„Před volbami neměli žádný plán.“ Petr Mach „prokouknul“ Fialu

31.03.2023 20:42 | Ze sítí

„Nemůže to skončit dobře, potřebujeme katarzi. Tato vláda však tou katarzí není a neočekávejme od ní, že bude tou, která ekonomiku osvobodí od toho balastu všech možných dotací a regulací,“ řekl k utlumení růstu České republiky ekonom, bývalý europoslanec a expředseda Svobodných Petr Mach v pořadu „Aby bylo jasno“. Aktuálně prý v podobě vysoké inflace „sklízíme plody toho, co zaseli“ čeští centrální bankéři. Pokud budeme hledat viníka inflace, máme se dle něj vždy dívat právě na Českou národní banku.

„Před volbami neměli žádný plán.“ Petr Mach „prokouknul“ Fialu
Foto: David Daniel
Popisek: Petr Mach

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí
Mach za aktuální problém vnímá to, jak pomalu rosteme. „Má to své v příčiny v tom, jaká je legislativa – jak brání lidem a podnikatelům v rozvoji. Velký problém je to obrovské rostoucí zadlužení a hlavně neschopnost politiků všech stran srovnat veřejné finance,“ shrnul v rozhovoru s moderátorkou Janou Bobošíkovou v pořadu „Aby bylo jasno“.

Vzhledem k tomu, jak dlouhá doba již uplynula od sněmovních voleb, a vláda Petra Fialy (ODS) začíná o mnohých krocích teprve debatovat, míní, že před volbami současná vláda žádný plán na zkrocení rostoucího zadlužení neměla. „Neměli žádný plán. Viděli jsme, jak ODS před volbami velmi ochotně podporovala společně s hnutím ANO snížení daní z příjmu. Zároveň však neměla v záloze žádný plán, jak snížit veřejné výdaje. To je takové vládnutí bez konceptu, jako by si mysleli, že ty volby nevyhrají,“ uhodil na nejsilnější stranu současného kabinetu vedeného ministerským předsedou Petrem Fialou (ODS).

K slovům bývalého prezidenta Václava Klause, jenž jako příčinu spatřuje zejména „nárokovou mentalitu“, pak podotýká, že ta může být způsobena tím, jak politici „rozdávají“ veřejné peníze vybrané od lidí například skrze dotace. Dle Macha by především politici měli přistoupit k proškrtání nejrůznějších „špatných a nespravedlivých“ dotačních výdajů a nechat lidem více peněz, aby ti zas na oplátku „zapomněli myšlenku, že mají na všechno možné nárok“.

Mach, jenž se rozhodl pro svůj odchod od občanských demokratů v roce 2007 v době podpisu Lisabonské smlouvy, míní, že v České republice není žádná pravicová strana, která by měla „jasně pro sebe vysvětleno, proč je lidem třeba nechat více peněž, proč je potřeba mít mnohem méně úřadů, omezit všelijaké dotace a proč je třeba nechat lidem svobodu“. Současná vláda se dle něj ze systému dotací a dávek „neumí vymanit“.

Aktuální prognózu České národní banky (ČNB) – která očekává, že v tomto roce bude celková inflace 10,8 % a poté, co aktuálně v prvním čtvrtletí letošního roku ještě vzrostla, začne již klesat a že v roce příštím se již bude pohybovat okolo jejího dvouprocentního cíle – Mach považuje za možnou.

Příčina inflace má podle něj původ především ve zvyšováním peněžní zásoby. „Ten důvod je jasný. Natiskli prostě moc peněz, tak se to musí projevit… Funguje to s nějakým zpožděním, tak se to tehdy hned neprojevilo,“ řekl Mach s tím, že se nyní musí „počkat, až doběhne to, co zaseli“.

Tzv. „boj“ ČNB s inflací Mach okomentoval: „Když označujeme centrální banku jako instituci, která bojuje s inflací, tak je to trochu nepřesné. My bychom ji měli označit jako instituci, která vytváří inflaci. Takže možná bojuje s tím, co sama vytváří.“

Politika naší centrální banky je dle Macha „nekoncepční a nesprávná“. Zvýšení peněžní zásoby spatřuje v tom, jak ČNB před lety nakupovala devizy a tak se stávalo, že „za každé nakoupené euro vydávali 27 korun do ekonomiky“. Poukázal také na „tisknutí peněz“ americkou i evropskou centrální bankou. „Sklízíme plody toho, co zaseli,“ zaznělo.

Výroky politiků, že by se kvůli inflaci „měly zvýšit daně“, považuje za „strašné“. „Inflace je vždy a všude peněžní jev,“ připomenul. Pokud budeme hledat viníka inflace, máme se dle Macha vždy dívat na ČNB.

K současným obavám o bankovní sektor podotýká, že u nás není důvod k obavám. Upozornil, že například v USA zkrachovalá banka Silicon Valley Bank se specializovala na riziková aktiva, a prý není důvod, že by se vše přelilo do České republiky.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…