První výsledky! Vesničky v USA zvolily Donalda Trumpa

08.11.2016 12:07

Tři malé vesnice v americkém státu New Hampshire, jejichž celková populace nepřesahuje 100 obyvatel, se jako první vyslovily za svého prezidentského kandidáta. V těsném poměru zvítězil Trump.

 První výsledky! Vesničky v USA zvolily Donalda Trumpa
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

V obci Dixville Notch zvítězila Hillary Clintonová v poměru 4:2. Libertarián Gary Johnson obdržel jeden hlas.

Clintonová byla úspěšná i v Hart’s Location, kde získala 17 hlasů, což bylo o tři více, než získal republikánský kandidát Donald Trump.

Třetí a prozatím poslední vesnice, jejíž obyvatelé mají již odvoleno, je Millsfield, kde zvítězil Donald Trump ve velmi přesvědčivém poměru 16:4. Jeden hlas získal

Anketa

Jste pro setrvání České republiky v NATO?

10%
90%
hlasovalo: 9649 lidí
Bernie Sanders.

V celkovém součtu tedy v prvních třech obcích New Hampshiru zvítězil republikánský kandidát Donald Trump v poměru 32:25.

Podle platné legislativy státu New Hampshire mohou usedlosti s méně než sty obyvateli začít hlasovat hned o půlnoci a sečíst hlasy neprodleně po odhlasování posledního voliče.

Nejznámější ze tří zmíněných vesnic je bezesporu Dixville Notch, jehož obyvatelé si z půlnočního hlasování vytvořili již tradici; činí tak od roku 1960. Iniciátorem této netradiční praktiky byl bývalý majitel tamního hotelového komplexu Neil Tillotson, který se tímto krokem pokusil zvýšit popularitu svého resortu, jehož zaměstnanci tvoří téměř veškerou populaci vesnice.

Tradice půlnočního hlasování ovšem původně pochází z Hart’s Location, kde takovým způsobem jeho obyvatelstvo volilo již v roce 1948.

Neobyčejná tradice těchto tří vesnic New Hampshiru tedy přináší první pohled na průběžné výsledky amerických voleb. Usuzovat se z něj ovšem mnoho nedá. „Všechny tyto vesnice jsou velmi konzervativní a tradičně volí republikány, navíc představují neuvěřitelně zanedbatelný vzorek populace,“ píší USAToday.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…