„Ovládají 90 %.“ Lidl, Kaufland a jiní: Úder cenám potravin

12.09.2023 11:32 | Monitoring

Obchodníci jsou v oligopolním postavení, prohlásil ve vysílání ČT24 europoslanec za hnutí ANO Martin Hlaváček v diskusi o cenotvorbě potravin. „Máme tady 33 tisíc zemědělců, 8500 potravinářských podniků a pak tady máme 5–6 obchodních řetězců, které prodají přes 90 procent potravin,“ dodal a vysvětlil, jak se vlastně tvoří ceny potravin. „Pouze na dvou místech – první je komoditní burza, ta je na evropské úrovni, ta je pro suroviny, a pak regály maloobchodních řetězců,“ řekl. Valná většina velkých řetězců v Česku má ale zahraničního vlastníka. V ČR vévodí řetězce Lidl, Kaufland a Albert.

„Ovládají 90 %.“ Lidl, Kaufland a jiní: Úder cenám potravin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Papriky, ilustrační foto

„Jsou podle vašeho názoru, a teď se bavíme skutečně jenom o produkci a prodeji potravin v České republice, pravidla nastavena správně, jinými slovy, má ÚOHS dostatečný bič na to, aby tady zůstaly zachovány základní principy trhu a nedocházelo k dominantnímu postavení těch obrovských konglomerátů?“ zeptal se moderátor Martin Řezníček ve vysílání ČT24 europoslance Martina Hlaváčka (ANO).

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

„ÚOHS podléhá evropské regulaci, která je stejná ve všech státech, a já si myslím, že tu reputaci má velmi dobrou. Do toho bych se nepouštěl. Spíš se podívejme na ten trh, to je moje doména skutečně letitá. Aby si diváci udělali představu. Máme tady 33 tisíc zemědělců, 8500 potravinářských podniků a pak tady máme 5–6 obchodních řetězců, které prodají přes 90 procent potravin. Takže tady je evidentní, že ti obchodníci jsou v oligopolním postavení, konečně některé závěry to i konstatovaly, a já myslím, že to je to místo, kde bychom měli hledat problém,“ zmínil Hlaváček.

„Pokud byste chtěli vyšetřovat, jestli některý potravinářský podnik v republice nějakým způsobem zneužívá postavení, tak tady je dobré, aby to zaznělo, ten dominantní podíl nastavený zase pro celou Evropu je 40 procent. A já vám mohu s naprostou, stoprocentní jistotou říct, že takový podíl na trhu s potravinami v Česku nemá nikdo – a v žádné komoditě. Protože i ti největší hráči jsou oproti těm řetězcům, které působí v celé Evropě, mnohdy i po celém světě, naprosto malincí. A pohádky o tom, jak se tvoří ceny potravin, mají velmi krátký konec. Pouze na dvou místech – první je komoditní burza, ta je na evropské úrovni, ta je pro suroviny, a pak regály maloobchodních řetězců. To jsou jediná dvě místa, kde se tvoří ceny potravin,“ poznamenal Hlaváček.

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí

Pozice nejsilnějších řetězců v Česku podle tržeb si udržují Lidl a Kaufland, značky patřící pod německou společnost Schwarz Gruppe, se sídlem v Neckarsulmu. Jak informuje server Peníze.cz, společnost vlastní 82letý Dieter Schwarz, patřící mezi nejbohatší lidi na světě.

Do německé skupiny, tentokrát Rewe, se sídlem v Kolíně nad Rýnem, spadají i další řetězce Billa a Penny. Další německé společnosti Metro AG, se sídlem v Düsseldorfu, patří řetězec Metro. Ten má lehkou českou stopu, přes 40 procent zde získali Daniel Křetínský a Patrik Tkáč prostřednictvím společnosti EP Global Commerce. Německé společnosti pak patří i Globus. 

Obchody Albert pak patří akciové společnosti sídlící v Nizozemsku – Ahold Delhaize, Tesco je řetězcem britským. Jediným větším českým řetězcem je COOP, který patří Jednotě, dále pak na českém trhu působí také maloobchodní síť Hruška či JIP východočeská.

Podle žebříčku TOP 50 českého obchodu časopisu Zboží a prodej, který zveřejnil mimo jiné server Kupi.cz, měl Lidl v roce 2022 tržby 73,15 miliardy korun, Kaufland na druhém místě 63,03 miliardy a Albert 61,44 miliardy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ceny!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejos. baran , 12.09.2023 13:52:03
Takže FIALENKO zase si lhal,žádný BABIŠ!

|  13 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…