„Ruský plyn to zachrání a pak se něco vymyslí.“ Zelené Německo narazilo, píší v Británii

19.09.2023 10:53 | Monitoring

Britský konzervativní týdeník Spectator si položil otázku, zda bude Německo první zemí, která se vzdá svých klimatických cílů, kterých chtěla dosáhnout do roku 2045, „tedy o pět let dříve, než je nereálný cíl Velké Británie“, napsal The Spectator. Německé zelené plány prý definitivně tvrdě narazily na realitu. Ekonom Lukáš Kovanda naznačil, jak taková realita také vypadá. Navrch by v ní mohla získat i Francie.

„Ruský plyn to zachrání a pak se něco vymyslí.“ Zelené Německo narazilo, píší v Británii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velvyslanectví Německé spolkové republiky v Praze

Vláda v Berlíně se už nějaký čas snaží vymyslet, jak ochránit svou průmyslovou základnu, která se v posledních měsících zužuje. I kvůli vysokým cenám energií řada firem přesouvá svou výrobu raději do Asie. „Právě loni oznámil chemický gigant BASF, že kvůli nákladům na energii bude investovat do nového závodu v hodnotě 10 miliard liber raději v Číně než v Evropě,“ upozornil The Spectator.

Jednou z možností je vyčerpat fond ve výši 200 miliard liber určený na ekologickou transformaci a na podporu domácností, na které ekologická proměna ekonomiky dopadne nejvíc. Podle The Specator se část peněz obětuje na dotování levnější energie.

„Netřeba dodávat, že část dotací zmizí v kapsách majitelů uhelných elektráren – vzhledem k tomu, že některé z nich musely být znovu spuštěny, aby se vyrovnaly s úbytkem ruského plynu,“ upozornil The Spectator. „Německo se zároveň brání návrhům EU na nové požadavky na podávání zpráv o klimatu a dalších otázkách životního prostředí. Chce změnit pravidla tak, aby se týkala pouze podniků, které zaměstnávají více než 500 osob, a nikoli 250 osob. Německému automobilovému průmyslu se již podařilo zmírnit zákaz EU týkající se benzinových a naftových automobilů od roku 2035 – spalovací motory budou nadále povoleny, pokud budou schopny pohonu na syntetická ‚elektronická paliva‘ vyráběná z vodíku a oxidu uhličitého. Vzhledem k tomu, že syntetická paliva lze vyrábět podle libovolného receptu, znamená to, že automobilový průmysl bude moci pokračovat ve výrobě spalovacích motorů v podstatě stejně jako nyní,“ zaznělo také v týdeníku.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34152 lidí

The Spectator upozornil, že Německo v energetické oblasti dlouhodobě sázelo na levný ruský plyn s tím, že se v průběhu času otevřou nové cesty pro zelená řešení.

Místo toho se však v průběhu času ukázalo, že slunce a vítr nedokážou ukojit energetické potřeby německého průmyslu.

Ekonom Lukáš Kovanda na twitteru naznačuje, že to vidí podobně. Německo podle jeho názoru nezvládá ekonomickou transformaci, kterou si samo naordinovalo.

„Německo je stále nervóznější ze své historické energetické přeměny, takzvané Energiewende. Ta už má hmatatelné výsledky, jež zejména pro německý průmysl nejsou vůbec příznivé. Například za poslední dva roky i taková Francie přilákala o 50 procent přímých zahraničních investic více než Německo. Takřka třetina podniků německého zpracovatelského průmyslu vážně zvažuje či již uskutečňuje odchod ze země. Německu tak hrozí deindustrializace jako nikdy v dějinách. Jedním z míst, kam se německé podniky mohou uchýlit, je ‚odvěký rival‘ Francie. Tomu se nyní Berlín snaží zabránit,“ napsal Kovanda.

Berlínu podle Kovandy dělají starosti i francouzské plány na obnovu svých jaderných bloků postavených v 80. a 90. letech minulého století. Desítky reaktorů jsou majetkem státní EdF.

„Její dluh dosahuje v přepočtu astronomických 1 600 miliard korun. Německo se obává, že v rámci svého nového plánu bude nyní francouzská vláda do reaktorů investovat tak masivně, že nakonec bude Francie disponovat i citelně levnější elektřinou, než jakou má Německo. Jeden příklad za všechny. Největší německá hliníkárna Trimet musela loni kvůli vysokým cenám energie omezit produkci. Svoji náruč jí ale otevřel právě zmíněný francouzský energetický podnik EdF. Jednomu ze závodů Trimetu, lokalizovanému na jihovýchodě Francie, nabídl nový desetiletý kontrakt na dodávky velmi levné jaderné elektřiny. Německá vláda se nyní bojí, že jí do Francie bude za levnější elektřinou utíkat zdaleka nejen produkce hliníku – a s tím i pracovní místa, pochopitelně,“ napsal Kovanda.

EU se chtěla postavit do čela zelenání ekonomiky a stát se vzorem pro celý svět. Kovanda svůj text uzavřel větou, že by se teď EU mohla ve svém zeleném směřování ukázat jako odstrašující příklad pro ostatní, protože jednak spory uvnitř EU a jednak Green Deal vedou k tomu, že ekonomicky dál hrají prim USA a Čína, zatímco EU zaostává.

Lukáš Kovanda promlouvá

Lukáš Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jojo, dvě jaderky ze čtyř, které nám zbyly po rozdělení ČSSR, postavili za socialismu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 19.09.2023 12:20:55
naši otcové PRO NÁS !!!!! Teď fungují přes drahou Lipskou burzu a naši blbové kupují už od dob Topolánka NAŠI! předraženou energií od Bošů. Toť výhoda volného trhu kapitalismu. Stačí mít ve vládách úplatné darebáky, které jejich občani nezajímají a dá se přijít o vše. Zdůvodnění takové "ekonomicky a hospodářský výhodné spolupráce" vždycky najdou. Vždyť jsme jim dali ve volbách důvěru, tak co! Francie nabírá rozum, nás to ještě čeká. Ovšem za této vlády to nebude.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…