„Pavel s StB nespolupracoval.“ Demagog.cz začal vyvracet. Na „rozvědčíka“ ale zapomněli

09.04.2024 18:40 | Monitoring

Dvojí metr v případě Petra Pavla a Andreje Babiše ohledně jejich spolupráce s StB je stále předmětem diskusí v českém internetovém prostředí. Projekt Demagog.cz se v této věci prezidenta Pavla zastal a od jeho nezpochybnitelné komunistické minulosti se jej snaží očistit. Naopak o Babišovi hovoří jako o jasném agentovi StB, aniž bere v potaz jeho stále probíhající soudní spor o evidenci u Státní bezpečnosti.

„Pavel s StB nespolupracoval.“ Demagog.cz začal vyvracet. Na „rozvědčíka“ ale zapomněli
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Prezident Petr Pavel měl novoroční projev.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí
Lidé na sociální síti Facebook si všímají, že zatímco bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš je ze strany médií kvůli spolupráci s StB očerňován, u prezidenta Petra Pavla není jeho komunistická minulost žádnou překážkou a je záměrně přehlížena.

„Zajímavé, že do Andreje Babiše se naváží a estébáka na Hradě pávka107 zbožňují,“ zmiňuje diskutér na Facebooku krycí jméno Petra Pavla. „Přitom zatímco Babiše StB ke spolupráci nutila, aby mohl vykonávat zaměstnání v zahraničním obchodě v cizině, tak pávek107 se do StB nacpal z přesvědčení, za kariérou a prospěchářstvím, a to sdělovací média cíleně zamlčují,“ zněl názor facebookového diskutéra.

Server Demagog.cz zveřejnil svou „analýzu“, kterou vyvrací, že armádní generál ve výslužbě Petr Pavel s StB spolupracoval. „Na rozdíl od Andreje Babiše Petr Pavel spolupracovníkem StB nebyl. Vyplývá to z jeho lustračního osvědčení vydaného Ministerstvem vnitra v roce 1992. Je proto logické, že česká média na rozdíl od Babiše o Pavlově spolupráci s StB nepíší,“ konstatuje na svém webu.

Naopak Andrej Babiš skutečně s tajnou bezpečností spolupracoval. V roce 1980 se stal důvěrníkem a o dva roky později začal působit jako agent. Babišova karta agenta mluví o tom, že byl ke spolupráci získán dobrovolně. Nelze však vyloučit, že tato „dobrovolnost“ byla ze strany StB vynucena.

Server Demagog.cz také odkázal na to, že podle slovenského Ústavu paměti národa spolupracoval Babiš s StB na úrovni agenta, a to dobrovolně.

Analýza serveru má však značné mezery. Na to, že se opírá o fakta, nezmiňuje i daleko horší skutečnost, a sice že prezident Petr Pavel byl frekventantem zpravodajského institutu komunistické vojenské rozvědky a byl připravován na kariéru vojenského špiona. To ukázaly i archivy bezpečnostních složek, které na podzim 2022 zveřejnil Deník N.

O tom, že se prezident Petr Pavel za minulého režimu vzdělával na Vojenské akademii Antonína Zápotockého v Brně v kurzu pro pracovníky vojenské rozvědky, není dokonce zmínky ani v jeho životopise, který má zveřejněn na webu Hradu.

Sám hovořil o tom, že své členství v KSČ vnímá jako chybu, kterou však podle svých slov během 33 let prací pro demokratické Česko náležitě odčinil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pavel s StB spolupracovat nemusel, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 09.04.2024 19:14:28
protože byl to samé na vojenské bázi. Byl její "druh ve zbrani", postaven na roveň, tudíž nějaké "vázací akty " k StB neměly smysl, zařazení do podobné rozvratné služby ( česká GRU) ho vyčlenilo mezi "elitu", tedy lidi kteří "řídili" na rozdíl od těch, kteří byli "vázáni" v podřízeném postavení např. Babiš. Zatímco Babiš byl komunistickým gaunerům vázán, Pavel byl jedním z nich. Blbá argumentace Demagoga, my, co jsme byli na vojně víme, co byli zpravodajci zač. A s vojenskou kontrarozvědkou (vrkouny) si je rozhodně nepleteme.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…