„Tohle už tu bylo.“ Varování před trestáním Ševčíka. A podpora

15.03.2023 11:32 | Komentář

Podpořit docenta Miroslava Ševčíka, děkana VŠE, se rozhodli členové Klubu 2019. Rektorovi VŠE tak poslali otevřený dopis, pod kterým jsou podepsáni mimo jiných bývalí prezidenti Agrární komory ČR Jan Veleba a Zdeněk Jandejsek nebo herec Ivan Vyskočil. Děkanovi VŠE Miroslavu Ševčíkovi hrozí odvolání v souvislosti s demonstrací, která se v sobotu odehrála před Národním muzeem. Sám docent uvádí, že byl u muzea náhodou, neboť se snažil pomoci člověku, který byl dle jeho slov zraněný při potyčce s policií.

„Tohle už tu bylo.“ Varování před trestáním Ševčíka. A podpora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý senátor Jan Veleba

Mela kolem docenta Ševčíka, děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, začala poté, co se Ševčík objevil na záběrech sobotní demonstrace před Národním muzeem. Tam se odehrál konflikt mezi policií a účastníky demonstrace, kteří požadovali sundat z Národního muzea ukrajinskou vlajku. Děkan rozhodně popírá, že by se této demonstrace zúčastnil. Uvedl, že byl u budovy náhodou, a to proto, že se snažil pomoci demonstrantovi, který ho oslovil poté, co byl dle jeho slov při potyčce s policií zraněn. I na videu, které koluje po internetu je zaznamenáno, že docent žádal policisty, aby mohl mluvit s velitelem zásahu. Docent poté také na videu přirovnal události před muzeem k roku 1989. Univerzita hned v neděli uvedla, že se od vystupování Ševčíka distancovala a že děkanovo chování je za hranou dlouhodobě. Rektor VŠE Petr Dvořák jej následující pondělí vyzval k rezignaci. Docent Ševčík nejprve uvedl, že ji zváží, poté požádal o více času na rozhodnutí. Studenti VŠE svolali demonstraci, vyzývající Ševčíka k rezignaci. „Nesouhlasíme s nátlakem na jeho (Ševčíkovu) rezignaci, ať již přichází od studentů či pedagogů VŠE, nebo je šířen a zesilován mediálně, protože je předčasný – skutečný průběh událostí u Národního muzea zdaleka nebyl důvěryhodně vyšetřen – a tudíž ho považujeme za zcela bezpředmětný a zejména akademické půdy tak nedůstojný, že je způsobilý značně poškodit dobré jméno VŠE,“ píšou mimo jiné v dopise na děkanovu podporu zástupci Klubu 2019.


Otevřený dopis členů Klubu 2019 rektorovi VŠE Petru Dvořákovi

Vážený pane rektore,
se vzrůstajícím znepokojením sledujeme vývoj událostí, týkající se děkana NF VŠE Miroslava Ševčíka, eskalující po událostech u Národního muzea, následujících po sobotní demonstraci na Václavském náměstí.
Nesouhlasíme s nátlakem na jeho rezignaci, ať již přichází od studentů či pedagogů VŠE, nebo je šířen a zesilován mediálně, protože je předčasný – skutečný průběh událostí u Národního muzea zdaleka nebyl důvěryhodně vyšetřen – a tudíž ho považujeme za zcela bezpředmětný a zejména akademické půdy tak nedůstojný, že je způsobilý značně poškodit dobré jméno VŠE.
Vysoké školy vždy požívaly akademických svobod a vaším úkolem je zcela bezpochyby tyto svobody bránit před jakýmkoliv omezováním, ať již se tak děje pod jakoukoliv záminkou. Akademická půda má vzkvétat tisíci květů různých názorů, které však nemusí vždy každému úplně vonět, zejména ne mocenským orgánům. Známe mnoho takových případů z české historie. Právě proto je akademická svoboda tak důležitá, neboť jí vděčí naše civilizace za všechno.
Žádáme vás proto, abyste zaujal důstojný přístup k celé této pseudoaféře, abyste přispěl k uklidnění situace na VŠE i ve společnosti, abyste se zastal plného výměru nejen akademických, ale i lidských, občanských, hospodářských, politických a kulturních práv nejen děkana Miroslava Ševčíka, ale každého občana naší společnosti.
Neboť takovou roli přisuzujeme respektovaným akademickým institucím, aby naše společnost mohla prohlubovat své demokratické základy a posilovat imunitu proti jakýmkoliv autoritářským, ne-li přímo totalitním manýrům.
V opačném případě, jste-li iniciátorem tlaku na rezignaci děkana Miroslava Ševčíka, a odmítáte-li se bytostně zastávat akademických svobod, žádáme vás naléhavě, abyste sám zvážil svou rezignaci.

Za Klub 2019
Ing. Zdeněk Jandejsek, exprezident Agrární komory
Ing. Jan Veleba, exprezident Agrární komory a bývalý senátor
Ing. Miroslav Bašta
Ing. Ivo Bednár
Ing. Oldřich Beneš
Ing. Jarmila Dubravská
MVDr. Oldřich Gojiš
Jiří Kejř
Jaroslav Obermaier
Jindřich Pospíchal
Jan Schneider
Ing. František Tupec
Ivan Vyskočil
a další

za podpisy ručí Ing. Jan Veleba, exprezident Agrární komory a bývalý senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokrok nelze zastavit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 15.03.2023 15:07:08
Poměry se nepochybně lepší, Je vidět pokrok..... Ještě celkem historicky nedávno by byl pan Ševčík za schvalování protistátního jednání zastřelen s celou svou rodinou. Doba zcela jistě spěje k lepšímu...Dokonce i ti kteří jsou tak opovážliví,že někde mají písmeno ,,Z" na svém oděvu nejsou zatím ihned likvidováni.Zrovna dnes je krásné výročí 15.3.1939 kdy se u nás ty sympatické pořádky zavedli....Dříve na to dohlížel Reichsprotektor, nyní pan Rakušan a náš soudní systém.A ti mají od koho opisovat.Takový Roland Freisler šéf německého Lidového soudu by byl určitě dobrým učitelem.Ne nadarmo měl přezdívku ,,krvavý Roland".Osobně to celé vidím jako ,,Vítězství pravdy a lásky v praxi.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…