„Špína“ ze Sněmovny má dohru. „Ministryně jen tlumočila slušné lidi,“ ozvalo se od Zemana

30.09.2019 17:25

„Opoziční a senátorská špína.“ Taková slova použila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na půdě Poslanecké sněmovny při projednávání návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Citovala údajný vzkaz od občanů, a následně se na ni strhla vlna kritiky. V pořadu Partie na TV Prima se včera hájila v diskusi s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Sociální sítě pak na sebe nenechaly dlouho čekat s reakcemi.

„Špína“ ze Sněmovny má dohru. „Ministryně jen tlumočila slušné lidi,“ ozvalo se od Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí

„Šlo o zásadní útok na demokratickou opozici. To je totalitní mluva. Ta nepatří do Parlamentu. Člen vlády si toto nesmí dovolit. Připojuji se k výzvě pana senátora Tomáše Czernina, jenž vyzval ministryni Schillerovou k odchodu. Tady jsou hranice, které byly překročeny. A kdo je překročí, nemá co dělat ve vládě,“ poznamenal Kalousek. Podle Schillerové byly hranice překročeny už podáním samotné žaloby.

„Odmítám to. Přečetla jsem jeden vzkaz z mnoha, které jsem dostala. Vybrala jsem si ho proto, že byl hodně silný. Shrnoval tu absurdní situaci, která se tam projednávala,“ oponovala Schillerová, jež by však podobná slova již nepřečetla. „Od mravně narušených jedinců chodí velké množství zpráv,“ oponoval Kalousek a napomínal Schillerovou, že daný vzkaz přečetla.

Anketa

Chcete, aby Xaver Veselý dohlížel na ČT z pozice člena Rady ČT?

95%
5%
hlasovalo: 20064 lidí

„Nemluvte takhle o lidech,“ poznamenala Schillerová. Odmítla výzvu k rezignaci. „Nikdy jsem nenazvala Senát špínou. Já jsem přečetla vzkaz o tom, co se tam projednává, o dehonestaci prezidenta. V Ústavě je definována pouze velezrada, hrubé porušení Ústavy není definováno,“ sdělila Schillerová. Následně se vymezila vůči tomu, že by Poslanecká sněmovna byla jen jakýmsi pošťákem.

Kalousek v této souvislosti zopakoval, že se domnívá, že ministryně Schillerová je větší hysterkou než aktivistka Greta Thunbergová. „Rozhodně nejsem hysterická,“ oponovala Schillerová.

Na tuto hádku pak na svém facebookovém profilu zareagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Opozice přeje panu prezidentovi smrt, soustavně šíří nenávist a uráží občany s jiným názorem. Paní ministryně jen tlumočila to, co si myslí většina slušných lidí,“ poznamenal Jiří Ovčáček.

„Vláda se ve svém vládním prohlášení zavázala k boji proti závislostem. Jeden z velmi důležitých nástrojů v boji proti závislostem je zvýšení spotřebních daní,“ podotkla Schillerová v Partii k dalšímu tématu, k navýšení spotřební daně. Kalousek pak lobboval za snížení jiných daní. „Nechtějí vyšší spotřební daně vykompenzovat tím, že budou nižší daně z práce,“ horoval Kalousek. 

Schillerová však zdůrazňovala, že za vlády hnutí ANO se daně snižují, například se snižuje DPH na kadeřnické služby, na šicí služby. „Mezi léty 2007-2013 se zvýšila sazba DPH na trojnásobek z 5 na 15 procent. Takže nepodsouvejte zrovna vy, kde máme snižovat,“ podotkla. 

„Ministr zdravotnictví chtěl, abych zvedla spotřební daň i na pivo a na víno. To jsem odmítla. Rozevřeli bychom například nůžky mezi točeným a lahvovým pivem,“ míní Schillerová. „Vy jste zvedli daně v době stagnace! Byla to absolutně největší chyba!“ láteřila Schillerová vůči Miroslavu Kalouskovi.

„Proč nepřipravujete rozpočet na horší časy?“ tázal se Kalousek a kritizoval návrh rozpočtu, jejž Schillerová připravuje. „Dnes jsou na tom rozpočty hůř než v roce 2008 vůči budoucím krizím,“ míní dále Kalousek.

V hádkách o financích se udrželi oba řečníci až do konce pořadu, kdy nepřestali ani po loučení s moderátorkou Partie. V závěru pořadu se totiž také dohadovali o tom, že generální ředitel Finanční správy ČR Janeček vydal pokyn, který finančně motivuje úředníky finanční správy k doměrce daní v daňovém řízení. To však Schillerová odmítala.

„Paní ministryni financí A. Schillerové jsem 4. 11. 2018 v TV Prima vytýkal, že generální ředitel Finanční správy ČR Janeček vydal pokyn, který finančně motivuje úředníky finanční správy k doměrce daní v daňovém řízení. A. Schillerová tenkrát autoritativně prohlásila, že Kalousek lže a takový pokyn neexistuje. Dnes byla za mé přítomnosti v TV Prima konfrontována se skutečností, že takový pokyn existoval a byl vydán. Aniž hnula brvou odvětila, že pokyn sice byl vydán, ale nebyl realizován a ‚Kalousek lže‘. Ověřitelná pravda je taková, že pokyn by vydán a byl také realizován. Došlo tím k porušení principů právního státu. Chci se přesto paní ministryně zastat a odmítnout tvrzení, že lže. Nelže. Plní program Hnutí ANO 2011. Je to sice totéž, ale mnohem lépe to zní,“ podotkl k celé věci pak Kalousek na svém facebookovém profilu.

V pořadu Otázky Václava Moravce byla pro změnu hostem ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), jež nachytala na chybě moderátora Václava Moravce. Ten tvrdil, že na sociální dávky šlo v loňském roce 540 miliard korun. „Upozorňuji, že nejde o důchody,“ řekl Moravec. Maláčová jej však opravila, že to je i s důchody.

Ve studiu ČT kromě ministryně práce a sociálních věcí Maláčové zasedly také místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Olga Richterová (Piráti) a ekonomka Helena Horská. Debatovaly o výši důchodů a o důchodové reformě. Maláčová prý reformu chystá. „My máme v programovém prohlášení vlády, že chceme provést důchodovou reformu. Já jsem řekla, že se mi nelíbí slovo reforma, protože nechceme provést takovou reformu, jakou tady předvedla pravice. My nechceme privatizaci, to je hazard s důchody, což ČSSD odmítá,“ rozjela se Maláčová hned v úvodu.

Ale když chtěl Moravec slyšet, jak si tedy důchodovou reformu představuje, moc se toho nedozvěděl. „Já jsem vám už před vysíláním řekla, že vám nic neprozradím,“ zdůraznila členka vlády. „To se tady máme hodinu promlčet?“ zeptal se okamžitě moderátor. „Tak prozradím o trošičku víc,“ ustoupila ministryně.

Ráda by zavedla minimální důchod pro všechny lidi bez ohledu na to, kolik peněz odvedli do systému. Otázka je, z čeho by to bylo financováno. „Já myslím, že by to mělo být z daní, a to z firemních daní, protože ty jsou u nás velmi nízké. Občany už nechceme víc zatěžovat,“ zdůraznila ministryně práce a sociálních věcí. Ráda by se podívala i na tzv. třetí pilíř, ve kterém si lidé spoří sami. Maláčová ocenila, že to lidé dělají. „Je dobře, že si lidé spoří, kdo může, ať si spoří. Ale zároveň by ty výnosy měly alespoň pokrýt inflaci,“ přála si.

Ekonomka Horská si posteskla, že ministryně sice mluví o reformě, ale ekonomové o ní nemají bližší informace, takže vlastně nemají co hodnotit. „Já si myslím, že se shodneme na tom, že současný systém je neudržitelný,“ začala Horská.

A Maláčová okamžitě začala kroutit hlavou, že s touto tezí nesouhlasí. Pokud jde o konkrétnější obrysy, členka vlády je prý představí až v prosinci, ale rozhodně ne dřív.

„Přiznejte nám, z jakých zdrojů to chcete financovat,“ uhodila ekonomka na členku vlády. Maláčová zopakovala, že podrobnosti prozradí opravdu až v prosinci. Ekonomka ji okamžitě varovala, že plán na vyšší zdanění firem má podstatnou slabinu. „Firmy mají rychlé nohy,“ pravila ekonomka s tím, že pokud stát nic neudělá, bude Česká republika za pár desítek let mít na krku schodek ve výši 290 miliard, který neufinancuje.

„Chystáte se zdanit všechno, co se hýbe? Nebo tady přiznejte, že se chystáte zvednout daně i fyzickým osobám,“ vypálila ekonomka s tím, že pokud se dostaneme do situace, kdy bude přerozdělováno stále více peněz z daní, ocitneme se prakticky zpět v socialismu.

Když se dostala ke slovu Richterová, ve shodě s Horskou zdůraznila, že i Piráti chtějí vědět, z čeho bude důchodovou reformu financovat. Na rozdíl od Horské však Maláčové sdělila, že je ochotna debatovat o zvýšení firemních daní. Poté první místopředsedkyně Pirátů nabídla ještě jednu cestu. „Víme, že obrovský prostor, v řádu desítek miliard korun, je u těžby nerostných surovin,“ prohlásila pirátka.

Navrhla, že bychom se mohli inspirovat Švédskem a zavést jakýsi národní důchodový fond a v něm si s podporou státu spořit. Maláčová tento nápad ocenila. Ale okamžitě dodala, že je třeba myslet i na lidi, kteří si nemohou spořit, protože většinu svých peněz vydají na to, aby měli kde večer složit hlavu. Až 1,2 milionu lidí vydělává do 20 tisíc měsíčně, a tito lidé si podle Maláčové prostě spořit nemohou.

Členka vlády také oznámila, že je připravena vrátit na stůl debatu o bankovní dani. Předseda vlády Andrej Babiš sice navrhl investiční fond místo bankovní daně, ale Richterová s Maláčovou se shodly na tom, že tenhle nápad je vlastně špatným vtipem, protože banky řekly, že do tohoto fondu vloží prostředky, když z toho budou mít výnos alespoň 2 procenta.

„Víte, že v první polovině tohoto roku měly banky obrovské zisky, 45 miliard. To jsou obrovské zisky, nevídané na Západě. Já si myslím, že bychom se neměli plazit před bankami,“ vypálila ministryně s dovětkem, že předseda vlády se před bankami v podstatě plazí.

Horská připomněla, že banky sice mají zisky, ale do české ekonomiky také desítky miliard investují. Pokud stát hledá peníze, měl by podle ekonomky provést systémovou reformu daňového systému, např. zvážit vyměřování daní z obratu. Stejně tak je podle Horské třeba lépe zdaňovat moderní ekonomické transfery. Touto reformou prý nemá na mysli zavedení digitální daně. Sektorové daně obecně Horská rozhodně nepovažuje za dobré.

Rozcupovala i lpění na minimální mzdě. „Stát parazituje na minimální mzdě. Dnes ta minimální mzda činí něco přes 12 tisíc, ale na odvodech víc než polovina z toho skončí ve státním rozpočtu. Ta odvodová zátěž je opravdu sprostě vysoká,“ nešetřila Maláčovou Horská.

„Odvody jsou vysoké u nízkopříjmových, ale jsou nízké u vysokopříjmových – a to je právě ten paradox. Ten systém je strašně tvrdý na nízkopříjmové občany. Ten, kdo se snaží a tvrdě pracuje za 14, 15, 16 tisíc, je za to po zásluze tvrdě potrestán,“ zahřměla Maláčová. 

Když se znovu dostala ke slovu Richterová, upozornila, že České republice se daří v produkci počítačových her. V této oblasti nejsme jen montovnou a bylo by možné podporovat a následně danit tento segment ekonomiky.

Maláčová okamžitě oponovala, že segment počítačových her nevytváří příliš mnoho pracovních míst. 

Poté se dámy vrátily k důchodům a Horská s Richterovou Maláčové vyčetly, že dnešní třicátníci či čtyřicátníci si u České správy sociálního zabezpečení nemohou zjistit, kolik budou mít penzi, až se za třicet, dvacet, deset let vydají do důchodu.

„To je demagogie,“ ozvala se Maláčová. Podle ní něco takového vypočítat nelze, protože parametry důchodového systému se průběžně mění. Mění se minimálně jednou za dva roky. „Ale teď prozradím něco, co jsem nechtěla. Přála bych si, aby Česká správa sociálního zabezpečení poslala čtyřicátníkům, padesátníkům a šedesátníkům dopis k narozeninám, aby jim napsala: Všechno nejlepší. Váš důchod bude takový a takový,“ prozradila členka vlády.  

„A ty oslavence raní mrtvice,“ ozval se v tu chvíli Moravec.

Než se dámy rozloučily s diváky, Maláčová upozornila, že chce měnit systém dávek na bydlení, ale až poté, co najde shodu s obcemi. Vedle toho se chce podívat na dávky pro nezaměstnané. „Víme, že jsou problematické. Já chci, aby všichni, kteří mohou, tak aby pracovali a aby nezneužívali toho záchranného systému.

„OVM, Maláčová: ‚Banky měly za první pololetí 45 mld. zisku, to je ... to je... nevídané.‘ Je podle ní třeba zavést sektorovou daň. Prostě kdo funguje a vydělává, je gauner. Podle Maláčové je třeba prodělávat, generovat ztráty a neodvádět tak daně. Pak budeme všichni happy a stát nebude vědět co s penězi... K diskusi níže: nechtějte po ní pochopení čehokoliv. Vše zabila větou, že ‚ti, kdo berou málo, tak poctivě pracují, a ti, kdo berou nad minimální mzdu‘ ... – nedokončila, doplňte si sami,“ nechal se pak slyšet bývalý poslanec za ODS Pavel Drobil na svém facebookovém profilu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…