Úsvit chce dostat do ústavy zákaz zvyšování daní

08.04.2015 10:27

Hnutí Úsvit požaduje, aby se do ústavy dostal zákaz zvyšování daní. Tento požadavek si klade podmínku pro svoji podporu vládního návrhu finanční ústavy, která má zavést brzdu proti nadměrnému zadlužování státu. Představitelé klubu Úsvitu to ohlásili na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Sněmovna má první čtení finanční ústavy na svém dnešním programu.

 Úsvit chce dostat do ústavy zákaz zvyšování daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na základně poslaneckého klubu Úsvitu vznikne nová strana a vstoupí do ní drtivá většina poslanců tohoto hnutí. Vzorem nové strany bude Marine Le Pen

Předseda klubu Marek Černoch řekl, že vládní předloha není napsána ideálně. "Proto dáváme za náš klub následující návrh: podpoříme fiskální ústavu, ale jen pod podmínkou, že do ústavy doplníme zákaz zvyšování daní," řekl. Vysvětlil to tím, že vláda by v případě zavádění nástrojů proti růstu dluhu mohla sáhnout po zvyšování daní, což ale podle něj povede dlouhodobě zadluženou ekonomiku do stagnace. Podotkl také, že obdobný zákaz zvyšování daní má ve své ústavě například Švýcarsko. 
   
Doufá, že vládu tento návrh osloví, a poukázal na to, že vláda potřebuje ve Sněmovně ke schválení finanční ústavy ústavní většinu, tedy 120 hlasů. Koalice jich má jen 111. 
   
Sněmovna má na svém dnešním programu také novelu, která prodlužuje podporu biopalivům. Člen klubu Úsvitu Karel Fiedler řekl, že klub se staví proti této novele. Jak řekl, biopaliva zdražují jak pohonné hmoty, tak potraviny. Řekl také, že v ostatních členských státech EU je podpora biopaliv nižší než v tuzemsku.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…