„Proč to mám říkat? Já honím puk.“ S reklamou na vakcínu u Jágra ostrouhali

16.07.2021 7:25

Hokejová legenda Jaromír Jágr v první polovině června mnohé překvapil oznámením, že odmítá nabídku premiéra Andreje Babiše (ANO) zapojit se do vládní kampaně za očkování proti covidu-19. V rozhovoru pro server Sport.cz sdělil bližší důvody, co ho k takovému rozhodnutí nakonec vedlo. Necítí se být tou vhodnou osobou, která má společnost k očkování motivovat.

„Proč to mám říkat? Já honím puk.“ S reklamou na vakcínu u Jágra ostrouhali
Foto: Facebook
Popisek: Jaromír Jágr

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Česko dál svádí boj s pandemií nemoci covid-19, počty nově nakažených opět přibývají a roste i reprodukční číslo. Vláda už pomalu hrozí další epidemickou vlnou i v důsledku šíření varianty delta a spolu s tím se zřejmě prý nevyhneme opět tvrdým vládním restrikcím. Tlak na proočkovanost české populace sílí, nezájem o očkování u některých lidí, obzvláště pak u mladých, však přetrvává.

Právě známá a oblíbená hokejová tvář měla pomoci váhající občany přesvědčit, že nechat se očkovat je ta nejlepší a zároveň bezpečná volba, která nám pomůže se chránit a covid porazit. Premiér Andrej Babiš na velký vliv Jaromíra Jágra velmi sázel, bohužel jeho nabídka, aby se do očkovací kampaně zapojil, nakonec narazila na neúspěch.

Nejslavnější český hokejista jí odmítl se slovy, že se sám očkovat nyní nenechá, protože má dostatek protilátek. Jeho přístup se ocitl pod kritikou nejen u části veřejnosti, ale také z řad některých odborníků, kteří argumentovali, že hodnota protilátek by při rozhodování o podání vakcíny neměla hrát roli.

Rovněž se do něj opřelo několik českých politiků i členů vlády. Jágrovo jméno pak opakovaně padalo i v debatách o očkování v Otázkách Václava Moravce. Například ministr průmyslu, obchodu a dopravy za ANO Karel Havlíček se nechal slyšet, že odmítnutí se do této vládní kampaně zapojit vysílá k lidem, kteří stále váhají nebo se odmítají nechat očkovat, velmi negativní signál.

Jágr odmítl situaci blíže komentovat; nyní však důvody svého nepopulárního kroku pro sportovní web přiblížil. Předeslal, že svůj osobní názor na samotné očkování si nechá ale pro sebe a dodal, že vždy zastával názor, že nechce nikomu říkat nebo radit, co má dělat. „Každý by se měl rozhodnout podle toho, co pro sebe považuje za nejlepší,“ míní.

Naznačil, že nechce nést zodpovědnost za to, že právě on bude ten, kvůli kterému se někdo rozhodne jít, či nejít se očkovat. O správnosti očkování by měli hovořit odborníci. „Proč by měl sportovec někomu říkat, jestli se má, nebo nemá nechat očkovat? Na to tu máme milion odborníků, kteří by se k tomu měli vyjádřit,“ dodává hokejista.

„Čekal jsem na to, že si doktorská elita sedne a řekne k očkování plusy a minusy. Je přece nesmysl, aby to říkal nějaký hokejista, který celý život honí puk,“ pokračuje a znovu připomíná, že to neznamená, že je pro, nebo proti očkování.

Veřejné sdílení svých názorů se mu prý v minulosti vymstilo. „Akorát nechci sdílet svůj názor, abych někoho neovlivnil. A to nemluvím jen o očkování. Poučil jsem se, protože když jsem veřejně řekl svůj názor, většinou se to otočilo proti mně. Proto se snažím starat o své věci,“ uzavírá Jaromír Jágr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…