„Rakušane, otázky jsou jasný.“ Po 168 hodinách se to vylilo. Zle

05.02.2024 14:44 | Monitoring

Eliška Šimůnková byla zavražděna ve čtvrtek 21. prosince střelcem na Filozofické fakultě UK. Studovala komunikaci a řeč neslyšících a bojovala za práva menšin. Promluvit v pořadu 168 hodin moderátorky Nory Fridrichové se rozhodla její maminka Lenka, která chce dál nést odkaz své dcery. Chce pomoci prosadit manželství pro LGBT tak, jak si to přála její dcera. A také čeká na vysvětlení celé tragédie. Reportáž vyvolala velice silné reakce na sociálních sítích.

„Rakušane, otázky jsou jasný.“ Po 168 hodinách se to vylilo. Zle
Foto: Reprofoto: 168 hodin
Popisek: Lenka Šimůnková

„Rozhodla jsem se vystoupit kvůli tomu, že ačkoliv tady sedím s mou dcerou na obrázku a nesedí tady vedle mě, tak jsem pořád maminka. Dcera se mi měla vrátit ve čtvrtek o půl šesté ze školy a nevrátila se. Přesto všechno jsem pořád maminka a chci dál mluvit jejím hlasem,“ popsala Lenka Šimůnková a následně se slzami v očích vzpomínala na to, jak se s dcerou viděla naposledy i jak ji potom hledala. 

„Dostala jsem se na policii, kde po nás chtěli popisy našich dětí. Seděli jsme spolu ve stejné místnosti s maminkou, s jiným tatínkem, jinou maminkou, kteří také hledali své dcery. Pak přišel muž v civilu, řekl, jestli s ním můžu jít dolů. Ten člověk najednou stál venku, seděla jsem s někým v autě a jela na Čelákovice. Chtěla  jsem zastavit. Bylo mi umožněno, že se zastavilo. Řekla jsem, že jdu na záchod a kouřit. Ale měla jsem úplně jiné plány. Chtěla jsem jít za svou dcerou,“ plakala Šimůnková a vzpomínala i na boj svojí dcery za manželství pro všechny, které si moc přála.

Minulý týden se v Čelákovicích uskutečnila mše na náměstí, jíž se podle Šimůnkové zúčastnilo velké množství lidí. „Byli tam vyjádřit Elišce lásku. Kolik lidí bylo třeba ředitelů, mateřská školka, základní škola, víceleté gymnázium. Kolik lásky bylo mojí Elišce projeveno tím, že vlastně ti lidé všichni přišli, zorganizovali ten den. Dívala jsem se kolem a neviděla nikoho z univerzity, kdo by přišel vyjádřit tu úctu a ten respekt. Univerzitu jsem také zvala,“ popsala Šimůnková. 

„S ostatními rodiči v kontaktu nejsem, pokaždé, když jsem na schůzce v Karolinu, tak je mi řečeno, že se setkáme v nejbližších dnech. A vždy mi je odpovězeno: Předpokládám, že to bude ve čtvrtek příští týden. Od začátku ten čtvrtek ještě nebyl a domnívám se, že ani nebude. Začínám si i říkat, že asi je tam nějaký důvod, abychom se nesetkali,“ spekuluje. 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Martin Kupka byl položen dotaz

digitalizace

Chcete vyhlásit nové výběrové řízení na digitalizaci stavebního zákona, ale nějak jste zapomněl říct, kdo bude platit tu předchozí?? A protože to byl průšvih celé vlády, měla by to i zaplatit. Třeba z těch 6,9 % co dostane přidáno. Rozhodně by to bylo čestné nemyslíte, jestli víte co to je ?? Děkuj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mladí lidé umírat nemají a takovým způsobem už vůbec ne., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 05.02.2024 15:08:32
Chápu maminku té dívky a vůbec se jí nedivím. Nejspíš bych se choval stejně... Ovšem Fridrichová je pro mne synonymem toho nejšpinavějšího bulváru, který tu už roky funguje. Jsem přesvědčen, že ona nemá vůbec potřebu jakékoli empatie a domnívám se, že tu maminku zneužila... To nemění nic na tom, že celý tenhle děsivý čin byl státní mocí uchopen zoufale amatérsky a čím víc vysvětlují, tím víc nastolují otázek.

|  33 |  0

Další články z rubriky

Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

6:02 Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

Téma nerůstu se v poslední době řeší nejen na přednáškách pro mladé zájemce z řad veřejnosti, ale pr…