„Pomsta“ Fialově vládě u voleb! Důchodci promluvili. Napaden i Pavel

25.01.2024 16:55 | Komentář

"Když chtěli šlápnout na platy soudců, tak se mohli po**at, jak je to nesystémový a kdesi cosi. Je to všechno jedna svoloč," sdělil nám například pražský důchodce František. Jiní poukazovali na retroaktivitu či slibovali pomstu u voleb. Ústavní soud totiž rozhodl, že snížení valorizace důchodů platí.

„Pomsta“ Fialově vládě u voleb! Důchodci promluvili. Napaden i Pavel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

"Je to všechno jedna banda. Prezident, vláda, Ústavní soud. Zkrácení valorizací důchodů bylo retroaktivním rozhodnutím, což je podle mě protiústavní. O ty peníze až tak nejde a vlastně i chápu, že potřebují někde ušetřit, ale to, že museli začít u důchodců, se mi nelíbí," vysvětluje  Miroslav. Jeden z pražských seniorů, převážně jichž se ParlamentníListy.cz zeptaly na středeční rozhodnutí Ústavního soudu. A tady jsou jejich další odpovědi černé na bílém.

Kapříci v rybníku

Ústavní soud ve středu zamítl stížnost poslanců ANO, kteří napadli změnu valorizace penzí.  Kvůli ní dostali důchodci v červnu přidáno v průměru o tisícikorunu méně, než měli. Vláda tedy nebude vracet důchodcům více než devatenáct miliard korun. Pouze tři soudci byli proti. "Když chtěli šlápnout na platy soudců, tak se mohli po**at, jak je to nesystémový a kdesi cosi. Kapři si rybník nevypustí. Je to všechno jedna svoloč. Je to k zblití," rozčiluje se František.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
"Vybojujeme to jinak," nechala se slyšet poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová s připomínkou blížících se voleb do Sněmovny. František k tomu dodává: "Domnívám se, že tohle při volbách dost přitíží současné vládnoucí garnituře. Jakmile bude po nich, snad s tím začnou něco dělat. Šance tady je."

Na "provládní soudce" si postěžovala většina dotázaných. "Předpokládal jsem to. Kamarád ne a teď si drbe hlavu, idealista. Já se z toho ale neposeru," prohlásí lakonicky Jan. Snad ještě stručnější je Zdeněk: "Z hlediska fungování státních financí rozhodl soud asi správně. Přesto mě to štve. Peněz nemají důchodci nikdy nazbyt!"

Zajatci režimu

"V rámci umělého konfliktu staří versus mladí a šetření na nepravých místech je to první kapitola. Dopadá to hlavně na chudší část seniorů. V rámci mezigenerační solidarity se teď musíme uskrovnit, ale brzy dojde k situaci, že možná až polovina mladých bude kvůli automatizaci a robotizaci sedět doma na podpoře. To bude poslední kapitola," říká Bohuslav s tím, že z důchodců se stali zajatci společnosti, přičemž charakter a morálku národa lze doložit tím, jak se chová právě ke svým zajatcům.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí
Podle dalšího Miroslava se každý soudce zachoval podle politiky strany, která ho na Ústavní soud protlačila. "Některé jmenoval už Zeman, jiné Pavel. Ten i tuhle zlodějskou novelu podepsal. Řada důchodců ho volila, takže si to možná dnes vyčítají a docházejí k poznání, že to byla chyba. Ale já bych se tím až tak netrápil. Vždyť už počítáme dny, kdy půjdeme do nebe, takže se možné změny po volbách třeba ani nedožijeme," doplňuje.

V tomto kontextu vzbuzuje až údiv a pochyby zahraniční analýza francouzské společnosti Natixis, kterou připomněly Novinky.cz. Podle jejích údajů z roku 2022 jsou tuzemští senioři z hlediska globálního důchodového indexu na desátém místě na světě. Index zahrnuje osmnáct ukazatelů roztříděných do čtyř dílčích skupin, tedy zdraví, kvalita života, finance v důchodu a materiální blaho. Vše bylo vypočteno z údajů mezinárodních organizací a akademických zdrojů. "Posun České republiky do první desítky je spíše výsledkem toho, že jiné země jako třeba Německo či Kanada ztrácejí půdu pod nohama," píše se v analýze. A teď se podržte. Co se týče skupiny materiální blahobyt jsou pak na tom podle analýzy Češi úplně nejlépe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty 3 co to nepodpořili jmenoval Zeman Zbylých 12 jmenoval už komunista Pávek.., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOCHO , 25.01.2024 18:18:15

|  18 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…