„Pro d*menty.“ A už je řev. Senát schválil ústavní právo na obranu se zbraní, některým to smrdí

21.07.2021 15:56 | Ze sítí

Zbývá jen podpis prezidenta a v Česku bude právo na obranu života se zbraní povýšeno na ústavní. A ačkoliv změna ústavního zákona je něco, na čem musí být a byl konsenzus jak ve Sněmovně, tak v Senátu, jsou zde tací, kteří povýšení práva nevítají. Např. bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek, který ho považuje za přebytečný a nebezpečný. „Je to inspirace pro dementy, aby si zbraň pořídili a někoho při nejbližší příležitosti zastřelili,“ tvrdí novinář Seznam Zpráv a ozvali se další.

„Pro d*menty.“ A už je řev. Senát schválil ústavní právo na obranu se zbraní, některým to smrdí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Pistole CZ75

Anketa

Je nutné nařídit očkování proti covidu-19 v Česku jakožto povinné?

9%
89%
hlasovalo: 18766 lidí
Nejdříve Sněmovna, dnes Senát. Senátoři více než dvoutřetinovou většinou podpořili ústavní ukotvení práva na obranu se zbraní. To se tak stane součástí Listiny základních práv a svobod. Ze Senátu půjde změna na stůl prezidenta, ovšem ten ji vetovat nemůže. Změna je reakcí na snahu EU vlastnictví zbraní omezovat, tímto způsobem nebude možné právo omezit obyčejným zákonem. Novela vychází z petice, kterou podepsalo 102 tisíc lidí včetně mnohých ústavních činitelů. Petice byla reakcí myslivců a dalších majitelů zbraní na snahu Evropské komise omezit vlastnictví zbraní včetně legálně držených.

Nicméně zústavnění práva na obranu se zbraní má i své odpůrce z různých řad. „Dnes budu mít konečně klidné spaní. Senát schválil změnu ústavy a budeme mít ústavní právo bránit sebe i jiné zbraní. Tedy to, co už máme, ale teď to máme ústavně. Jen doufám, že to nebude některými pistolníky špatně pochopeno,“ strachoval se ironicky bývalý europoslanec Telička. A přidal se k němu také exposlanec Miroslav Kalousek. Ten si je jist, že zákon bude špatně pochopen. „Proto ten zákon pokládám za přebytečný a především nebezpečný,“ říká a dodává, že sám je majitelem několika střelných zbraní.

Pokud od března 2020 nové nenakupoval, jedná se o tři revolvery, jak bývalý politik odhalil v předchozím tweetu.

Další, kdo se strachuje, je autor projektu Programy do voleb Štěpán Ryšavý: „Fakt doufám, že si ten článek v listině, co nic nemění, nevyloží lidi, co ústavu neviděli ani z rychlíku, jako právo odprásknout kohokoli, kdo je subjektivně ohrožuje na životě. Kdykoli. Kdekoli.“

Nadšen není ani novinář Seznam Zpráv Miloš Čermák. „Bránit svůj život je základní lidské právo. To je nezpochybnitelné. Že to může být mimo jiné i střelnou zbraní, nepřináší nic nového,“ míní, ale vzápětí se opravuje: „Vlastně ano: je to inspirace pro dementy, aby si zbraň pořídili a někoho při nejbližší příležitosti zastřelili.“

Ironií překypoval místopředseda neparlamentní Budoucnosti Bob Čáp. „Super, už se těším na ty vožralý nácky, který mají imrvére potřebu bránit sebe, rodinu, národ a rasu...,“ okomentoval senátní schválení změny v ústavě a v Listině základních práv a svobod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…