„Tisíc obyvatel Gazy držel Hamás v nemocnici,“ tvrdí Izrael. Také informační boj pokračuje

12.11.2023 10:10

Jak je to s civilisty v palestinských nemocnicích na severu Gazy? Palestinci tvrdí, že zde umírají i děti. Izrael kontruje, že z největší nemocnice Al Shifa mohou civilisté odejít. Jenže bojovníci Islámského džihádu ohlásili světu, že se střetávají s izraelskými silami poblíž nemocnic. Izraelci tvrdí, že vedle nemocnic ukrývají teroristé z Hamásu zbraně i v mateřských školkách. Pohledy Palestinců a Izraelců na to, co se děje v Gaze, se velmi liší. A francouzský prezident Emmanuel Macron couvá z ostrých vyjádření proti Izraeli.

„Tisíc obyvatel Gazy držel Hamás v nemocnici,“ tvrdí Izrael. Také informační boj pokračuje
Foto: z internetu
Popisek: konflikt v Palestině

Zatímco ulicemi Londýna pochodovaly stovky tisíc lidí na podporu Palestinců, kteří neváhali střetnout se i s policií, Izraelci hlásí do světa, že v okolí nemocnice Al Shifa se nebojuje a pokud ji chtějí civilisté opustit, nikdo jim nebrání. Podle palestinských lékařů se v nemocnici nachází na 500 pacientů.

„Palestinští představitelé uvedli, že dvě děti zemřely a desítky dalších jsou v ohrožení poté, co v největší nemocnici v Gaze v sobotu došlo palivo, ale Izrael uvedl, že je připraven děti ze zařízení evakuovat,“ napsala k tomu agentura Reuters. Vojenský mluvčí kontradmirál Daniel Hagari potvrdil, že izraelská armáda se může podílet na evakuaci dětí z nemocnice.

„Zaměstnanci nemocnice Shifa požádali, abychom zítra pomohli dětem na dětském oddělení dostat se do bezpečnější nemocnice. Poskytneme potřebnou pomoc," řekl Hagari na tiskové konferenci. Palestinci oponovali, že pokus o převoz zraněných by mohl vést k jejich smrti.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí
„Je to totálně válečná zóna, tady v nemocnici je totálně děsivá atmosféra,“ řekl agentuře Reuters Ahmed al-Mokhallalati, starší plastický chirurg v nemocnici Al Shifa. „Je to nepřetržité bombardování po dobu více než 24 hodin.“

Mluvčí palestinského ministerstva zdravotnictví uvedl, že izraelské ostřelování zabilo pacienta na jednotce intenzivní péče. Ashraf Al-Qidra, který zastupuje ministerstvo zdravotnictví v Gaze kontrolované Hamásem, uvedl, že ostřelovači izraelské armády na střechách budov poblíž nemocnice čas od času stříleli do zdravotnického komplexu, což omezovalo schopnost lidí pohybovat se po nemocnici.

„Jsme obklíčeni uvnitř lékařského komplexu Al Shifa a (izraelská) okupace se zaměřila na většinu budov uvnitř," řekl agentuře Reuters telefonicky.

Palestinský Červený kříž hlásí intenzivní střelbu v nemocnici Al-Quds. Bojovníci Islámského džihádu tvrdí, že se střetávají s izraelskými silami poblíž nemocnic. Hamás tvrdí, že jen za posledních 48 hodin zničili v Gaze na 25 izraelských vozidel. Uprostřed pokračujících bojů Hamás uvedl, že zcela nebo částečně zničil více než 160 izraelských vojenských cílů. Mluvčí izraelské armády nabídl trochu jiný pohled na situaci a řekl, že Hamás ztratil kontrolu nad severní Gazou.

Ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) oznámily, že nemocnice musí být evakuovány a musí z nich odejít i ozbrojenci Hamásu, kteří je využívají jako opěrné body.

„Nemocnice musí být evakuovány, aby bylo možné jednat s Hamásem,“ zaznělo od mluvčího izraelské armády. „Máme v úmyslu jednat s Hamásem, který proměnil nemocnice v opevněné pozice." V jedné z nemocnic ozbrojenec Hamásu podle Izraelců rozhodl o tom, že až tisíc civilistů v nemocnici zůstane a bude jim znemožněno odejít.

„(Ahmed) Siam držel jako rukojmí přibližně 1000 obyvatel Gazy v nemocnici Rantissi a zabránil jim v evakuaci na jih kvůli jejich bezpečnosti," uvedla armáda. Siam byl údajně zabit spolu s dalšími militanty, když se skrýval ve škole „al Buraq“.

Hamás toto tvrzení izraelské armády odmítá a tvrdí, že žádné ozbrojence v nemocnicích nemá.

Izraelci však tvrdí, že vedle nemocnic ukrývají teroristé z Hamásu zbraně i v mateřských školkách.

„Jednotkám IDF se podařilo najít skrýš zbraní, munice a výbušnin ve školce v Gaze Bejt Hanoun. Objev učinila 551. brigáda, skupina záložních komand a výsadkářů, kteří v oblasti prováděli operace proti Hamásu,“ napsal server izraelského listu Jerusalem Post s odvoláním na tiskový odbor armády.

Server listu Haaretz upozornil, že izraelská letadla vedle operací v Gaze cílila i na objekty Hizballáhu v Libanonu. „Mluvčí IDF řekl, že izraelské síly zasáhly řadu cílů Hizballáhu v Libanonu,“ uvedl server.

A server Times of Israel zaznamenal, že francouzský prezident Emmanuel Macron couvá ze svých prohlášení, ve kterých kritizoval Izraelce za to, že jejich munice ohrožuje i děti a staré ženy v Palestině a že to musí přestat.

„Prezident Macron nikdy nenaznačil a ani si nemyslí, že izraelské síly záměrně útočí na civilisty. Důsledně kvalifikoval používání rukojmích nebo civilního obyvatelstva Hamásem jako ‚nepřijatelné vydírání‘,“ říká francouzský diplomatický zdroj. Zdroj také připomněl, že Macron odsoudil útok Hamásu ze 7. října. Zdůraznil však také, že civilistům se musí dostat pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…