslanců ANO se při hlasování zdrželo a není bez zajímavosti, že šéf hnutí ANO nebyl k hlasování přihlášen.

Pro zařazení bodu hlasovalo také 15 poslanců SPD z celkových 20. Tady nebyl k hlasování přihlášen druhý muž SPD Radim Fiala, předseda poslaneckého klubu.

Proti zařazení bodu se postavila většina poslanců ODS, konkrétně 21 poslanců z celkového počtu 34. V ODS nebyl přihlášen k hlasování ministr financí Zbyněk Stanjura.

U lidovců hlasovalo proti zařazení bodů 10 poslanců ze 23. 8 poslanců se zdrželo. Mezi poslanci STAN se proti zařazení bodu postavilo 26 poslanců ze 33. U TOP 09 šlo o 12 poslanců ze 14. Nepřihlášena v okamžiku hlasování byla ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

U Pirátů proti zařazení bodu hlasovali 2 poslanci z celkových čtyř včetně předsedy strany Ivana Bartoše.

Přítomno bylo 157 poslanců a pro přijetí návrhu byl třeba souhlasu 79 z nich.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Hlasování ve Sněmovně

Hlasování ve Sněmovně

Hlasování ve Sněmovně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže koalice je toho názoru že oslavování SS a Hitlera je správné., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipeso , 27.09.2023 11:07:26

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…