„Prostě řekli, že je tu očkování, jinou možnost nemáme.“ A zničili jí život

07.01.2024 11:51 | Monitoring

Očkování proti covidu 19 jí zničilo zdraví. Zdravotní sestřička Eliška Šťastna ze zubní ordinace popsala v rozhovoru pro Svědomí národa svůj osobní smutný příběh o nežádoucích účincích po vakcinaci, kterou před třemi lety podstoupila kvůli tehdejší atmosféře ve společnosti a silnému tlaku na zdravotníky. Lékaři jí sdělili diagnózu funkční neurologické poruchy, poruchy hybnosti, na kterou zatím neexistuje žádná efektivní léčba. Nyní je mladá žena v invalidním důchodu.

„Prostě řekli, že je tu očkování, jinou možnost nemáme.“ A zničili jí život
Foto: Svědomí národa
Popisek: Eliška Šťastná, zdravotní sestra v invalidním důchodu

Jako zdravotní sestra ze zubní ordinace byla Eliška Šťastná z Trutnova před třemi lety jednou z prvních, kdo se nechal očkovat proti tehdy se šířícímu viru. Obě dávky absolvovala spolu s kolegy a kolegyněmi z ordinace.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39610 lidí
Jeden z důvodů, proč se nechala naočkovat, byly obavy, aby nenakazila doma své rodiče, když během covidu pracovala v zubní ordinaci.

Jako druhý důvod uvádí, že to systém po zdravotnících vyžadoval. „Prostě řekli, že je tu očkování, jinou možnost nemáme a uděláme za vším tečku, Tak jsem si říkala, že se nechám naočkovat a bude klid a něco se tím vyřeší,“ říká, že tak jednala i v dobré víře. „Bála jsem se také, že do budoucna, kdo nebude nějakým způsobem očkovaný, bude nějak omezeny,“ dodává.

Popisuje, že ze začátku si chtěla očkování rozmyslet a převládaly u ní důvody, proč se neočkovat. „Bála jsem se toho, jak rychle ty vakcíny byly vymyšlené,“ říká, že chtěla počkat, jak bude vakcína působit na ty, co si ji nechají dát.

Pak ale přišel obrovský tlak na zdravotníky, kdy se začala bát, že přijde o práci. „Přišel hrozný tlak, že je očkování povinně nepovinné. Bála jsem se, že přijdu o práci. Dneska už na to každý zapomněl. Začali tlačit na zdravotníky v zubním lékařství, že bychom měli jít vypomáhat na covidové oddělení v Trutnově do nemocnice. To už bylo jasné, že se asi budeme muset naočkovat, protože jinak ani naše ordinace nebude moct být otevřená, nevěděli jsme, jak dlouho tu bude covid,“ dodává Eliška Šťastná, která se v lednu 2021 nechala naočkovat jako jedna z prvních.

Když se jela s kolegy naočkovat první dávkou, zarazilo ji, že nikoho nezajímal její současný zdravotní stav. „Zarazilo mě, že všichni, co tam byli přede mnou, tam byli asi 30 vteřin a hned byli venku. Já jsem měla s sebou připravený seznam s čím vším se léčím a co vše beru za léky a jaké mám zdravotní potíže, sestřička říkala, že to nikoho nezajímá, pouze chtěli kontakt na osobu blízkou v případě náhlého úmrtí,“ uvádí Šťastná, silná alergička, jejíž anamnéza však nikoho z očkujících nezajímala. Sestřička chvátala a žádala, aby hlavně podepsala papír, že se nechává očkovat dobrovolně.

„Bylo to vše ve spěchu, když jsme s kolegy odcházeli, byli jsme všichni nervózní. Tak trochu jsme si uvědomovali, co kdyby se náhodou něco stalo,“ pokračuje Šťastná s tím, že vnitřní obavy se snažili zahnat společně humorem. Od té doby převládala u Šťastné každý den silná únava, přikládala to ale i vyššímu pracovnímu nasazení.

O měsíc později, když jela Eliška Šťastná na druhou dávku, se dostavil anafylaktický šok. „Začalo to už po cestě, začalo mi být hrozně špatně od žaludku, začala jsem se potit. Když jsem dojela domů, začaly čtyřicítky teploty, zimnice, pocení, začaly mi křeče do nohou, pak jsem začala cítit, jak nemohu dýchat, natékal mi krk, jazyk, udělaly se mi obrovské boule v podpaží, měla jsem nateklá prsa, bušilo mi hrozně rychle srdce,“ líčí, že nakonec ji maminka odvezla do trutnovské nemocnice na pohotovost.

„Jako první ale zjišťovali, zda nemám covid, strkali mi tyčinku, aby zjistili, jestli nejsem pozitivní, až pak mě začali vyšetřovat. To už bylo prostě hrozný, to jsem už i nadávala, že nejsem pozitivní, že jsem byla ten den na očkování. Až pak mi udělali EKG a poslali na hospitalizaci, kde jsem dostala několik dávek léku na alergii, křeče, bolesti, na otok,“ pokračuje.

Pak to šlo ale se zdravotním stavem Elišky Šťastné od deseti pěti a začaly vleklé zdravotní potíže. Brzy poté začaly záchvaty podobné epilepsii, nicméně diagnostika ukázala, že se o epilepsii nejedná. Po nekonečném kolečku po různých lékařských zařízeních a nakonec i odesílání na psychiatrii, se Eliška vloni dozvěděla nepříznivou diagnózu: FND, funkční neurologická porucha, porucha hybnosti. Lékaři uvádějí jasnou souvislost mezi očkováním a touto diagnózou, která je však relativně nová a neexistuje žádná známá efektivní léčba.

„Doufám, že tak, jak se rychle vyvinula vakcína, tak se rychle najde i fungující léčba na tuto diagnózu,“ říká Eliška Šťastná, která musela přestat vykonávat své povolání zdravotní sestry a v současnosti je v invalidním důchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Neměli bychom zapomenout,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehakarel , 07.01.2024 13:24:23
že vakcína proti C-19 je bezpečná a účinná. Říkali to a toto očkování prosazovali/propagovali odborníci i politici, vzpomeňme pány a dámy: Vojtěch, Blatný, Válek, Smejkal, Hořejší, Konvalinka, Vašáková, Tachecy, Kubek, Maďar, Chlíbek, a další. Někteří byli o tom že konají dobro natolik přesvědčeni (?) že kvůli tomu vědomě porušovali zákony. Jenom není známo jaké důvody je vedly k tomu co dělali. Zejména v době (jaro 2022) kdy statistika MZd ČR začala ukazovat že očkování funguje obráceně než má - očkovaní se častěji nakazí a mívají těžší průběh.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…