„Prázdno na JIP? Šéf se vzteká.“ Z covidových nemocnic to už leze

09.02.2022 9:28 | Ze sítí

Podle materiálů VZP, které získal server Echo24, se péče o covidové pacienty proplácela mnohem více než péče o ty, kteří covid neměli. Rozdíl byl větší o více než 100 %. Nemocnice se tak dle Echo24 snažily vést pacienty jako covidové co nejdéle. Což potvrzuje z výpovědí sester i členka Rady ČTK Angelika Bazalová. „Když jsou na JIP volná lůžka, tak se ekonomický náměstek hněvá,“ prý totiž platilo i před covidem a kdo takto nehospodařil, ruinoval svou nemocnici.

„Prázdno na JIP? Šéf se vzteká.“ Z covidových nemocnic to už leze
Foto: Fakultní nemocnice U svaté Anny
Popisek: Převoz pacienta s covidem-19

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
Jak upozornil server Echo24, péče o covidové pacienty byla pro nemocnice o dost výhodnější z finančního hlediska než péče o běžné pacienty. Rozhodnutí, že tomu tak bude, padlo ještě v roce 2020, když byl Adam Vojtěch poprvé ministrem zdravotnictví a bylo zdůvodněno tím, že nemocnice odkládaly plánované výkony, což znamenalo méně peněz od pojišťoven. Peníze tak nemocnicím do rozpočtu vracela kompenzační vyhláška, která měla dle Ministerstva zdravotnictví sloužit k pokrytí výdajů na příplatky pro personál, na ochranné obleky či stavební úpravy.

Rozdíly byly dle dokumentace VZP, kterou Echo24 získalo, drastické. Za týden léčení covidového pacienta na plicní ventilaci obdržela nemocnice 437 269 Kč. Pokud covidový nebyl, pouze 157 500 Kč, tedy 2,7 krát méně. Za pacienta na ECMO s covidem si pak nemocnice mohla naúčtovat 693 448 korun, uvádí server, za necovidového 280 000 Kč. Opět více než stoprocentní rozdíl. „Nemocnice se proto v některých případech snažily podle informací redakce vést pacienty jako nakažené co nejdéle,“ uvádí server, ovšem doba, po kterou mohli být pacienti vedení jako covidoví, byla omezená. Od června minulého roku se už ale neplatí příspěvek 1000 korun na standardní lůžko. A podle oznámení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka letos už žádné zvýhodnění za covidové pacienty nebude.

Tuto praxi pak potvrzuje i členka Rady ČTK Angelika Bazalová a dodává, že se ze strany nemocnic jednalo o normální pragmatismus. „Jak mi řekla jedna sestra - když jsou na JIP volná lůžka, tak se ekonomický náměstek hněvá. To platilo dávno před covidem. Jiná sestra mi vyprávěla, že krom služeb, kdy se nezastaví, mají i takové služby, kdy dají pacientům prášek o půlnoci a pak si jdou všechny lehnout. Jenomže takoví pacoši samozřejmě nemají na JIP co dělat,“ uvádí.

A jako další případ přidává nemoc europoslance Jiřího Pospíšila, u kterého se v říjnu 2020 projevil zápal plic. „Na začátku října ho hospitalizovali na JIP, ale už 5. října ho pouštěli domů. Z JIPky rovnou domů po max pěti dnech? Zázrak!“ směje se a dodává: „Zdejší systém je zkrátka takhle postavený. Ředitel, který by si ty peníze nevzal, by ruinoval vlastní nemocnici.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…