„Snížit napětí s Čínou, mír není samozřejmostí“. Prezidentka Tchaj-wanu bude mít ve volbách za vyzyvatele těžkou váhu

07.04.2023 15:41

Tchajwanský miliardář Terry Gou v týdnu oznámil, že se chce stát nominantem opoziční tchajwanské strany Kuomintang v prezidentských volbách v roce 2024. Strana Kuomintang upřednostňuje úzké vazby s Čínou a jejím prostřednictvím by mohlo být dosaženo Čínou kýženého sjednocení. Současná prezidentka Tsai Ing-wen z Demokratické pokrokové strany se mezitím v Los Angeles sešla s předsedou Sněmovny reprezentantů USA Kevinem McCarthym, což Gou ostře zkritizoval.

„Snížit napětí s Čínou, mír není samozřejmostí“. Prezidentka Tchaj-wanu bude mít ve volbách za vyzyvatele těžkou váhu
Foto: Facebook
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny se vítá s tchajwanskými představiteli

Tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen na setkání s Kevinem McCarthym v knihovně Ronalda Reagana v Los Angeles prohlásila, že bude pro tchajwanský lid i nadále bránit mírový status quo s Čínou, aby mohli obyvatelé i nadále prosperovat ve svobodné a otevřené společnosti.

„Abychom zachovali mír, musíme být silní,“ řekla Tsai a parafrázovala tak politické heslo zesnulého amerického prezidenta Ronalda Reagana „mír skrze sílu“. Tchajwanská vůdkyně rovněž poděkovala USA za jejich podporu Tchaj-wanu. „Tato neochvějná podpora ujišťuje tchajwanský lid, že nejsme izolováni, že nejsme sami,“ dodala Tsai podle informací serveru npr.org.

Čína jako obvykle označila návštěvu tchajwanské prezidentky ve Spojených státech za provokaci a pohrozila protiopatřeními. „Musím zdůraznit, že Čína nebude nečinně přihlížet zjevné provokaci a v reakci na nežádoucí situaci s největší pravděpodobností podnikne nezbytné a rozhodné kroky,“ uvedlo Čínské velvyslanectví ve Washingtonu.

Před týdnem zahájila Čínská lidová osvobozenecká armáda cvičení společných sil s ostrou střelbou pro své letectvo, námořnictvo a pozemní síly. Loni při návštěvě bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu Čína provedla v jeho okolí bezprecedentní vojenské cvičení.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby uvedl, že Washington pozorně sleduje reakci Pekingu. „Budeme to samozřejmě sledovat tak pozorně, jak jen to půjde, a vždy se ujistíme, že bez ohledu na to si zachováme a budeme mít potřebné schopnosti a zdroje k zachování míru a stability v Indopacifiku,“ prohlásil Kirby.

Čína se staví kriticky k jakýmkoliv mezinárodním setkáním tchajwanských vrcholných politiků. V březnu Čína vyslala do tchajwanského prostoru několik válečných lodí a vrtulník v době, kdy na ostrově v rámci početné delegace pobývala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ta podle České televize chtěla svou cestou Tchaj-wanu vyjádřit podporu proti „stále agresivnější politice Pekingu“.

Na Tchaj-wanu se mezitím pročínská opoziční strana Kuomintang připravuje na prezidentské volby v roce 2024. Jako kandidát opoziční strany by se rád představil miliardář Terry Gou, zakladatel společnosti Foxconn, hlavního dodavatele Applu.

Strana Kuomintang (KMT) upřednostňuje úzké vazby s Čínou a je dlouhodobě považována za jednu z největších nadějí Pekingu na dosažení sjednocení s pevninou, jak je dlouhodobě formulována oficiální politika jedné Číny.

Gou kandidoval již v roce 2019, ale ve volbách neuspěl. Tento týden se Gou mimo jiné důrazně ohradil proti  tchajwanské prezidentky Tsai Ing-wen do USA. „Musíme mladým lidem upřímně říci, že je nebezpečné volit Demokratickou pokrokovou stranu (DPP), která vyzdvihuje nezávislost Tchaj-wanu a nenávidí Čínu a staví se proti ní,“ řekl Gou o vládnoucí straně podle informací serveru zehohedge.com.

„Jediným způsobem, jak se vyhnout válce s Čínou, je snížit napětí mezi Washingtonem a Pekingem a dostat tchajwanskou vládnoucí DPP z úřadu,“ uvedl Gou. „Mír není samozřejmostí a lidé se musejí správně rozhodnout,“ dodal.

KMT byla přitom vládnoucí stranou po většinu posledního půlstoletí a paradoxní je to, že Gou oznámil kandidaturu na prezidenta čerstvě po svém vlastním turné po Spojených státech ve snaze získat zahraniční podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …