„V exekuci...“ Důchodci otevřeli schránky. A asi se divili

24.05.2023 10:10

Senioři se asi divili, co dostali za dopis: Ministr práce a sociálních věcí jim po oznámení vládního úsporného balíčku napsal, že jeho část, považovaná za důchodovou reformu, se ho nedotkne. Ministr také poradil. A odkázal na organizaci Člověk v tísni. Šlo o situaci, kdy je senior v exekuci.

„V exekuci...“ Důchodci otevřeli schránky. A asi se divili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

„Vážená paní, vážený pane, po nějaké době si Vás opět dovoluji touto cestou oslovit v souvislosti s valorizací důchodů, která i v tomto roce mimořádně proběhne, a znovu tak dojde k navýšení Vašich penzí,“ píše na úvod svého dopisu seniorům Jurečka.

V této souvislosti lze připomenout, že právě vláda pětikoalice, které je sám Marian Jurečka členem v posledním roce důchodcům valorizaci jejich penzí snížila a připravila je tak o peníze.  

„Průměrný důchod díky tomu poprvé v historii České republiky přesáhne 20 tisíc korun,“ připomíná seniorům ministr.

„V médiích jste jistě zaznamenali diskuse o úpravě valorizačního mechanismu, ke které jsme jako vláda museli přistoupit. Ujišťuji Vás, že to bylo nutné, ale o navýšení důchodů o inflaci rozhodně nepřijdete,“ slibuje ministr v situaci, kdy právě o jejich zákonnou valorizaci a navýšení důchodů senioři přišli s tím, že chce pro všechny penzisty zajistit důstojný důchod.

„Dále bych Vás rád seznámil se základní myšlenkou připravované důchodové reformy,“ píše Jurečka poněkud nepochopitelně seniorům to, co by mělo být určeno spíše lidem v produktivním věku.

„Ta se Vás, jako nynějších příjemců důchodů, nijak nedotkne,“ potvrzuje ministr to, že staré lidi seznamuje s něčím, co nebudou potřebovat, ale apeluje i na jejich rodičovské city tím, že aby férový důchod mohly mít i jejich děti, je nutné udělat důležitá opatření směrem k udržitelnosti penzijního systému.

„Pro naši vládu je důchodová reforma prioritou, protože stávající systém není dlouhodobě udržitelný,“ potvrzuje Marian Jurečka to, co se v souvislosti s důchodovou reformou opakuje již léta.

„Nepřipustíme prohlubování schodků veřejných financí o další stovky miliard korun,“ slibuje poté ministr, jehož vláda zatím zemi zadlužuje rekordně.

„Společně s renomovanými experty jsme proto připravili skutečnou reformu, o které se u nás dlouhá léta jen mluví a ke které předchozí vlády nenašly odvahu,“ slibuje předseda lidovců a ujišťuje seniory, že nový přístup i nadále zachovává pravidelné valorizace důchodů v návazností na růst cen, stejně tak počítá se zachováním výchovného.

„Zároveň platí, že více podporujeme rodinnou politiku a výchovu dětí, bez kterých by nejen důchodový systém, ale celá naše země, neměla žádnou budoucnost,“ píše ministr opět informace určené spíše mladším ročníkům a ve stejném duchu dodává, že by vláda ráda nyní více finančně podpořila i malé děti a jejich rodiče.

„Věřím, že díky přirozené mezigenerační solidaritě to společně zvládneme,“ je si Jurečka jistý a na závěr přichází s radou pro ty, kteří už se díky svojí finanční situaci zadlužili.

„Pokud jste v současné době v exekuci a Váš důchod je vyšší než 17 tisíc Kč, v některých případech má smysl požádat o oddlužení,“ radí ministr práce a sociálních věcí.

„V takovém případě je zbytek dluhů po uplynutí tři let odpuštěn,“ dává seniorům naději a perspektivu do budoucna a odkazuje je na linku organizace Člověk v tísni.

Kontakt na Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde by seniorům někdo pomohl, chybí.

Na závěr dopisu popřál Marian Jurečka seniorům pevné zdraví.

Dodejme, že důvodem, proč Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s reformou až v květnu, jsou mimo jiné i průzkumy veřejného mínění.

Psali jsme ZDE.

V této souvislosti moderátorka Jana Bobošíková ve svém pořadu Aby bylo jasno uvedla, že před oznámením tzv. důchodové reformy daňoví poplatníci zaplatili statisíce společnosti STEM hned za tři průzkumy veřejného mínění.

„Vyplývá z nich, že než se vláda vůbec k nějakým krokům odhodlala, vypouštěla balonky a testovala, jak na ně budou voliči reagovat,“ uvedla známá moderátorka.

„A protože je pro tuto vládu občan evidentně cíl a oběť marketingové komunikace, bude Jurečkovo ministerstvo za peníze daňových poplatníků důchodovou reformu propagovat v televizi, v rádiu, na serverech, v tisku či venkovních reklamních plochách. Jen za nákup mediálního prostoru uzavřel ministr Jurečka z KDU-ČSL smlouvu na téměř 17 milionů korun,“ vyčísluje moderátorka pořadu Aby bylo jasno.

Zmíněný Jurečkův dopis je pravděpodobně dalším produktem, který do výše uvedené kampaně zapadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jurečko, důchodci nemají zájem o extrémistické, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 24.05.2023 13:42:10
politické neziskovky. Stát by je neměl platit a bude i na zákonné valorizace důchodů. Z Člověka v tísni jde strach.

|  9 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …