„Takže výlety do Kyjeva?!“ Fiala pod palbou. Je zle kvůli zprávě o nejvyšším zdražení elektřiny v celé EU

01.11.2022 18:15 | Komentář

Evropský statistický úřad Eurostat zveřejnil data za první polovinu roku 2022 ohledně cen elektřiny a plynu pro domácnosti. Zvláště v ceně elektřiny vychází Česko nelichotivě. Cena se oproti první polovině minulého roku zvedla o 62 %. Je to nejvíc v EU, „následuje Lotyšsko (59 %) a Dánsko (57 %). V sousedním Německu se ceny v první polovině roku 2022 zvýšily pouze o 2,7 % oproti roku 2021, v Rakousku jen o 1,5 %. Ceny rostou přesto, že Česko patří k vývozcům elektřiny a ČEZ k největším energetickým uskupením v Evropě. ParlamentníListy.cz se v anketě zeptaly, co je s tím možné udělat?

„Takže výlety do Kyjeva?!“ Fiala pod palbou. Je zle kvůli zprávě o nejvyšším zdražení elektřiny v celé EU
Foto: Instagram Petra Fialy
Popisek: Petr Fiala a Volodymyr Zelenskyj

„Odejít z burzy a přednostně dodávat elektřinu vyrobenou v ČR domácím spotřebitelům. Na burze obchodovat přebytky. Stanovit maximální marže pro výrobce elektřiny,“ vysvětlila Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu.

„Legislativa ohledně výkupu a distribuce elektřiny je v ČR beznadějně zastaralá. Takže šoky, které trhy ve zbytku Evropy dokážou pohltit, mají v Česku zničující dopad na zákazníky. Chybějí nám stabilnější dodavatelé a větší zapojení komunitní energetiky. Odpovědnost bohužel padá na bývalého ministra průmyslu a obchodu pana Havlíčka, jehož nedodělky vláda stále dohání,“ ohodnotil Mikuláš Peksa, europoslanec za Pirátskou stranu, předseda Evropské pirátské strany.

„Proč myslíte, že jsem pana Síkelu kritizoval? Protože prostě zaspal? On jediný je za to zodpovědný,“ upozornil Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…