„Řeknu to. Mně to je jedno. Jedno!“ Šlachty se zeptali na Babiše. Jenže přidali i Mrázka. A znovu se otevřely dveře nejvyšších pater politiky, byznysu a už to lítalo

16.10.2020 4:46

Robert Šlachta po téměř třiceti letech služby u policie a celní správy napsal s Josefem Klímou knížku o všem, „o čem jsem předtím nemohl mluvit“. Nejen k tomuto tématu se vrátil v rámci cyklu Napřímo, jehož sedmou část odvysílal v neděli večer na svém profilu na Facebooku. Spolu s ním byl před kamerou i muž, s nímž ParlamentníListy.cz před několika dny vydávaly rozhovor. Šlo o bývalého kriminalistu ÚOOZ Jaroslava Pelce.

„Řeknu to. Mně to je jedno. Jedno!“ Šlachty se zeptali na Babiše. Jenže přidali i Mrázka. A znovu se otevřely dveře nejvyšších pater politiky, byznysu a už to lítalo
Foto: repro FB, tan
Popisek: Robert Šlachta a Jaroslav Pelc

Anketa

Souhlasíte s důvody, proč Daniel Hůlka vrátil státní vyznamenání?

21%
67%
hlasovalo: 22718 lidí
Jedna z prvních otázek mířila k informacím novinářů, jež Roberta Šlachtu označují termínem Babišův muž. Stejný pisatel chtěl také vědět, zdali expolicista četl knihy publicisty Kmenty o Radovanu Krejčířovi nebo Františku Mrázkovi.

Šlachta se rozhodl pro shrnující odpověď v tom duchu, že se toho píše mnoho. Kdyby prý vše, co se píše o něm, skutečně udělal, byl by velmi mocný muž. Opět také připomněl, že jeho útvar neměl za cíl svrhnout vládu. Podivil se však nad skutečností, že jedna konkrétní úřednice, mínil Janu Nagyovou, chodila na vládu, když nebyla ministryní, a svým způsobem kabinet řídila. To prý svědčí zejména o vizitce takovéto vlády a sekundárně o slabosti expremiéra Nečase.

Následně se vrátil ke Kmentovým knihám, které prý nečetl a jejich obsah nepovažuje za relevantní. S určitým despektem se vyjádřil i k jejich autorovi. V podobném duchu se nesla reakce na označení Babišův člověk. „Kdyby to tak bylo, tak k vám nepromlouvám z obýváku, ale možná z nějakého ministerstva,“ glosoval s nadsázkou. „Mně je to jedno, jedno, ti oligarchové mají své novináře, ti na vás plivou, snaží se vás pošpinit,“ uzavřel dané téma.

Dotaz divačky Jany Davidové směřoval k Robertu Šlachtovi a údajným zmetkům, které v životě poznal. Dotyčná žena chtěla vědět, zdali ve své knize bývalý ředitel ÚOOZ na někoho náhodou nezapomněl. Šlachta ji okamžitě ujistil, že se nic takového nestalo, že většinu z těchto takzvaných zmetků, jako například velvyslance České republiky na Slovensku Tomáše Tuhého, nejenže jmenoval, ale přesně popsal, co se v minulosti stalo.

Řeč byla především o vnitřní reorganizaci specializovaných útvarů, kterou s největší pravděpodobností nařídil tehdejšímu vedení policie ministr vnitra Chovanec, aby údajně omezil vliv některých složek vyšetřování.

„Vůbec se toho nebojím,“ uzavřel. To už po jeho boku seděl bývalý kolega Pelc.

Jiný dotaz vyzvídal, zdali vedoucí BIS Koudelka bude jmenován generálem. „Dal bych ruku do ohně za to, že nebude, ale Michala znám a zasloužil by si to,“ zkrátil Šlachta svoji odpověď.

Drahomíra Vavřinová pro změnu tišila vyostřenější emoce tím, že chtěla vědět, zdali plukovníkům Šlachtovi s Pelcem nechybí týmová práce. „My jsme se potkali po odchodu od policie na Lipně, tady s Jardou, kam on za námi přijel. Někdo nás vyfotil, to se pak prošetřovalo, kdo to byl, v médiích vznikly spekulace, že něco chystáme, přitom my se tam strašně ožrali,“ zavzpomínal exředitel ÚOOZ za Pelcova souhlasného pokyvování.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí
Následující minuty záznamu byly věnovány údajné nepolapitelnosti dříve vlivného obchodníka Ivo Rittiga z Prahy. Robert Šlachta ovšem žádnou gloriolu tohoto muže nezdůraznil. Souhrnně pojmenoval především to, že Rittig a jemu podobní mají prostředky na to, aby se bránili v tom smyslu, že mají drahé zabezpečení, hlídají si telefonickou či internetovou komunikaci a jsou stále pod obrovským tlakem, co se jim stane a co jim hrozí. „Šlo také o to, že tahají informace z trestních spisů a jsou tyto spisy schopní rozbíjet, což narušuje systém,“ dodal k tomuto muži.

Jeden z posledních dotazů směřoval na možný vznik politické partaje s tím, že by bylo načase vystřídat například „pana Hamáčka“. „Uvidíme,“ reagovali oba bývalí policisté s viditelným úsměvem.

O vstupu Roberta Šlachty do politiky se hovoří dlouho, byť tomu zatím nic nenasvědčuje. Podle zdrojů ParlamentníchListů.cz však sám Šlachta inicioval některá setkání, která by mohla tuto skutečnost naplnit. Otázkou však zůstává načasování. Poslední týdny jsou zaměřeny především na koronavirovou pandemii, což by mohlo oznámení vzniku takovéhoto projektu oslabit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…