„Tak to jste mi hezky nahráli.“ Rajchl a peníze pro strany. Chce zakročit

19.04.2023 16:11 | Ze sítí

„Je krásné sledovat, jak o tom píší zahraniční média,“ hodnotil předseda PRO Jindřich Rajchl nedělní akci, která se podle něho velice vydařila. Upozornil, že zatímco v Česku se píše o proruských demonstrantech a i tady musela média ubrat, v zahraničí je akce vnímána celkem jasně jako protivládní. A je rád, že některá média se snaží naznačit, že akce dělá kvůli penězům za volební výsledky. Protože tím otevírají jeho téma.

„Tak to jste mi hezky nahráli.“ Rajchl a peníze pro strany. Chce zakročit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jindřich Rajchl

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Podle Rajchla byla nedělní demonstrace tou nejpovedenější v historii ČR. „Nádherná, nesmírně pozitivní, žádné násilí, bez symbolů extremismu,“ popsal svou akci. „Byla to jedna veliká oslava České republiky,“ dodal s tím, že lidé, kteří se nebojí postavit za svou zemi, se postavili vládě, která ji ničí. A vysmál se tomu, že by na demonstraci bylo jen třicet tisíc lidí.

Poukázal na to, že na demonstraci nezaznělo nic, co by se dalo vykládat jako podpora jedné nebo druhé strany. „Nemluvím o Saúdské Arábii vůči Jemenu, ale Rusku vůči Ukrajině,“ upřesnil a deklaroval, že by nám neměl být žádný vojenský konflikt lhostejný. Ne tedy jen ten jeden, kterým se v současnosti zabývá jedna část společnosti.

„Tady jsou další vojenské konflikty a my ke všem přistupujeme stejně. My nechceme, aby se válčilo, my nechceme, aby umírali lidé. V Jemenu je momentálně 400 tisíc lidí, kteří umírají hlady, řada z nich jsou děti, asi jedna třetina podle aktuálních údajů. Nikoho to nezajímá. Ale tady jsou všichni ti humanisté, to je prostě farizejství a pokrytectví. Já chci, aby se neválčilo nikde, aby se zbytečně neprolévala krev a nehasly lidské životy,“ řekl.

Podotkl, že po jedenáctém březnu se strhla vlna nenávisti vůči němu a jeho straně. A to jednak od mainstreamových médií, ale i od pětikoaličních politiků a také ze strany „vlastenců“. K těm posledním dodal, že se jedná o závist, protože nejsou na pódiu. Což Rajchl zdůvodnil, že na pódiu musejí stát ti, kdo mají důvěru a podporu, ne sobci snažící se o zviditelnění.

„Je krásné sledovat, jak o tom píší zahraniční média. ABC News, Reuters,“ pokračoval předseda PRO dál a přidal odkaz na článek uznávané agentury. Doplnil, že si demonstrace a pochodu všimla i francouzská, německá i italská média. „Všechna média o tom píší jako o protivládní demonstraci. Nikoliv proruské. Protivládní. A přesně taková byla,“ upozornil na to, že narativ o proruských protestech je omezený jen na Českou republiku.

„Je tady vidět ta prolhanost těch českých médií. Ale tentokrát tam neměli žádnou fotku někoho s písmenem Z a symbolem wagnerovců. Ani jeden jediný člověk ve stotisícovém davu,“ chlubil se, že nikdo nedal médiím munici, takže z narativu musela trochu ustoupit. Místo toho se prý zaměřila na finanční aspekt.

„Dnes napsali, že pokud bychom získali tři procenta, protože Kantar, světe div se, zahrnul PRO do svého průzkumu a dal nám tři procenta, což, jak říkají experti z branže, znamená, že když máš u Kantaru tři, tak to znamená reálně šest, tak kdybychom získali tři procenta, tak by to byl zisk 40 milionů korun. Zase to brnknutí na strunu závisti,“ řekl Rajchl.

Ale dodal, že je rád, že k němu došlo, protože to otevírá téma, co s penězi za volby dělají ostatní strany. „Zeptejte se jich, tlačte na ně. Zeptejte se, kam dává ODS ty desítky a stovky milionů, které dostává z vašich kapes. To dostává přímo strana. Zeptejte se, co z toho máte vy. Z toho si platí marketingové kampaně, rozehrávají z toho svoje hry, platí si z toho krajské kanceláře a tak dále. Tak ať ta média rozklíčují, co za to politické strany kupují,“ vyzval předseda PRO.

A pokračoval: „Protože všude, kam jezdím, říkám jednu věc. Pokud my tyhle peníze dostaneme, tak je z převážné části použijeme ve váš prospěch. My jsme připraveni zaplatit sociální a právní poradny pro vás.“ Ty by měly být v krajských, možná i okresních městech. „Abyste měli možnost, pokud se dostanete do právních nebo finančních problémů, se jít zadarmo poradit, protože mnoho lidí tuto možnost dneska nemá,“ zdůvodnil Rajchl svůj záměr a vytkl všem ostatním stranám, že toto nedělají.

Také hodlá navrhnout snížení platů politiků. „Jsou neadekvátní vůči současné situaci,“ míní a dodává, že ti, kdo jdou do politiky kvůli penězům, nemohou být dobrými politiky a správně se rozhodovat. Sám hodlá případnou poslaneckou gáži věnovat na příznivci vybranou charitu a nehodlá se vymlouvat na to, že se „nemohli dohodnout“. „Stáhněte si to video, uložte si ho,“ vyzval své příznivce, aby ho případně mohli donutit slib splnit. „Děkuju, že jste to otevřeli. Nemohli jste otevřít lepší téma,“ poděkoval ještě těm, kdo téma načali.

Věnoval se i tématu dovozu ukrajinského obilí, ke kterému přistoupily Polsko, Maďarsko a Slovensko. Ale ne ministr Nekula. Připomenul, že se jedná o ničení českého zemědělství a dále že na Slovensku byly nalezeny v ukrajinské produkci pesticidy. Také žasl nad odůvodněním, že by to porušovalo dohodu o volném pohybu zboží. „Ukrajina je v Evropské unii? Já jsem si toho nevšiml. Zase se vymlouvají. Oni by to mohli zavést zítra, Polsko, Maďarsko i Slovensko jsou v Evropské unii. A oni se vymlouvají, že to je nařízení Evropské unie. Že to nemohou kvůli Evropské unii. To je lež, dámy a pánové.“ Obvinil Nekulu ze servility vůči ukrajinským zájmům.

Sám by dovoz zakázal hned kvůli ochraně zdraví. Argumentoval, že v případě ptačí chřipky se také vybíjejí celé chovy, tedy předběžná opatrnost je více než namístě. Nekula podle něho hazarduje se zdravím občanů ČR, a ještě se vymlouvá na EU. „Občané České republiky je nezajímají,“ obviňoval vládu dále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já osobně podepíši každé slovo pana Rajchla, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel22 , 19.04.2023 16:41:31
Tahle škodlivá vláda musí skončit.Obelhávání ,podvádění a ožebračování občanů v naší zemi nesmí mít místo.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…