„Upřímně řečeno, uprchlíci nemají na výběr,“ tvrdí místopředseda Evropské komise

18.11.2015 18:05

Dnešním hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Ten odpovídal na otázky Pavla Nováka ohledně současné uprchlické krize, Evropské unie a možného Brexitu. Pokud bude Evropská unie spolupracovat, není důvod proč bychom to neměli zvládnout.

„Upřímně řečeno, uprchlíci nemají na výběr,“ tvrdí místopředseda Evropské komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Systém a pravidla, která dnes platí, jsou z doby, kdy jsme takovému problému čelit nemuseli, řekl Timmermans a dodal, že dublinská úmluva prostě a jednoduše s takovým množstvím lidí, kteří jdou do Evropy všichni najednou, nepočítala.

„Řešení jsou komplikovaná, ale přitom je potřeba zavádět je rychle,“ uvedl Timmermans. Jedná se o ochranu hranic, vracení lidí do zemí jejich původu, přerozdělování uprchlíků mezi jednotlivými zeměmi. „Jsou to velmi složité věci ale můžeme si s nimi poradit, když budeme spolupracovat jako Evropa.“

„To co Německo udělalo ve velmi vypjaté chvíli, bylo historické rozhodnutí,“ řekl Timmermans a jal se rozebírat německé rozhodnutí nejprve uprchlíky přijmout. „Německo si za to zaslouží uznání, protože kdyby to neudělalo, byla by krize v Evropě mnohem vážnější,“ dodal s tím, že došlo ke změnám a je třeba vytvořit nový systém, nebo aspoň novelizovat samotná dublinská nařízení. Za jejich novelu však považuje už přerozdělovací kvótní systém, který si země EU odhlasovaly již v září.

„Poslouchejte, ženevská konvence říká, že člověk, který prchá před válkou nebo pronásledováním, má právo na ochranu – neříká, v jaké zemi,“ konstatoval Timmermans a po chvíli dodal: „Upřímně řečeno, uprchlíci nemají na výběr.“

Celý pořad zde

„Je třeba informovat uprchlíky lépe, než to děláme dnes,“ navrhl jedno z řešení situace. Uprchlíci totiž nevědí, jak to funguje v jednotlivých zemích a zároveň nevědí, jaká práva jim dává status uprchlíka.

„Paní Merkelová udělala správnou věc ve správnou chvíli, protože jinak by byla krize Evropy mnohem hlubší,“ konstatoval Timmermans a dodal, že je nutné dostat situaci pod kontrolu a bojovat proti převaděčům. Na tom se celá Evropa shodne, přičemž je třeba prohloubit spolupráci policie, zpravodajců a pohraniční stráže a také rozběhnout přesidlovací systém, čímž by převaděči přišli o zisk.

„Pocit nejistoty u evropské veřejnosti se pojí s otázkou, zda jsme schopni dostat situaci pod kontrolu,“ řekl Timmermans. Toho však využívá krajní pravice, jež má na první pohled jednouché řešení: „Zavřete hranice a všechny vyhoďte.“ To však Timmermans hodnotil jako „ne zcela jednoduché“. Podle něj je předně třeba přijít s takovým řešením, jehož výsledky jsou vidět okamžitě.

Zároveň i připomněl, že v České republice máme početnou vietnamskou komunitu, která se zde plně integrovala. To by nám mělo pomoci vidět svět v jinačím světle. „Pevně ale věřím, že všechna společenství v budoucnu budou mnohem různorodější než dnes,“ podotkl Timmermans, podle kterého je to nevyhnutelná skutečnost. Řekl také, že by českému národu pomohlo si uvědomit, že s Vietnamci jsme se bez problémů sžili.

„Tolerance je sice krásné slovo ale špatně se vykládá,“ uvažoval Timmermans, podle kterého je rozdíl mezi tolerancí a lhostejností. Pokud totiž budeme k uprchlíkům lhostejní, nečeká nás nic jiného než další nepokoje, v horizontu dvaceti až třiceti let. Když k nim budeme tolerantní, budeme se od nich učit a přijmeme je do společnosti, bude všechno v pořádku.

Došlo i na Turecko. „Ankara po nás žádá, abychom s ní víc jednali,“ uvedl. Rozhodně se však vymezil vůči jakýmkoliv ústupkům Turecku v jeho žádosti o členství v EU. V současnosti se zkrátka potřebujeme, neznamená to, že na základě této potřeby budeme ustupovat jeden druhému. Dodal také, že Turecko je stále terčem otevřené kritiky EU za jeho přístup ke svobodě slova a lidským právům.

„Já myslím, že jako Evropané máme velký zájem na tom, aby Británie s námi zůstala na jedné lodi,“ vyjádřil se ke zprávám o britském odchodu z EU. Evropa je silnější s Británií a podle Timmermanse i Británie s Evropskou unií za zády. „Jazyk, který sdílíme, je špatná angličtina,“ dodal a podotkl, že už tak začínají mluvit i sami Britové. Zároveň doufá, že Velká Británie v EU zůstane a my pro to musíme udělat vše potřebné.

„Občas mě pobaví, když slyším, že to někde někdo řekl,“ vysvětlil Timmermans tvrzení některých vlád, když jejich vlastní rozhodnutí obhajují tím, že jim to nakázal Brusel. „Máte pravdu, že se hodně stává, že když něco funguje, tak je to prezentováno jako domácí úspěch, když to nejde, tak se to klade za vinu Bruselu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…