Véčkař Chaloupka se rozjel ve Štrasburku: Tak si ty naše Romy vezměte a předveďte se

01.05.2013 7:39

Poslanec Otto Chaloupka (VV) se na plenárním zasedání Rady Evropy ve Štrasburku ostře ohradil vůči kritice ČR za diskriminaci Romů. Nadace Open Society minulý týden v rámci tématu diskriminace Romských dětí totiž představila brožuru a výstavu, která dělá podle Chaloupky z Česka nepřátelskou a xenofobní zemi.

 Véčkař Chaloupka se rozjel ve Štrasburku: Tak si ty naše Romy vezměte a předveďte se
Foto: hns
Popisek: Poslanec za VV Otto Chaloupka, koláž

Ve Štrasburku se minulý týden projednávalo téma „Konec diskriminace romských dětí" a server Aktuálně.cz píše o vystoupení poslance Chaloupky."Dámy a pánové, pokud má někdo pocit, že Česká republika dostatečně nepodporuje začlenění romské menšiny do společnosti, bude mi potěšením zajistit financování jejich přestěhování do vaší země. Poté budu se zájmem sledovat, jak si vy s tímto problémem poradíte. Jiné řešení nevidím", tak končil Chaloupka svůj projev na zasedání Rady Evropy.

Otto Chaloupka, člen delegace Poslanecké sněmovny PČR, byl prý přesvědčen, že pokud nevystoupí na obranu České republiko on, nevystoupil by nikdo. "Česká republika byla tvrdě obviněna z diskriminace romské menšiny, proto jsem sebral odvahu a vystoupil na plénu na obranu České republiky,“ řekl poslanec. Chaloupka je dle svých slov unavený z neustálého osočování Česka z rasismu.

Česko investuje do Romů a snaží se jejich začlenění

Poslanec Chaloupka se podle serveru Aktuálně.cz odvolal na zprávu Agentury EU pro Základní práva, jejíž analýza uvádí, že Česko má z 11 členských zemí EU nejvyšší procento Romů s dokončeným vzděláním a Romů v placeném zaměstnání. "Česká republika investuje velké množství peněz do zlepšení životních podmínek Romů a do snahy o jejich zařazení do společnosti, zatímco penze pro důchodce, kteří celý život pracovali, jsou snižovány až na nejnižší přežitelnou úroveň", vyjádřil se Chaloupka.

Celý projev poslance Chaloupky v Radě Evropy ZDE

Podle poslance si prý Romové zvykli vyžadovat, aby se společnost přizpůsobila jim. Přes veškerou snahu prý spousta romských rodičů nemá zájem, aby jejich děti chodily do běžné školy, argumentoval prý Chaloupka. Dále poukazuje na to, že pro Romy je výhodnější využívat štědrého sociálního systému.

Mnoho Romů o pomoc vlastně nestojí

Česká republika dělá podle Chaloupky maximum pro zlepšení životních podmínek Romů. Pokud se ale nedostavují výsledky, vidí poslanec vinu v Romech. "Ono je velmi složité pomáhat někomu, kdo pomoc odmítá," zakončil svou úvahu. Aktuálně.cz také zmiňuje Chaloupkovo uznání pro část romské menšiny: "Mnoho Romů pracuje, vychovává děti a je součástí společnosti. Toto jsou Romové, kterých si musíme vážit a které musíme podporovat," vyjádřil se prý poslanec a svůj argument podpořil množstvím romských učitelů, herců i podnikatelů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…