„To se vymstí.“ 27 miliard zaplatí Češi. Strach i z koalice

26.09.2023 11:17 | Monitoring

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po čase opět zkritizoval pětikoaliční vládu a varuje Petra Fialu (ODS) a jeho ministry, že jednou něco slíbí, ale za pár měsíců udělají pravý opak. To se vymstí, má strach. Jde o to, že o 27 miliard více zaplatí Češi za elektřinu kvůli obnovenému poplatku za OZE.

„To se vymstí.“ 27 miliard zaplatí Češi. Strach i z koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Miroslav Kalousek zase jednou uhodil na vládu Petra Fialy. Kvůli jejímu postupu ve věci poplatků za obnovitelné zdroje energie (OZE).

V červnu 2022 přišlo Ministerstvo průmyslu a obchodu s informací, že uleví firmám i domácnostem. „Vláda schválila na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu novelu energetického zákona, která zavádí úsporný tarif jako opatření na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií. Domácnosti mohou získat slevu až 16 tisíc korun. Tarif by měl platit pro nadcházející topnou sezonu. Zároveň vláda v rámci pomoci firmám i domácnostem schválila, že jim budou odpuštěny poplatky za obnovitelné zdroje energie. Celkem vláda na opatření v tzv. válečném balíčku poskytne až 66 miliard korun.“

Teď se odpouštění poplatků za OZE ruší – a Kalousek bije na poplach.

„Vláda přesune 27 mld. nákladů výkupu elektřiny z OZE na domácnosti a firmy. Dobrá. Problém je, že ještě v květnu se dušovala, že nic takového neudělá. V květnu také ve zprávě k ‚balíčku‘ slibovala deficit státního rozpočtu 210 mld.,“ upozornil Kalousek na sociální síti X. Teď pětikoalice pro rok 2024 počítá se schodkem 252 miliard korun. „Tahle neschopnost vidět 3 měsíce dopředu se těžce vymstí,“ dodal exministr financí.

Miroslav Kalousek promlouvá

Stávající šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) dal jasně najevo, že stávající podobu rozpočtu se schodkem 252 miliard hodlá hájit.

„V tomto pracovním návrhu rozpočtu je zohledněna mimo jiné priorita, ke které se vláda zavázala a parlament letos schválil – výdaje na obranu. Sociální výdaje jsme udrželi na současné úrovni, takže nehrozí snížení kvality služeb v této oblasti. I přes nárůst výdajů na obsluhu státního dluhu jsme dokázali výrazně snížit deficit oproti letošku. Tato vláda se zavázala ke konsolidaci veřejných rozpočtů a sestavený návrh rozpočtu tak plně odráží úspory ve výši téměř 100 mld. Kč z ozdravného balíčku,“ uvedl ministr financí.

„Rozpočet vládě předkládám se schodkem 252 mld. Kč, na kterém je dohoda vládní koalice. Během září budou pokračovat politická jednání o výdajích jednotlivých kapitol, nicméně schodek rozpočtu by měl zůstat zachován. Vládou schválený finální návrh rozpočtu na rok 2024 tak představíme za necelé čtyři týdny,“ sdělil Stanjura.

Premiér Petr Fiala v rozhovoru pro Seznam Zprávy konstatoval, že na některé věci prostě už Česko nemá peníze. Dotování cen energií je právě takovou oblastí.

„My jsme se domluvili na tom, že část těch úlev, které byly v letošním roce, skončí na konci roku. Zatím žádné jiné rozhodnutí nepadlo. Nejsem si ještě úplně jist těmi čísly, která dostáváme, pokud jde o tu regulovanou část ceny energií, takže to chci ještě důkladně ověřit. Pozitivní je, že ceny energií by měly obecně klesat, to ale musí znamenat i to, že stát do toho bude méně vstupovat. Zásahy do energií nás stály stamiliardy korun, v tu chvíli to bylo dobře, ale bylo to vždycky dočasné rozhodnutí. Ve chvíli, kdy energie budou pod stropy, musí přestat masivní státní podpora, protože na to prostě nemáme peníze,“ zdůraznil předseda vlády ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kalousek závidí dosažené úspěchy Fialovy vlády., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 26.09.2023 13:09:31
Jinak to není možný. Pořád má Fialovu vládu v hubě. Máme dnes prý nejlepší vládu od sametové revoluce, tak Kalousek pometá. Navíc Fiala je v ČT častěji než býval Kalousek. Možná je to tím, že je lepší, možná tím, že nametený neblije v zákulisí. Každopádně - Ti dva jsou největší mor této země za posledních pětatřicet let v oblasti moci výkonné. Větší paseku ve vládách by nadělaly už jen Němcová s Pekarovou. První eliminoval prezident Zeman (Bůh ho za to dlouho uchovej!) a druhou odstavila raději sama Pětikoalice a přesunula do moci zákonodárné. Jinak bychom tu chodili už všichni v podvlíkačkách za kombajnem, sbírat, co spadne. Trouba, který uměl akorát sekat dluhy, poučuje druhého, který seká ještě větší. Neuvěřitelné.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …