„Prigožin plánuje převrat proti Putinovi a sabotuje akce.“ Nařčení v Rusku

28.05.2023 18:36

Válka na Ukrajině pokračuje a zdá se, že to vře i v samotném Rusku. Bývalý ruský důstojník a zapálený nacionalista Igor Girkin obvinil zakladatele Wagnerovců Prigožina z plánování převratu proti Putinovi. Zlobí se, že se Wagnerovci stahují na své základny, když Rusko očekává ukrajinskou protiofenzivu. Ukrajina mezitím hlásí, že Kyjev čelil největšímu leteckému útoku od počátku války. Ruská státní agentura RIA Novosti tvrdí, že útoku na Bělgorod se účastnili i Poláci a Američané.

„Prigožin plánuje převrat proti Putinovi a sabotuje akce.“ Nařčení v Rusku
Foto: Repro YouTube The Sun
Popisek: Záběry z ostřelovaného Kyjeva

Zdá se, že soukromá ruská armáda Wagnerovců Jevgenije Prigožina se skutečně stahuje z Bachmutu. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) tomu napovídá snížení ruských aktivit v Bachmutu i v jeho okolí.  Podle britského ministerstva obrany do města přicházejí jednotky samozvané Doněcké lidové republiky (DNR).

„Ukrajinský generální štáb 27. května oznámil, že ruské síly provedly na východní Ukrajině 13 bojových operací, z nichž sedm útoků bylo v oblasti Marinky (asi 19 km západně od Doněcku). 20. května, v den, kdy Wagnerovy síly vyhlásily vítězství nad Bachmutem, ukrajinský generální štáb dříve oznámil, že ruské síly zaútočily jen v Marince dvacetkrát. Ruské ofenzívy v okolí Avdijivky se nejméně od 8. dubna neustále snižují poté, co se ruské vojenské velení v polovině března pokusilo zintenzivnit útočné operace v blízkosti osady, a přesun jednotek DNR do Bachmutu může dále zpomalit ruské úsilí na frontové linii Avdijivka – Doněck,“ uvedl ISW.

Mezitím se zdá, že to vře na ruské straně mezi podporovateli války.

„Bývalý ruský důstojník a zapálený nacionalista Igor Girkin obvinil Prigožina z plánování převratu proti současnému ruskému vedení. Girkin otevřeně obvinil Prigožina z plánování státního převratu uprostřed nadcházející ukrajinské protiofenzívy a z neustálého porušování ruských cenzurních zákonů proti diskreditaci ruské armády a vojenského velení. Girkin varoval před ‚vzpourou‘, pokud bude Prigožinovi ‚dovoleno‘ vést Wagnerovce,“ napsal ISW.

Girkinovi se prý nelíbí ani to, že v době, kdy se Rusko připravuje na ukrajinskou protiofenzivu, se Wagnerovci chystají stáhnout na své základny v hloubi Ruska. Připomněl také, že žoldnéři soukromé armády nemuseli skládat přísahu, ve které by slíbili věrnost Rusku a zavázali by se, že se nebudou podílet na případných pokusech o převrat.

„Prigožin 27. května prohlásil, že Wagner se později rozhodne, zda bude bojovat na Ukrajině, nebo v jiné zemi, což naznačuje, že Prigožin si zachovává schopnost velet vlastní armádě mimo formální strukturu ruského vojenského velení,“ napsal k tématu dále ISW.

Z okruhu Igora Girkina také zaznívá, že Prigožinova kritika ruské armády přerůstá v systémový problém, resp. ve střet mezi Wagnerovci a konvenční armádou a že ruský prezident Vladimir Putin tomuto narůstajícímu problému údajně nevěnuje pozornost.

„Kritika Girkina a jeho spolupracovníků do značné míry odpovídá tomu, že Prigožin stále upřednostňuje své osobní cíle před cíli ruského ministerstva obrany a před širší operační situací u Bachmutu,“ uvedl dále ISW.

Mezitím přicházejí z Kyjeva zprávy, že hlavní město Ukrajiny čelilo dosud nejmasivnějšímu ruskému dronovému útoku od počátku války. Nad hlavním městem se objevilo přes 50 sebevražedných dronů. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala americká zpravodajská stanice CNN.

„Zemřel jeden člověk a město zachvátily požáry. Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko v neděli brzy ráno vypustilo 54 íránských dronů Šahíd. 52 z nich bylo sestřeleno. Kyjev byl tento měsíc několikrát terčem útoku, ale navzdory tomu jsou smrtelné úrazy vzácné. Vypuštěním takového množství dronů se Rusko možná snaží přemoci ukrajinskou protivzdušnou obranu. Padající trosky dronů také vyvolaly požáry v budovách po celém hlavním městě,“ napsala CNN.

Americká zpravodajská stanice upozornila, že v neděli se slaví Den Kyjeva, konkrétně 1541. výročí založení města.

Vedle toho čelilo útoku i město Nikopol. „Děje se tak v době, kdy svět čeká, jak bude vypadat tolikrát zmíněná ukrajinská protiofenziva. Agresor v noci dvakrát ostřeloval Nikopol a poškodil šest soukromých domů a dvě hospodářské budovy," napsal Serhij Lysak, šéf vojenské správy Dněpropetrovské oblasti, v příspěvku na Telegramu.

Ruská státní agentura RIA Novosti tvrdí, že útoku ruských dobrovolnických sborů na Bělgorod se účastnili i někteří polští a američtí vojáci. Ruské agentuře to prozradila žena, kterou zadrželi ruští vojáci spolupracující s vládou v Kyjevě, ale na ruském území jednající autonomně. Žena tvrdila, že mezi těmito vojáky viděla i Američany a Poláky. Agentura RIA Novosti tyto vojáky důsledně nazývá „sabotéry“. Tito sabotéři prý zavraždili ruského muže, a právě jeho ženu drželi jako rukojmí.

„Vlastně byla v zajetí, krvácela, nedali jí ani napít. Drželi ji jako rukojmí dva Ukrajinci, zbytek podle ní byli Poláci a Američané. Asi je těžké si vůbec představit, co zažila. než přivede svého manžela zpět,“ napsal gubernátor Vjačeslav Gladkov na svém kanálu Telegram.

„Podle úřadů Bělgorodské oblasti byl v důsledku akcí ukrajinských sabotérů zabit jeden civilista a 13 bylo zraněno. Guvernér Gladkov ve středu ráno uvedl, že devět lidí zůstává v nemocnicích, z toho tři na jednotce intenzivní péče,“ doplnila RIA Novosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…