„Takže epidemii nikdo nevyhlásil?!“ Advokát griloval ministerstvo. Je v šoku z odpovědí. Chystá odhalení kolem Smejkala

01.06.2021 15:52

Představitelé Zdravého fóra se zeptali na pár věcí Ministerstva zdravotnictví a podle svých slov se nestačili divit, jaké odpovědi dostali. „Epidemie je přírodní proces, který nikdo nevyhlašuje,“ a „epidemie je přírodní proces, který nikdo neukončuje,“ zněly odpovědi na dotaz, kdo epidemii vyhlašuje a kdo ji ukončuje. Na přetřes ovšem přišla i nedávno ukončená poradní skupina MeSES.

„Takže epidemii nikdo nevyhlásil?!“ Advokát griloval ministerstvo. Je v šoku z odpovědí. Chystá odhalení kolem Smejkala
Foto: Archiv P. Smejkala
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí
Představitel Zdravého fóra Jan Tománek zveřejnil na svém blogu na serveru Aktuálně zkušenosti se státní správou. Právník Zdravého fóra Tomáš Nielsen se zeptal Ministerstva zdravotnictví na několik dotazů, například na to, kdo epidemii vyhlašuje a kdo ji ukončuje.

Z ministerstva ovšem dostal tuto odpověď. „Epidemie je přírodní proces, který nikdo nevyhlašuje.“ Co se týče ukončení epidemie, zde mluvčí ministerstva víceméně zopakovala předchozí odpověď. „Epidemie je přírodní proces, který nikdo neukončuje,“ zněla zaslaná odpověď.

Advokát se ovšem ptal na více otázek. „Na základě jaké informace došlo Vaše ministerstvo poprvé k závěru, že v České republice probíhá zcela nová a bezprecedentní epidemie mimořádně nebezpečného koronaviru SARS-CoV-2,“ zněl první dotaz. Zde bylo odpovědí to, že k tomu došli na základě dynamiky nárůstu nových případů včetně těch, které skončily úmrtím, a dále na základě narůstající zátěže zdravotnického systému, především pak jeho části specializované na poskytování intenzivní péče.

„Na základě jakých konkrétních údajů určí Vaše ministerstvo, že stav epidemie v České republice skončil?“ zněl další dotaz. „Konec epidemie je signalizován výskytem pouze sporadických případů na stabilní, neměnící se úrovni,“ zněla odpověď ministerstva.

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí

Zdravé fórum se ovšem zajímalo i o epidemii chřipky. „Na základě jakých konkrétních údajů došlo Vaše ministerstvo k závěru, že v České republice vypukla epidemie chřipky v roce 2019,“ chtěl vědět Nielsen. Odpovědí mu bylo, že každá epidemie chřipky je charakterizována komunitním šířením nákazy a postižením všech věkových skupin populace s maximem ve skupinách seniorů. Jak došlo ministerstvo k tomu, že v České republice skončil stav epidemie chřipky v roce 2019/2020? „Konec epidemie je signalizován výskytem pouze sporadických případů na stabilní, neměnící se úrovni.“

„Takže když si to shrneme, už rok žijeme v epidemii (pandemii), na kterou se odvolává většina mimořádných opatření a zákazů, ale kterou nikdo oficiálně nevyhlásil, protože se nevyhlašuje, protože jde o přírodní proces. A ze stejného důvodu ji ani nikdo nemůže ukončit – jednak jde samozřejmě o přírodní proces a pak, když se něco nevyhlásilo, nelze to přece ukončit. To dá rozum...

Hlava XXII?

A pak tu máme ještě jednu nezávislou poradní skupinu – takzvaných přátel pana Smejkala s krycím názvem MeSES a podle odpovědi Ministerstva zdravotnictví ty nezávislé odborníky, kteří zcela nezaujatě vládě radí, platí ministerstvo,“ psal Tománek na blogu.

Právě na MeSES mířil další dotaz advokáta Tomáše Nielsena. „Ministerstvo zdravotnictví do nedávna spolupracovalo s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (dále jen MeSES). Kteří ze členů MeSES disponovali odbornými znalostmi v oblasti epidemiologie?“ zněl první dotaz. Jako odpověď přišel seznam členů MeSES a bližší informace k nim.

Následně se Nielsen zeptal na představitele MeSES Petra Smejkala. Ten je prý prezentován jako epidemiolog. „Na základě jakých Vám dostupných informací je jeho odbornou specializací epidemiologie (např. informace o dosaženém vzdělání, publikační činnosti apod.)?“ zeptal se zástupce Zdravého fóra. „MUDr. Petr Smejkal je český lékař, internista a infektolog, v letech 2013–2018 primář kliniky infekčních nemocí Ústřední vojenské nemocnice, v roce 2021 hlavní epidemiolog institutu IKEM. Veřejně dostupné informace (životopis) např. zde,“ dostal odpověď.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí
Na závěr přišel dotaz týkající se financování mezioborové skupiny, a to konkrétně jakou částku uhradilo Ministerstvo zdravotnictví České republiky v období březen 2020 do období květen 2021 (včetně) v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19 skupině MeSES či jejím jednotlivým členům a za jaké služby (za jaká plnění)?

„Ministerstvo zdravotnictví České republiky za období březen 2020 do období květen 2021 (včetně) v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19 skupině MeSES vyplatilo na základě jedné dohody o provedení práce částku ve výši 80 280 Kč včetně příslušenství, a to za výkon činností: koordinace a podpora poradního orgánu Mezioborová skupina pro epidemické situace, příprava odborných podkladů skupin, příprava tiskových zpráv a obsahu na webové stránky, organizace schůzek, pořizování zápisů, komunikace s médii,“ napsala ředitelka odboru kanceláře ministra zdravotnictví Daniela Kobilková.

Tománek na závěr svého článku čtenářům slíbil, že příště přijde na přetřes to, jak někteří přátelé pana Smejkala mají podíly ve firmách na výrobu testů. „A takhle my si tu už rok žijeme a většině lidí to vůbec nevadí,“ uzavřel bloger ze Zdravého fóra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…