„Pan Janda přijde jako deus ex machina a prohlásí, že ParlamentníListy.cz jsou nástrojem Ruské federace!“ Bašta a Janda u jednoho stolu. Bylo hodně dusno

30.01.2017 20:50

Dnes odpoledne se uskutečnila v kanceláři Evropského parlamentu v Praze diskuse na téma informací a dezinformací v demokratickém prostoru. K debatě však byli pozváni jen předem pečlivě vybraní hosté. Na vlnách Českého rozhlasu Plus na to poukázala moderátorka Barbora Tachecí, která chtěla na toto téma také vést diskusi. Proti sobě postavila názory někdejšího diplomata v Rusku a na Ukrajině Jaroslava Bašty a analytika think-tanku Evropské hodnoty Jakuba Jandy. Stálo to za to.

„Pan Janda přijde jako deus ex machina a prohlásí, že ParlamentníListy.cz jsou nástrojem Ruské federace!“ Bašta a Janda u jednoho stolu. Bylo hodně dusno
Foto: Repro ČT
Popisek: Barbora Tachecí

Debatu na téma šíření informací a dezinformací ve veřejném prostoru pořádala nadace Železná opona, která si k debatě pozvala komunistické politiky Jaromíra Kohlíčka, Jiřího Maštálku nebo politologa Zdeňka Zbořila a zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka. Nechyběl ani sociální demokrat Jaroslav Bašta, bývalý český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině.

Tachecí dala prostor Jaroslavu Baštovi a Jakubu Jandovi. Bašta na úvod prohlásil, že diskutující lidé měli jediný cíl.

„Lidé, kteří se tam sešli, mají jedinou starost, a to je svoboda slova a svoboda informací,“ řekl exdiplomat. Svoboda slova je podle jeho názoru ohrožena od doby, kdy místo demokracie nastoupila tzv. postdemokracie. „Ta začala v okamžiku, kdy přestaly být respektovány výsledky voleb a protestuje se proti nim. U nás například už čtyři roky,“ doplnil Bašta s odkazem na zvolení Miloše Zemana prezidentem republiky. Podobné protesty dnes vidíme v USA proti Donaldu Trumpovi nebo ve Velké Británii proti výsledkům referenda o Brexitu.

Janda to vidí jasně: Ruská federace páchá dezinformační agresi

Svou roli v tom podle Bašty sehrála i tzv. nová média. Tradiční noviny či veřejnoprávní televize podle Bašty tento nástup zaspaly a snaží se svou ztrátu dohnat. „Rozhodla se hendikep vyrovnat tím, že se spojila s částí politické elity a přestala svým divákům poskytovat informace a začala je vychovávat, aby si je udržela. Zkrátka místo zpráv jim začala servírovat názory svých politických sponzorů a někdy i své a začala je přesvědčovat o tom, že tento typ informace je politicky korektní,“ rozjel se v rádiu Bašta.

Janda nabídl zcela jiný pohled. Souhlasil sice s tím, že svoboda slova je v České republice skutečně ohrožena, ale spíše tím, jak českou veřejnou debatu zaplavují dezinformace.

„My vidíme poměrně jasný zdroj. Tím jsou jak konkrétní instituce, tak zejména zástupci názorů Ruské federace. Tohleto je fenomén, na který poukazují takřka všechny evropské bezpečnostní služby, protože tady vidíme dezinformační agresi ze strany Ruské federace,“ udeřil Janda.

Na konto Baštova prohlášení, že je ohrožena česká demokracie, oponoval, že v demokracii smíme protestovat proti čemukoliv. Zkrátka v západním světě máme povoleno vyjadřovat své názory a nikdo nás kvůli tomu netrestá, jak se to děje v Rusku nebo Číně. Tím prý Janda neomlouvá případné násilné excesy během demonstrací, to je třeba vyšetřit a potrestat, ale demonstrace jsou přece povoleny.

Pan Janda přijde jako deus ex machina a rozhoduje, rozčiloval se Bašta

Bašta se však nedal umlčet. „Pan Janda tady vykládá, že se sem zanášejí dezinformace z nějakého nepřátelského prostředí, ale to je přece ten způsob toho silového řešení, protože on tady přijde jako deus ex machina a prohlásí, že ParlamentníListy.cz nebo já nevím, který server, je nástrojem Ruské federace,“ rozohňoval se Bašta.

Janda má za to, že svými vyjádřeními Bašta přesně ukazuje, jak smýšlí o demokracii, když se tu ohání nějakými silovými řešeními. Janda zdůrazňuje, že žádná silová řešení nepoužívá.

Bašta však okamžitě přešel do protiútoku. „Osobně jsem přesvědčen, že největší dezinformace, která otrávila náš veřejný prostor a přivedla nás do občanské války na veřejných sítích, je ten hrozný seznam dezinformačních webů Evropských hodnot,“ udeřil ve vysílání. Podobný seznam považuje Bašta za demokratický faul na svobodu slova.  

Janda odmítl, že by se nějakého faulu dopustil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…