„Putinovi užiteční idioti.“ Možná vás překvapí, kdo na seznamu je. Sestaveno v zahraničí

06.07.2023 15:48

MONITORING Magazín The Economist sestavil žebříček evropských zemí, které v současnosti nejvíce napomáhají ruskému režimu v Evropě. Na listu „Putinových užitečných idiotů“ se ocitlo Maďarsko s Viktorem Orbánem, Rakousko, ale i například Slovensko, s „rusofilským levičákem“ Robertem Ficem, který podle publikace od The Economist může vyhrát zářijové parlamentní volby.

„Putinovi užiteční idioti.“ Možná vás překvapí, kdo na seznamu je. Sestaveno v zahraničí
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

„Spektrum evropských užitečných idiotů, což je termín používaný za studené války pro nevědomé spojence komunismu, je široké,“ stojí v publikaci z 3. července britského deníku The Economist.

„V politice se strany krajní pravice i krajní levice v mnohém neshodnou, v případě Ukrajiny se tyto extrémy sbližují v požadavcích na okamžitý ‚mír‘, který by ve skutečnosti odměnil ruskou agresi pozemky,“ píše se v publikaci, ve které je dále uveden i seznam Putinových podporovatelů z řad evropských vlád. To, co však podle The Economist doopravdy spojuje krajní levici i pravici, je antiamerikanismus.

Mezi hlavní body narativů „Putinových užitečných idiotů“ patří například, že NATO „vyprovokovalo“ útok Ruska na Ukrajinu, že Ukrajina právem patří Rusku nebo že Spojené státy americké pouze „přilévají olej do ohně“, aby mohly prodávat zbraně a udržet tak svou pozici světového hegemona.

Nejzřetelnějším z „Putinových užitečných idiotů“ je podle The Economist maďarská vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem, který je u moci od roku 2010. Maďarsko dle deníku hlasitě kritizuje podporu Ukrajiny, a navíc i nadále dováží ruský plyn a zakazuje tranzit zbraní pro ozbrojené ukrajinské síly skrze své území.

Další na seznamu je Rakousko. „Sousední Rakousko, které se do boje zapojilo tišeji, ale se stálým ziskem, se také do značné míry neúčastní, přičemž se odvolává na to, že není členem NATO, a že samo sebe označuje za most mezi Východem a Západem,“ píše The Economist. Ukrajině Rakousko podle deníku nabízí pouze malou pomoc a jeho obchod s Ruskem od začátku invaze na Ukrajinu vzrostl.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
Na seznamu je dále i Kypr a Řecko, které sice sankce Evropské unie vůči Rusku dodržují, ale „brání se dalšímu zpřísnění sankcí na přepravu ruské ropy“. Dále se umístily i země, které nejsou členy Evropské unie, jako Turecko a Srbsko. Ty se dle deníku ani neobtěžují skrývat lukrativní služby, které Rusku poskytují.

„Některé země přetavily zdánlivě ušlechtilé záměry v politiku, která Putina hřeje u srdce,“ a mezi tyto země pak patří Švýcarsko, které se „odvolává na svou vychvalovanou neutralitu“, ale zablokovalo dodávky zbraní na Ukrajinu, a Švédsko. Tomu The Economist vyčítá povolení veřejného pálení koránu před mešitou ve Stockholmu. Rozhodnutí o povolení protestu před mešitou bylo uděleno v souladu s právem na svobodu projevu, jak uvedla švédská policie. Tento čin pak ale odsoudilo Turecko a podle CNN to může ohrozit snahu Švédska vstoupit do NATO. „A Putin si ze Švédů s radostí utahuje. Při své cestě do Dagestánu před svátkem Íd na konci června se nechal natočit, jak něžně drží korán a vysvětluje, že podle ruských zákonů je znesvěcení svatých věcí trestným činem,“ vysvětluje The Economist, jak se i Švédsko stalo jedním z „užitečných idiotů“.

Slovensko, které sice pomáhá Západu a Ukrajině – poslalo flotilu stíhaček MIG-29 – je dle deníku nebezpečné kvůli průzkumům, které naznačují, že „strana Roberta Fica, rusofilského levičáka, který obviňuje ‚ukrajinské fašisty‘ z provokace Putina,“ pravděpodobně vyhraje volby, které na Slovensku mají být v září tohoto roku.

Poslední země na seznamu jsou Francie s političkou Marine Le Pen, která podle deníků „papouškovala ruskou propagandu“ po anexi Krymu v roce 2014. Dále Itálie s oponentem premiérky Giorgie Meloniové Matteem Salvinim, který vede největší druhou italskou stranu a je odpůrcem sankcí proti Rusku. Poslední zemí na seznamu je Německo, ve kterém roste podpora pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) i levicové strany Levice, ve které The Economist vnímá hrozbu v podobě političky Sahry Wagenknechtové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Není na výběr, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealfins , 06.07.2023 16:08:10
Lepší je být "Putinovým užitečným idiotem" než být sluhou Anglo-amerických válečných zločinců.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…