„Skutečný Francouz je bílý!“ Ve Francii je veselo

07.09.2016 8:14

Starosta jihofrancouzského Béziers Robert Ménard se stal terčem ostré kritiky lidskoprávních aktivistů a neziskovkářů, kteří jej obviňují z rasismu a hrozí mu žalobou za jeho definici „skutečného Francouze“.

„Skutečný Francouz je bílý!“ Ve Francii je veselo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Marseille je nejvýznamnějším francouzským přístavem, kde žije kolem milinu lidí. Má pověst mafiánského města plného násilí

„Slovy Charlese De Gaulla pravý Francouz je Evropan, běloch a katolík,“ uvedl konkrétně Ménard v rozhovoru pro zpravodajský kanál LCI. Ménard dále konstatoval, že v některých školách tvoří muslimové až devadesát procent žáků, což z jeho pohledu představuje problém. „V takovém případě udělají rodiče lépe, když své děti přihlásí do jiné školy, kde je muslimských žáků méně,“ radil rodičům třiašedesátiletý bývalý novinář.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Ménard byl zvolen starostou města před dvěma lety, mimo jiné také s podporou Národní fronty Marine Le Penové. Zatímco jí a jejím příznivcům svým výrokem patrně udělal radost, v případě představitelů lidskoprávních organizací a udatných bojovníků proti rasismu tomu bylo přesně naopak. Někteří z nich dokonce zvažují podat na Ménarda žalobu a řešit jeho údajné rasistické výroky u soudu.

„Zvažujeme podání trestního oznámení na Roberta Ménarda za podněcování k rasové nenávisti,“ napsala na svém twitteru Mezinárodní liga proti rasismu a antisemitismu (LICRA). Prezident lidskoprávní organizace Alain Jakubowicz konstatoval, že Ménard svým výrokem překonal všechny hranice ostudy a hlouposti. Nicméně samotný Ménard si dál trvá na svém a na Twitteru reagoval s tím, že „Francie je převážně bílá a katolická a na tom se snad nic nezmění ani v budoucnosti“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …