„Takže výlety do Kyjeva?!“ Fiala pod palbou. Je zle kvůli zprávě o nejvyšším zdražení elektřiny v celé EU

01.11.2022 18:15 | Komentář

Evropský statistický úřad Eurostat zveřejnil data za první polovinu roku 2022 ohledně cen elektřiny a plynu pro domácnosti. Zvláště v ceně elektřiny vychází Česko nelichotivě. Cena se oproti první polovině minulého roku zvedla o 62 %. Je to nejvíc v EU, „následuje Lotyšsko (59 %) a Dánsko (57 %). V sousedním Německu se ceny v první polovině roku 2022 zvýšily pouze o 2,7 % oproti roku 2021, v Rakousku jen o 1,5 %. Ceny rostou přesto, že Česko patří k vývozcům elektřiny a ČEZ k největším energetickým uskupením v Evropě. ParlamentníListy.cz se v anketě zeptaly, co je s tím možné udělat?

„Takže výlety do Kyjeva?!“ Fiala pod palbou. Je zle kvůli zprávě o nejvyšším zdražení elektřiny v celé EU
Foto: Instagram Petra Fialy
Popisek: Petr Fiala a Volodymyr Zelenskyj

„Odejít z burzy a přednostně dodávat elektřinu vyrobenou v ČR domácím spotřebitelům. Na burze obchodovat přebytky. Stanovit maximální marže pro výrobce elektřiny,“ vysvětlila Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu.

„Legislativa ohledně výkupu a distribuce elektřiny je v ČR beznadějně zastaralá. Takže šoky, které trhy ve zbytku Evropy dokážou pohltit, mají v Česku zničující dopad na zákazníky. Chybějí nám stabilnější dodavatelé a větší zapojení komunitní energetiky. Odpovědnost bohužel padá na bývalého ministra průmyslu a obchodu pana Havlíčka, jehož nedodělky vláda stále dohání,“ ohodnotil Mikuláš Peksa, europoslanec za Pirátskou stranu, předseda Evropské pirátské strany.

„Proč myslíte, že jsem pana Síkelu kritizoval? Protože prostě zaspal? On jediný je za to zodpovědný,“ upozornil Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Řešit příčinu, a tou je umělé zdražování přes burzovní ceny, místo prodeje napřímo. Je nutné donutit vládu, aby pochopila, že se občané přestanou bát a bude s ní konec,“ sdělil Ivan David, europoslanec za SPD.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
„Řešením je zastropovat cenu elektřiny na straně výrobců. Kdyby nás česká vláda poslouchala, nemuseli jsme mít nejvyšší nárůst elektřiny v Evropě. Od února jsme ji k tomu opatření vyzývali. Jenže vláda absolutně rezignovala na včasná národní opatření,“ povšiml si Ondřej Knotek, europoslanec za ANO.

„Bohužel to je smutné vysvědčení Fialově vládě a její chaotické politice v boji s energetickou krizí. Pomohlo by jediné – výměna kabinetu za krizový tým zkušených odborníků, kteří pod politickou kontrolou Parlamentu provedou stát tímto těžkým obdobím a poté opět předají správu státu politickému kabinetu. Současná parta hic totiž krizový management totálně nezvládá. Spíše krize vytváří, než by je řešila,“ konstatoval Michal Hašek, bývalý hejtman Jihomoravského kraje, předseda Asociace krajů a statutární místopředseda ČSSD.

„V první polovině roku nepůsobila ještě žádná opatření, tohle je zejména odraz opožděné reakce v ČR. Stropy, odpuštěné poplatky za OZE a alternativy za ruský plyn, to vše má zpoždění. Do budoucna zůstává zejména úkol posílit strategickou roli státu v energetice,“ objasnil Jiří Dolejš, ekonomický expert KSČM, bývalý dlouholetý poslanec.

„Od konce února upozorňujeme na potřebu skutečně regulovat ceny energií. Mezinárodní trh selhal, a to ohrožuje ekonomickou stabilitu naší země. Proto vláda musí vytvořit vnitřní trh a regulovanou cenu. Pokud to neudělá, povede to ke katastrofě veřejných financí, propadu ekonomiky a nezaměstnanosti,“ je přesvědčen Michal Šmarda, předseda ČSSD, starosta Nového Města na Moravě.

„Vyrábíme levně, nakupujeme draze přes burzu. Otočit směr prodeje, levně doma, co zbude, na burzu. Na jedné straně neskutečné zisky, na druhé straně vyprazdňování peněženek občanů a dojde i na krachy podniků. Přitom slyšíme – nenecháme vás padnout. Dost malá náplast na prázdné peněženky,“ okomentoval Pavol Lukša, předseda strany Dobrá volba 2016, starosta Čeladné.

„Co se s tím dá dělat? Jednoduchá odpověď. Především poslat Fialovu vládu neschopných amatérů a gaučových válečníků na politický hřbitov. Proč? Těch důvodů je mnohem víc, ale určitě také právě proto, že – jak správně uvádíte – podle Eurostatu stoupla cena elektřiny v ČR v první půlce roku 2022 oproti stejnému období loni o 62 procent, tedy nejvíce v EU. A to ji sami vyrábíme! Ať už po tomhle ‚fialovém‘ národním neštěstí přijde kdokoliv, nemůže to dělat hůř. Vláda, která namísto toho, aby řešila problémy svých vlastních občanů – že jich je – jezdí na výlety do Kyjeva, je opravdu k ničemu,“ myslela si Zuzana Majerová, předsedkyně Trikolory.

„Opustit lipskou burzu, přestat platit emisní povolenky. Prodávat jen přebytky elektrické energie. Pomoci nejen občanům, ale i českému průmyslu,“ doporučil Jaroslav Bašta, poslanec SPD, kandidát na prezidenta.

„Teď už bohužel z pohledu ceny nic. Pětivláda zavlekla Českou republiku do energetické chudoby a jediné, co se dá dělat, je věřit v mírnou zimu. Zavrhla zastropování cen u výrobců a hradí zisky překupníkům, proč asi? Kdo za to co dostal? Děkujeme skupině výletníků, zážitkových pasantů, kteří více cestují, než pracují pro naše občany. Jediným řešením budou razantní zásahy do cen energií, které později zaplatíme všichni, a samozřejmě demise současné neschopné vlády,“ uvedl Marek Novák, poslanec hnutí ANO, člen hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.

„Oddělit ceny plynu od ceny elektřiny a nestanovovat cenu na burze od ceny nejdražší závěrné elektrárny,“ objasnil Roman Kubíček, poslanec hnutí ANO, místopředseda kontrolního výboru Poslanecké sněmovny, člen podvýboru pro energetiku.

„Vyměnit vládu ukrajinských politických ‚aktivistů‘ v čele s panem Fialou za vládu českých politických profesionálů. Ti by pak měli zajistit, že se na burzu dostanou pouze přebytky naší elektřiny. Dále bychom měli opustit systém obchodování s emisními povolenkami a zahájit kroky, které by vedly k přímému nákupu zemního plynu z Ruska,“ domnívá se Jaroslav Foldyna, poslanec SPD.

„Do roku 2007 byla cena elektřiny regulovaná. Není žádný problém začít regulovat opět. Jen tomu brání evropská legislativa. Jestli se z těchto omezení EU nevymaníme, německý Green Deal nás zničí. Čili vláda musí udělat vše pro to, aby v okamžiku, kdy selže trh, byla co nejdříve zavedena regulace. To platí vždy a všude,“  konstatoval Martin Pecina, bývalý místopředseda vlády a ministr vnitra.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…