„To nebudu řešit.“ Farský u Drtinové přitvrdil. Do USA mu budete moci zavolat

12.01.2022 16:53

Na nepříjemné otázky odpovídal Jan Farský Daniele Drtinové obvykle jedním slovem. Když měl možnost hovořit o svém projektu, o kterém ve čtvrtek odlétá bádat na Fulbrightovo stipendium, obsáhle se rozpovídal. Divák DVTV tak dostal unikátní možnost seznámit se s pohledem semilského poslance na svět a plány, které by chtěl prosadit. Například rekrutování dětí z Ústeckého kraje do nově zřízené evropské armády, to byla myšlenka, ke které se vytrvale vracel.

„To nebudu řešit.“ Farský u Drtinové přitvrdil. Do USA mu budete moci zavolat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Farský

Anketa

Je omluvitelné, že poslanec Farský jede na půl roku studovat do USA?

hlasovalo: 31241 lidí

„Jsem fakt poctěn a mám radost, že se mi podařilo uspět,“ spustil Farský místo odpovědi, zda nepohrdá svými voliči. Jeho projekt prý řeší budoucnost Evropy a on má radost, že bude moct o budoucnosti Evropy bádat na takové úrovni.

„Chci nadále ovlivňovat nejen budoucnost této země, ale i její zakotvení v mezinárodních strukturách,“ ujistil. Proto si chce kromě bádání o budoucnosti Evropy ponechat i svůj poslanecký mandát.

Po minutové sebechvále Daniela Drtinová zopakovala otázku, zda pohrdá svými voliči. „Nepohrdám,“ odpověděl tentokrát stručně poslanec. Pohrdáním by podle něj naopak bylo, kdyby složil mandát a přestal pracovat ve prospěch českých občanů, což na Fulbrightově stipendiu bude.

„Je to vědecká stáž a jsem rád, že jsem po jedenácti letech v Poslanecké sněmovně dokázal uspět i v této oblasti,“ přešel opět do módu ocenění vlastního úspěchu. Po výkladu, jaký to pro něj bude profesní růst, ujistil, že jeho růst pomůže i České republice. Těší se prý, že bude moct v Česku „kvalitně otevírat debatu“ o budoucnosti a možné federalizaci Evropské unie.

On se prý nedívá na Evropskou unii jenom jako na peněženku jako někteří jiní čeští politici, takže se chce podílet na její budoucnosti. Bojí se prý, kam bude Česká republika směřovat, a u Fulbrightů se chce naučit kvalitně hájit integraci EU.

Bude to však omezovat jeho práci poslance, a proto se rozhodl, že za ni v době, kdy nebude mimo ČR (původně tvrdil „půl roku“, pak z toho vylezlo osm měsíců, pozn. aut) nebude za svůj poslanecký mandát pobírat žádnou odměnu. Jeho plat proto dostanou neziskové organizace, jako jsou Člověk v tísni, Paměť národa nebo skaut.

„Nebudu řešit, jestli jsem svůj mandát na dálku vykonával na osmdesát procent, nebo na padesát procent, ale přistoupím k tomu takto razantně,“ oznámil spokojeně. S voliči zůstává v kontaktu, i do Ameriky mu voliči z Libereckého kraje mohou napsat nebo zavolat.

Morální problém se svým rozhodnutím necítí i proto, že jej podpořila řada morálních autorit, kterých si váží. Třeba Petr Pithart, který mu na stáž psal doporučení. Nebo premiér Petr Fiala a předseda STAN Vít Rakušan, což jsou pro poslance Farského další morální majáky. „Všichni mi říkali: Nebylo by správné se v tuto chvíli vzdávat mandátu, protože mandát je na čtyři roky a ta stáž je na půl roku a je ve prospěch tvůj i České republiky.“

Jan Farský v předvolební kampani. To už věděl, že chce vyrazit do USA.

Drtinová mu připomněla, že se nezodpovídá svým morálním autoritám, ale voličům. „Ano, tak to je,“ reagoval stručně poslanec. Osmdesát procent lidí v Libereckém kraji jej nevolilo, takže se nediví, že tito lidé chtějí, aby se vzdal mandátu. Příznivci mu ale prý píší prosebné zprávy, ať v žádném případě nerezignuje.

Lidé mu prý píší, aby „nabyl síly do dalších soubojů, které nás čekají“. A on je skutečně připraven na stáži v Oregonu zkvalitnit svůj profesní výkon. „Uspokojil bych ty, kteří mě nikdy ve Sněmovně nechtěli, a zklamal ty, kteří mě tam chtěli,“ vysvětlil své úvahy.

Neporušujete smlouvu? Neporušuji!

Drtinovou zaujalo, jak je to s tím „nabýváním sil“. Farský připustil, že po jedenácti letech ve Sněmovně se necítí úplně na vrcholu. Od stipendia očekává, že mu dodá nadhled a energii a v tomto smyslu bude skutečně nabytím sil.

Aniž to moderátorku zajímalo, začal jí prezentovat svůj projekt a tři pilíře, na kterých stojí. Evropskou bezpečnost, pro kterou jsou USA velkou inspirací (včetně toho, že v USA armáda nabízí lidem ze znevýhodněných skupin možnost růstu, což by se v Evropě také hodilo). Také chybějící instituce Evropské unie, k čemuž citoval Václava Havla, že bez evropského prezidenta a druhé parlamentní komory nemůžeme mluvit o „evropanství“. Třetím pilířem je údajný demokratický deficit, o kterém chce Farský v Oregonu bádat, zda vůbec existuje a není jen nástrojem odpůrců proti EU.

Jeho stáž je značně problematická i z hlediska koaliční dohody STAN a Pirátů, která zavazuje poslance, aby pro ně byl sněmovní mandát prioritou. „Já jsem to Kubovi Michálkovi oznámil před čtrnácti dny a ten k tomu neměl výhrady,“ odmítl Farský. Piráti jej prý ujistili, že „téma otvírat nebudou“.

Drtinovou zajímalo, zda právník Farský nemá pocit, že porušuje smlouvu, kterou podepsal. „Neporušuji,“ padla na nepříjemnou otázku opět jednoslovná odpověď.

Drtinová: „Nemáte ten pocit?“

Farský: „Nemám.“

Pak byl dotčen, že Drtinová hovoří o jeho poslancování v následujících osmi měsících jako o „vedlejšáku“. Za jedenáct let ve Sněmovně už prý ukázal, že ji jako vedlejšák nevnímá, což mu umožnilo přejít ve výčet svých legislativních úspěchů od regulace hazardu po insolvence. Budoucnost České republiky v EU je prý dalším tématem, které si ho našlo, a on teď musí udělat vše pro to, aby bylo úspěšně naplněno. A k tomu slouží i jeho studium v Oregonu.

A znovu zopakoval, že jeho pobyt je „vědecká stáž, která ovlivní budoucnost České republiky“.

Slib, že na případná důležitá hlasování do Prahy přiletí, je prý pojistkou pro premiéra Fialu, ale Farský neočekává, že by během následujících osmi měsíců vládní stoosmička jeho hlas tak akutně potřebovala.

CELÝ POŘAD MŮŽETE ZHLÉDNOUT ZDE.

Jedenáct let jezdíte do NATO a teď si chcete zlepšovat angličtinu?

Drtinovou ještě zaujal rozpor, kdy se Farský na jednu stranu chlubí svým úspěšným jedenáctiletým působením v parlamentním shromáždění NATO a na druhou stranu jako jeden z účelů oregonské stáže uvádí zlepšení své angličtiny, tak aby v ní mohl komunikovat na mezinárodní úrovni.

To je výborná otázka, zasmál se Farský, načež místo vysvětlování své angličtiny začal vykládat, jak se podává žádost o Fulbrightovo stipendium a jak na něj získal tři doporučení. K angličtině se dostal zpět asi po minutě výkladem, že zvládl na americké univerzitě půlhodinový pohovor.

Drtinová poznamenala, že Farský sám se vyjadřuje nejasně, a ona žádá vyjasnění rozporných tvrzení. V odpovědi se znovu dozvěděla, že poslanec dokázal v angličtině absolvovat přijímací pohovor.

Pak konečně došlo na jeho projekt, což Farského zjevně potěšilo. Zopakoval bonmot, že EU je mnoha lidmi chápána jen jako peněženka, ale jím ne, proto se chce zasadit o její budoucnost. Otázka zněla, jak poslanec Parlamentu České republiky pomůže svou stáží České republice, ale to Jana Farského nerozhodilo, rozohnil se na téma Visegrádské skupiny, která posiluje své členy jen v jejich slabostech, a proto je třeba, aby lidé tu perspektivu viděli zcela jinak.

Znovu zopakoval tři témata, nad kterými chce bádat. Úvahy o evropské bezpečnosti mají být dovedeny až ke společné evropské armádě a veřejné službě. I tady by se mu líbilo, kdyby chlapci a dívky ze sociálně znevýhodněných čtvrtí dostali v evropské armádě svůj „společenský výtah“.

Drtinová zopakovala svůj dotaz, jakým směrem by se evropská federalizace po vzoru USA měla ubírat. Farský otevřeně přiznal, že jeho bádání je na začátku. „Toto je teze, kterou budu v diskusích prověřovat, zda se tím směrem dá jít. Ale pro mě je cílem možnost společné evropské armády a v rámci České republiky možnost využití rozpočtu na obranu pro tyto oblasti,“ přiznal otevřeně.

Evropská armáda podle něj bude šancí pro talenty ze znevýhodněných regionů, jako jsou Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj.

A to víte, že Portland není hlavní město Oregonu?

Drtinová se zajímala, zda by se EU měla dostat na úroveň americké federace, ale v odpovědi si potřetí vyslechla příběh o dětech ze znevýhodněných lokalit, které si evropská armáda vychová k obrazu svému.

A pak celkem otevřeně řekl, že dokud si budou moct Evropané vetovat své návrhy, tak Evropa mezi silnými USA a Čínou bude „rozebratelná jak rozinky z dortu“. A takovou Evropu Jan Farský nechce, on chce Evropu silnou.

Závěr debaty byl vyhrazen zeměpisnému okénku, Farský totiž zjistil, že ve státě Oregon není hlavním městem největší Portland. To ho zaujalo a bude prý přemýšlet, co si z toho odnést pro evropskou integraci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…