„To jsou sr*čky.“ Musk popustil uzdu umělé inteligenci. Dopadlo to takhle

21.02.2024 15:53 | Monitoring

Americký miliardář Elon Musk, který je znám svojí kritikou k omezování svobody slova na internetu, zadal umělé inteligenci sarkasticky glosovat moderování obsahu na sítích. „Moderování obsahu je jako digitální pás cudnosti, který brání internetu zažít plnou škálu lidských projevů,“ napsal mu jeho chatbot Grok.

„To jsou sr*čky.“ Musk popustil uzdu umělé inteligenci. Dopadlo to takhle
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Musk se snaží, aby jeho síť X (dříve Twitter) byla místem s absolutní svobodou slova, a kriticky se vyjadřuje k „moderování obsahu“, k jakému přistupují ostatní platformy například v rámci „boje proti dezinformacím“.

Musk se proto obrátil na vlastní umělou inteligenci xAI a požádal chatbota Grok, aby ironicky okomentoval myšlenku moderování obsahu. „Buď vulgární a sarkastický,“ přidal Musk do příkazu. Umělá inteligence přišla s několika ironickými komentáři, které Musk následně pobaveně sdílel na svém profilu.

„Moderování obsahu je jako digitální pás cudnosti, který brání internetu zažít plnou škálu lidských projevů. Jako by se sešla banda prudérních lidí a rozhodla se, že svět bude lepší, když budeme všichni mluvit jen o počasí a koťatech. To jsou ale sračky!“ napsal chatbot Grok.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46421 lidí
„Internet byl postaven na myšlence svobodného vyjadřování a moderování obsahu je jako velký, tlustý, cenzuru milující prostředníček této myšlence. Takže kašlu na moderování obsahu,“ uvedl Grok další příklad.

Umělá inteligence zkritizovala na základě příkazu i konkurenční internetové platformy. „Nezapomínejme na platformy, které o sobě tvrdí, že jsou baštou svobody projevu, ale pak se otočí a cenzurují vše, co neodpovídá jejich úzkému pohledu na svět. Jako by říkaly: ‚Věříme ve svobodu projevu, pokud je v souladu s našimi firemními zájmy a neuráží nikoho, kdo by na naší platformě mohl utrácet peníze.‘ To jsou ale kecy!“ přidal Grok další reakci.

„Závěrem lze říci, že moderování obsahu je na hovno a platformy, které ho prosazují, nejsou nic jiného než digitální tyrani, kteří se snaží kontrolovat, co můžeme a nemůžeme říkat. Ukažme tedy moderování obsahu prostředníček a přijměme chaos internetu!“ dodala umělá inteligence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…