"V Oděse je prostě upálili": Lubomír Zaorálek dramaticky reagoval na slova svého podřízeného

27.04.2015 9:42

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ostře pokáral svého podřízeného, vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušku za slova, která pronesl v rozhovoru pro server Neovlivní.cz. Zaorálek o tom informoval na svém twitterovém účtu.

"V Oděse je prostě upálili": Lubomír Zaorálek dramaticky reagoval na slova svého podřízeného
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

„Nesouhlasím s vyjádřením Václava Bartušky, které uvedl 24. 4. v rozhovoru na serveru Neovlivní.cz, a které se týkalo událostí v Oděse a Dněpropetrovsku. V. Bartuška použil výkladu, který je věcně nesprávný a morálně neobhajitelný,“ uvedl Zaorálek s tím, že je naprosto nepřípustné, aby zaměstnanec Ministerstva zahraničních věcí ČR mluvil o upalování a zabíjení lidí jako o prostých metodách řešení konfliktů.

„Panu Bartuškovi jsem jeho výrazy ostře vytkl a vyjádřil jsem zásadní odpor k podobně cynickým prohlášením,“ uvedl Zaorálek.

Ve zmíněném rozhovoru odpovídal Bartuška na otázku, zda je Česká republika připravena na „zelené mužíky“, pokud by se objevili například v Tallinu, což je hlavní město Estonska. Bartuška mimo jiné odpověděl, že kdyby Rusové byli opravdu hodně chytří, mohli by v Pobaltí začít demonstracemi civilních občanů. Například v estonském městě Narva, které leží těsně u hranic s Ruskem a v němž asi 93 % obyvatel tvoří Rusové. „Taková akce by mohla přerůst v něco dalšího,“ obával se Bartuška.

Připomněl model, který pro změnu politického směrování dané oblasti byl použit na východě Ukrajiny, v Doněcku, Luhansku a v dalších městech. „Šlo to jakoby přes kopírák a popírá to teorii o lidovém povstání. Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé,“ uvedl Bartuška.

Celý rozhovor s Václavem Bartuškou je ZDE

Celé vyjádření Lubomíra Zaorálka:

Nesouhlasím s vyjádřením Václava Bartušky, které uvedl 24. 4. v rozhovoru na serveru Neovlivní.cz, a které se týkalo událostí v Oděse a Dněpropetrovsku. V. Bartuška použil výkladu, který je věcně nesprávný a morálně neobhajitelný. Je naprosto nepřípustné, aby zaměstnanec Ministerstva zahraničních věcí ČR mluvil o upalování a zabíjení lidí jako o prostých metodách řešení konfliktů. Panu Bartuškovi jsem jeho výrazy ostře vytkl a vyjádřil jsem zásadní odpor k podobně cynickým prohlášením.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…