„Prase!“ Udávání homosexuálů v Maďarsku. Rakušan se ozval. A narazil u vlastních občanů

23.04.2023 9:59 | Ze sítí

Správné je neudávat, tento postoj překvapivě zaznívá od ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který souzní s maďarskou prezidentkou, která vetovala normu, jež by umožnila udávaní stejnopohlavních párů vychovávajících společně děti. Při vzpomínce na výzvy vlády k udávání lidí, kteří by měli šířit „dezinformace“ po začátku ruské invaze na Ukrajině či kauzy spojené s hnutím STAN, je pro některé Rakušanův výrok poněkud úsměvný.

„Prase!“ Udávání homosexuálů v Maďarsku. Rakušan se ozval. A narazil u vlastních občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Rozhodnutí maďarské prezidentky Kataliny Novákové zablokovat kontroverzní návrh právní normy, která by umožňovala udávání stejnopohlavních párů vychovávajících společně děti, vzbuzuje emoce. Od roku 2010 je to navíc poprvé, kdy se hlava státu vymezila proti zákonu zásadnímu pro konzervativní vládu premiéra Viktora Orbána.

Návrh zákona tento měsíc odhlasoval maďarský parlament, v němž má Orbánova strana Fidesz většinu. Návrh obsahuje část, která by v případě schválení stanovila, že lidé mohou anonymně nahlásit stejnopohlavní páry vychovávající děti, a upravila ochranu oznamovatelů.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Návrh hovoří také o možnosti udání lidí, kteří zpochybňují genderové role a rodinné ideály zakotvené v ústavě nebo právo dítěte na jeho „identitu určenou jeho pohlavím stanoveným při narození“.

Veto Novákové v tomto případě znamená, že parlament musí zákon znovu projednat. Může ho však také přijmout znovu v nezměněné verzi, na niž by už prezidentka neměla žádné páky. Prezidentka své veto odůvodnila tím, že návrh není v souladu s právními normami Evropské unie o ochraně oznamovatelů protiprávního jednání.

K vetu maďarské prezidentky se na sociální síti vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan, který její veto kvitoval jako „naprosto správné“.

„Vychovávat děti v milující duhové rodině není nic špatného. Neexistuje tedy důvod takové rodiny komukoliv nahlašovat. Krok maďarské prezidentky považuji za naprosto správný,“ uvedl na Twitteru.

 

 

Nicméně v kontrastu s tím, co se v Česku odehrálo za poslední více než rok, se lidem zdá, že je jeho hodnocení ohledně nevhodnosti udavačství poněkud zarážející. Vzpomeňme například, jakou vlnu odporu v minulém roce vyvolala vládní iniciativa boje proti dezinformacím „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“, kde mimo jiné vyzývala k nahlašování dezinformací, protože lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné a lidé by je na sociálních sítích prý měli hlásit na Policii ČR.

Podobné rozpaky vyvolával tajemný tým s názvem KRIT pod Rakušanovým resortem vnitra. Ten bojuje proti dezinformacím i radikalizaci ve společnosti a vydává doporučení pro vládu. V jednom například varoval před rostoucí frustrací zaměstnanců ve státní a veřejné sféře. Podle Rakušana se za poslední rok dezinformátoři „posunuli“, což vnímá jako „obrovitánské nebezpečí“.

Kritické reakce na sebe v následné diskusi pod Rakušanovým tweetem nenechaly dlouho čekat.

„Schválení od člověka, jehož policisté stráží ambasádu teroristické organizace zvané Ruská federace, má hodnotu použitého toaletního papíru,“ napsal jeden z diskutérů.

 

 

Další komentující poukázal na jisté pokrytectví ve smyslu káže vodu a pije víno, zmínil hned několik kontroverzí spojených s hnutím STAN či dalšími členy vlády: „Prosím tě, Rakušane, jdi za nejbližší roh a tam si pořádně nafackuj a začni dělat to, za co tě královsky přeplácíme. Připomenu kauza dozimetr, kauza nabízení úplatku ministrem Jurečkou, kauza vytunelováni České pošty, která spadá pod tebe,“ udeřil na ministra Zdeněk Jedlička.

Další Rakušanovi vyčítali, že se stará o problémy jiných zemí, místo aby si zametl před svým prahem a řešil skutečné problémy lidí ve své zemi.

„A co rozvrat Pošty a Dozimetr? Nějaká duha, to je jen vypouštění mlhy a odklon od skutečných problémů. Nechte být Maďarsko a starejte se o co máte,“ zněla následně reakce diskutéra.

„Nejste schopen dělat svou práci v ČR a vměšujete se do cizích státních záležitostí. RAKUŠAN, podle jaké úmluvy na to máte právo??!“ rozčílil se Roman Burda.

Často se také ozývaly názory, které slova ministra silně rozporovaly, a sice tím, že vychovávat děti stejnopohlavním párem není přirozené, ale „proti přírodě“ a děti „degeneruje“. Za to, že Rakušan nectí pouze tradiční rodinu, si od lidí vysloužil například označení „prase“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Připadá mi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 23.04.2023 13:42:33
že většina dosazených politiků jsou většina duhoví. O Pospišílovi to víme na 100%, ostatní to tají. O Hřibovi to je jasné. Takže i Rakušan? Rodina jsou muž a žena, syn a dcera, babička a děda, teta a strejda. Vše ostatní je úchylka. Zlatý Putin a Orbán, kteří to zatrhli.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…