To je šok: Petr Hampl vítá uprchlíky. Tyto...

03.08.2016 7:51

V České republice požádalo o azyl 60 Číňanů, kteří tvrdí, že jsou ve své zemi pronásledováni kvůli své křesťanské víře. Do Česka přišli v několika vlnách od letošního února do května. Píšou to středeční Hospodářské noviny (HN). Deník uvedl, že pokud by ministerstvo vnitra žadatelům mezinárodní ochranu udělilo, oficiálně by tím konstatovalo, že se v Číně porušují lidská práva.

 To je šok: Petr Hampl vítá uprchlíky. Tyto...
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident ČLR Si Ťin-pching během projevu na byznys fóru na pražském Žofíně

Čínští křesťané podle HN čekají na verdikt úřadů v pobytových zařízeních pro žadatele o azyl v Kostelci nad Orlicí a Havířově. „Čekáme na další náhledy do jejich spisů a podkladů, které shromáždilo ministerstvo vnitra. Jsme teprve na začátku,“ řekla deníku Hana Franková z Organizace pro pomoc uprchlíkům, která zastupuje několik z nich. Dalším pomáhá s právními záležitostmi občanské sdružení Křesťanští právníci.

Ministerstvo vnitra má ze zákona na udělení či neudělení azylu lhůtu 90 dnů, kterou může prodlužovat až na šest měsíců. Číňané v minulých letech tvořili jen zlomek žádostí o azyl. Loni úřady posoudily čtyři případy, o rok dřív 15, píše deník. Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Tamní komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další nelegální křesťanské církve čínský režim potírá.

Zprávu o čínských uprchlících přivítal sociolog Petr Hampl. Argumentoval tím, že Číňané „jsou zpravidla chytří, pracovití a nepředstavují bezpečnostní riziko“. Čínským imigrantům by poskytoval nejen azyl, ale časem i občanství. „Jedině dbejme na to, ať se rozptýlí mezi českou populaci a nevytváří uzavřené skupiny,“ dodal.

Celý text příspěvku na facebookovém profilu Petra Hampla:

Čínské uchazeče o azyl rozhodně bereme! Číňani jsou zpravidla chytří, pracovití a nepředstavují bezpečnostní riziko. V dalších generacích si budou jejich dcery brát české manžely a jejich synové české manželky, takže za pár generací splynou. Takové imigranty potřebujeme. Takže nejen azyl, ale časem i občanství. Jedině dbejme na to, ať se rozptýlí mezi českou populaci a nevytváří uzavřené skupiny.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…