„Šílené, ta nenávist...“ Klaus Moravcovi vrátil úder

06.10.2023 14:50 | Monitoring

Druhý český prezident Václav Klaus opět nešetřil ostrými slovy. Stávající prezident Petr Pavel podle něj ukazuje, že mu vůbec nejde o Česko a je ochoten ze své vlasti dělat jen gubernii EU. Poté zkritizoval česká média a speciální ránu zasadil moderátorovi ČT Václavu Moravcovi. Nešetřil ani slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou, která z Klausova pohledu svým občanům řekla, že volili špatně. Podle Klause je naopak Ficovo vítězství vzkazem, že může vyhrát i ten, koho si mocní tohoto světa nepřejí.

„Šílené, ta nenávist...“ Klaus Moravcovi vrátil úder
Foto: Hana Brožková
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Moderátor Luboš Xaver Veselý si do internetové televize pozval druhého českého prezidenta Václava Klause a rozhovor s ním zahájil smutnou poznámkou: „Pane prezidente, dnes začínáme lehce smutnou zprávou. Aktuální prezident Petr Pavel je údajně ochoten vzdát se veta v rámci hlasování EU.“

Klaus zdůraznil, že to v evropském společenství bývalo dříve tak, jak je tomu dodnes v NATO.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí
„No a potom začali snaživci ukusovat z toho koláče obřího a najednou se řeklo, že na ty a ty věci není nutnost toho jednotného hlasování. Velkým krokem k tomu byla Maastrichtská smlouva, ještě větším krokem k tomu byla Lisabonská smlouva, do které jsem se snažil mluvit už já jako prezident a teď jestli se chce prezident Pavel vzdát i zbytků práva veta, tak tím dokazuje, že mu o Českou republiku vůbec nejde a že jen postupuje tak, aby Českou republiku vymazal z mapy a udělal z ní jednu z gubernií EU. To je záměr těchto lidí a on je jejich představitelem,“ podotkl Klaus s tím, že Pavel už se natolik cítí Evropanem, že už necítí identitu České republiky, pročež se pravděpodobně domnívá, že se Česko bez veta obejde.

Ve chvíli, kdy nám chce EU vnucovat migranty a další a další věci, jak to popsal Klaus, tak se práva veta nesmíme vzdát. „Pokud se to změní na hlasování prostou většinou, no tak to už se opravdu stáváme gubernií,“ zopakoval Klaus.

Poté uhodil na česká média.

„Mě trápí ta neuvěřitelná falešná hra, která se u nás rozehrává, o tom jak europoslanci nadšeně sledovali projev prezidenta Pavla. Já mám přitom vyfocený moment asi ze 4 minut Pavlova projevu, kde seděla jen hrstička lidí,“ podotkl druhý český prezident.  

Stranou Klausovy pozornosti nezůstaly ani volby na Slovensku. V souvislosti s tím tvrdě zkritizoval náznaky moderátora ČT, že Klaus byl jen gubernátorem Česka, kterého dosadil Vladimir Putin. „To, co vyřkl pan Moravec, je bezprecedentní a myslím, že to přesahuje všechny meze. Alespoň meze veřejnoprávní žurnalistiky. Je to šílené, je to neskutečné, jak nejslavnější moderátor ČT nenávidí, je to jasné,“ zaznělo od exprezidenta.

Za výsledek slovenských voleb, který jasně vyhrál Robert Fico, byl prý Klaus rád. I když se obával, že to tak dopadnout nemusí. A teď je podle Klause pod velkým tlakem předseda strany Hlas Peter Pellegrini, kterému v rámci povolebních vyjednávání slibují kde co, včetně funkce prezidenta EU, jen proto, aby podpořil koalici bez Fica.

Kroutil hlavou nad tím, že vítěz slovenských voleb Robert Fico nedostal blahopřání od nejvýše postavených českých politiků. Podle jeho názoru je toto neuvěřitelný moment. O moc víc se k tomu z pohledu exprezidenta říct nedá.

Nešetřil ani slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Ta po vyhlášení výsledků voleb prohlásila, že slovenská vojenská pomoc určená Ukrajině se zastaví, neboť je třeba respektovat výsledek voleb. Podle Klause Čaputová jinými slovy svým občanům řekla, že volili špatně. „Je to pokus varovat Slováky a říkat jim: Volili jste špatně. Jasně, že to je symbolický výrok,“ poznamenal Klaus.

Osobně interpretuje výsledek slovenských voleb jinak.

„Je to zpráva, že se vyhrát dá. Že se vyhrát dá proti mocným médiím domácím, i evropským i proti Times. Až se najednou zjistí, že ten, který vyhrál, vlastně prohrál, tak to bude druhá zpráva pro ty voliče. A pro ty, kteří Fica nenávidí, tak to bude taky zpráva, že i když vyhrál, tak to ještě neznamená, že skutečně vyhrál,“ rozpovídal se Klaus. „Je to také zpráva, že může vyhrát i ten, koho si mocní tohoto světa nepřejí,“ pokračoval druhý český prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zrušení práva veta, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 06.10.2023 19:06:31
znamená kašlat na svůj národ, a bezprecedentně podřídit naši vlast řízení anglosasům, a jim podobným grázlům. Domnívám se, že toto je vlastizrada a takto by to mělo být i posuzováno.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…