„Tohle se médiím vymkne z ruky.“ Proč shořela katedrála? Zní velmi temné věci

17.04.2019 7:44

Požár katedrály Notre-Dame už rozpoutal vír spekulací, kdo je za zkázu zodpovědný. A množí se názory, že vzhledem k významu katedrály pro křesťany a začátku Velikonoc tento čin spáchal nějaký muslimský extremista. Spekulace a obvinění se šíří v takové míře, že se server Buzzfeed rozhodl vzít na sebe roli Kanceláře pro uvádění románových příběhů na pravou míru a vydal článek, který má tyto „hoaxy a dezinformace“ vyvracet. A podobně se zachoval i server iDNES. Ale sociolog varuje, že pokud se média budou spekulacím lidí vyhýbat, budou jim lidé ještě více věřit.

„Tohle se médiím vymkne z ruky.“ Proč shořela katedrála? Zní velmi temné věci
Foto: Repro Facebook
Popisek: Požár francouzské katedrály Nortre Dame

Například reakce smějícím se smajlíkem na Facebooku u videa o hořící katedrále byly prý v menšině a podle Buzzfeedu „není možné zjistit, proč tohoto smajlíka lidé zvolili a ani náboženství těch, kdo tak učinili.“ Dále je prý těžké ověřovat pravost těchto účtů. „Podtrženo, sečteno, Facebookové smajlíky u videa nám o skupině lidí nic neřeknou,“ konstatují autoři článku a dodávají, že lidé s arabsky znějícím příjmením dávali stejného smajlíka k videu z útoku na Novém Zélandu.

Anketa

Prospívá Vratislav Mynář prezidentu Zemanovi?

20%
80%
hlasovalo: 2258 lidí

Buzzfeed se dále věnuje falešným účtům vydávajícím se za respektované televizní stanice, které lživě informovaly, že požár je dílem teroristů a že americká kongresmanka k tomuto řekla: „Sklízí, co zaseli.“ Společnost Twitter tyto účty smazala. Kromě falešných zpráv o zavinění požáru se prý také šíří staré zprávy, které mají s Notre-Dame spojitost a mají naznačovat, že se jednalo o teroristický útok, jako například článek o tom, že se v autě poblíž katedrály našly bomby s plynem a „arabské dokumenty“. Článek ovšem pochází z roku 2016.

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr jede se Zemanem do Číny?

hlasovalo: 8510 lidí

Buzzfeed se věnuje i videu, na kterém při požáru někdo křičí „Allahu akbar“. Video je prý podvrh, zvuk dle Buzzfeedu pochází ze staršího videa, které je snadno dohledatelné na Googlu. A v dalším videu, které někteří považovali za důkaz provolávání „Allahu akbar“, dle Buzzfeedu ve skutečnosti lidé volají „allais, en avant“ neboli „běžte, jděte dál“.

Jak ale dodali někteří diskutující pod článkem, jaké jsou reakce muslimů, si člověk může zjistit, když se podívá na Facebook arabské stanice Al-Jazeera.

Celý článek ZDE

Článek Buzzfeedu pochválil například cestovatel Dan Přibáň slovy: „Jen takový malý seznam pro ty, kdo jsou se vším hned hotoví a na každý složitý problém mají jednoduché řešení.“

Článek převzal i server iDNES a doplnil ho o informaci, že srbské bulvární listy Alo a Informer hned v pondělí shodně zdůraznily ideu, že požár je „Boží trest“ za to, že na katedrále byla loni vyvěšena vlajka Kosova při 100. výročí konce první světové války. A i když prý listy tyto zprávy brzy stáhly, internetem se šíří dál.

Server se také věnuje polské reakci na požár a cituje katolického publicistu Tomasze Terlikowského: „Znamení jsou od toho, abychom si je vyložili. Hoří katedrála Notre-Dame v Paříži. Hoří církev, hoří Evropa. Temná doba. Jestli se neobrátíme k víře, vzplaneme všichni.“ A novinář a publicista Rafal Ziemkiewicz napsal: „Ta tragédie má metafyzický rozměr. Nevěřím, že by francouzský stát v nynějším stavu mohl zajistit poctivé vyšetřování příčin požáru. Tím končím.“

„Je symbolické, že hoří katedrála Notre-Dame, nejslavnější svatyně Francie, která dávno opustila křesťanské hodnoty pro věc multikulturalismu a islámských imigrantů. Těžko najít jasnější symbol úpadku křesťanství na Západě,“ napsal dle iDNESu náměstek polského ministra digitalizace Adam Andruszkiewicz.

iDNES zmiňuje i reakce opozice. List Gazeta Wyborcza poznamenal, že Poláci mohou Francouzům příležitost spojit síly vlastně závidět, když polská pravice a publicistika se snaží pohromu využít k rozvíjení vize požáru jako důkazu úpadku Evropy, prohry katolictví a postupující gangrény evropské civilizace.

Celý článek ZDE

„Uf, to se mi ulevilo, že vůbec nic vlastně nehořelo, nikdo neslavil, a už vím, co si myslet,“ dodala k článku ironicky ekonomka Markéta Šichtařová.

A prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček poznamenal: „Napsat, že když někdo považuje zkázu Notre-Dame za Boží znamení, tak je to lež a pověra, může jen neomarxistický užitečný idiot. Takhle se naposledy psalo za komunistů.“

Se svou troškou do mlýna přišla i TV Nova, která varuje, že za šíření poplašné zprávy je trest až dvou let odnětí svobody. „Trestněprávní rovina šíření poplašné zprávy, pomluvy a podobně tam samozřejmě být může,“ řekl pro TV Nova advokát Pavel Kolesár. Ovšem podle něj zatím nejsou komentáře natolik vyhrocené, aby se jimi policie zabývala. Dále je zde otázka, jakým způsobem je zpráva poplašná, když se netýká České republiky, a navíc se daná událost už stala.

Celý článek ZDE

Téma v bodech komentoval také komentátor TV Prima Tomáš Vyoral:

„1. Ještě ani nedohořelo a Frantíci už vyloučili žhářství a šetří to jako nehodu?
2. Ani jedna věta o potrestání viníků? Byť by šlo o nehodu nebo čin z nedbalosti, tak někdo zodpovědnost nese – např. firma, která prováděla rekonstrukci.
3. Symbolika – Velikonoce; nejdůležitější křesťanské svátky; významná evropská křesťanská stavba; další odkaz na konec „starých“ pořádků (Evropy, jak ji známe).
4. Přišlo vhod – Žluté vesty“.

„Jen postřehy, my nesmíme ani naznačovat,“ dodává Vyoral.

A jak média mohou debatu ještě vyostřit napsal sociolog Vojtěch Bednář: „Požár Notre-Dame je kulturní tragédie v přímém přenosu. Podobná událost, tedy velká, viditelná, souhlasně negativně přijímaná, se může stát spouštěčem společenské změny. Úplně stačí, když většina, a to ať už na základě důkazů, nebo dojmu, dojde k názoru, že její pachatel je představitelem sociálního jevu. Příklad který se vnucuje, ale není zdaleka jediný, je: pokud to zapálil imigrant, pak přesně v tomto okamžiku doposud konfomní většině dojdou nervy. Je zde ale ještě jiná možnost. Dejme tomu, že to začalo hořet třeba od elektrického zkratu. Sociální sítě budou plné (nepodložených) názorů různých lidí, podle kterých to zapálili imigranti z Afriky. Mainstreamová média se těmto názorům budou z různých důvodů tak úzkostlivě vyhýbat, že je vůbec nepřipustí do své agendy. Výsledkem bude výrazný rozpor mezi tím, co lidé vnímají, a tím, co jim je říkáno, což historicky vede k tomu, že ‚pravda je to, co neříkají‘. Se stejnými důsledky, jako kdyby to řečeno bylo. Chování společnosti je někdy velmi paradoxní, a média k němu mohou přispět právě opačně, než by si přála. Je dobré, aby to věděla.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…