„Takhle to dál nejde!“ Mladý Ukrajinec bezohledně parkuje na invalidech, policie bezmocná

25.05.2022 17:59 | Bleskově

FOTO Na ParlamentníListy.cz se opakovaně obrací řada čtenářů, kteří zasílají fotografie ukrajinských vozidel v Praze. Některé z nich jsme zveřejnili. Obvykle se jednalo o parkování na chodnících, což se nesmí. Dnešní případ je ještě horší. Ukrajinec, podle svědectví asi třicetiletý, parkuje na místě vyhrazeném pro invalidy v Praze 10. Do této městské části přijel teprve nedávno. Podle očitých svědků dorazil se svou přítelkyní.

„Takhle to dál nejde!“ Mladý Ukrajinec bezohledně parkuje na invalidech, policie bezmocná
Foto: čtenář PL
Popisek: Nesprávně zaparkovaný vůz v Řepích, květen 2022

„Jsme bezradní, dál už to nejde. Policie přijela, odjela, nic se nestalo, stojí tady takhle před domem, případně parkuje na chodníku, kolem domu, na modré zóně. Pomáhám Ukrajincům oblečením, nesla jsem jim jídlo do Kongresového centra, ale tohle mi opravdu vadí!“ řekla čtenářka ParlamentnímListům.cz.

Podle jejích slov situace graduje, jelikož vůz řídí asi třicetiletý muž. „Nevím, proč je v Čechách, s nikým se nebaví, řekla jsem mu, že tam nemá co stát, nereagoval,“ popsala dále.

Hlídka městské policie měla špatné parkování přejít mávnutím ruky.

Praha 10, 25. května 2022

Praha-Řepy, 12. května 2022

Praha 10 – duben 2022

Státní správa je však podle našich zjištění skutečně bezradná.

„Pokud u vozidel uprchlíků z Ukrajiny není řidič vozidla zjištěn a ztotožněn přímo na místě, bude s vysokou pravděpodobností tato věc odložena. Česká republika může sice díky evropské směrnici nahlédnout do registrů vozidel ostatních členských států, nicméně to není případ vozidel registrovaných na Ukrajině,“ uvedl k tomu mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Magistrát tudíž odkládá případy automobilů s ukrajinskou SPZ neoprávněně parkujících například v modrých zónách, protože Ukrajina není v EU a schází možnost z evropské databáze zjistit jejich majitele. 

Za spáchání přestupku „Stání na místě vyhrazeném pro invalidy“ nejsou v rámci bodového hodnocení řidičů přičítány žádné body. Přestupek je možné vyřešit příkazem na místě a udělením pokuty do deseti tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…