„To by se nemělo dovolit.“ Elon Musk zboural Patočkovi bábovičky

12.04.2023 19:35 | Ze sítí

National Public Radio dostalo od Muska na Twitteru označení „vládou placené médium“. Kvůli tomu NPR odchází ze sociální sítě. Ředitelka komunikací Isabel Lara brání NPR tím, že vládními granty je financováno ani ne procento ročního rozpočtu stanice. Krok Twitteru tak chápe jako snahu o pošpinění NPR jakožto veřejné mediální instituce. Na Elona Muska útočí i český novinář a aktivista Jakub Patočka, Musk je podle něj maniak ničící veřejnou službu – Twitter.

„To by se nemělo dovolit.“ Elon Musk zboural Patočkovi bábovičky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář Elon Musk

National Public Radio (NPR) dnes vyhlásilo pozastavení své činnosti na Twitteru. Ten přestává společnost používat poté, co Twitter změnil jejich označení na „vládou placené médium“. Toto označení dal Twitter i například britské stanici BBC, psal o tom deník The New York Times.

„Organizační účty NPR již nebudou na Twitteru aktivní, protože platforma podnikla kroky, které podrývají její důvěryhodnost tím, že falešně naznačují, že nejsme redakčně nezávislí,“ uvedla v prohlášení hlavní  ředitelka komunikací NPR Isabel Lara. Brání NPR i tím, že v průměru za minulý rok společnost obdržela méně než procento svého rozpočtu od vládou financované Korporace pro veřejné vysílání.

Generální ředitel NPR John Lansing krok Twitteru označil za snahu o pošpinění nezávislosti veřejné mediální instituce.

NPR se tak stává jednou z prvních větších organizací, které Twitter přestaly používat. V rozhovoru pro BBC podnikatel a majitel Twitteru Elon Musk řekl, že je možné, že označení dále ještě změní na „veřejně financováno“. Podle Muska je cílem sítě být pravdivý a co nejvíce přesný.

Lansing však už sociální síti nevěří. „V tuto chvíli jsem ztratil důvěru v rozhodovací proces Twitteru. Potřeboval bych nějaký ten čas, abych pochopil, zda se dá Twitteru znovu věřit,“ prohlásil, jak informovala NPR prostřednictvím internetu.

K celé kauze se vyjádřil i český novinář a aktivista Jakub Patočka, který se například v únoru 2020 v Brně pokusil společně s dalšími aktivisty zabránit ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi ve vstupu do úřadu Veřejného ochránce práv, kde se měl ujmout úřadu. Vyčítány byly Křečkovy jeho výroky na úkor menšin. Křeček sám tehdy uvedl, že chce úřad Veřejného ochránce práv zbavit aktivismu. Také je angažovaný v ekoaktivismu, dlouhodobě nemá rád uhlobarony.

Dnes Patočka Elona Muska označuje za „maniaka a psychopata“. „Měl jsem to tady rád, můj news feed je ze 4/5 anglosaský a je to pro mě jedinečný zdroj inspirace, ale obávám se, že to celé tady už v rukou toho maniaka dlouho nevydrží. Demokracie by neměla dovolit, aby veřejné služby jako Twitter mohl zničit jeden psychopat, byť sebebohatší,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…