"Velký sněm" Holešovské výzvy. Mezi hosty Bárta i Okamura

19.01.2013 13:03

AKTUALIZOVÁNO Několik stovek odpůrců vlády se dnes odpoledne sešlo v Praze na akci, kterou pořadatelé nazvali Velký sněm. Účastníci žádali odchod Nečasova kabinetu a změnu politického systému. Poslance, starosty či hejtmany by chtěli volit přímo. Volali také po zavedení prezidentského systému či po možnosti politiky odvolat v referendu. K publiku v sále vinohradského národního domu promluvili třeba senátor Tomio Okamura či poslanec Vít Bárta (VV).

"Velký sněm" Holešovské výzvy. Mezi hosty Bárta i Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Holešovská výzva

"Statisíce lidí v této zemi doslova živoří. Aby přežili, zadlužují se. Ti, kteří pomohli k vytvoření této situace, si neuvědomují, že zoufalství může vyústit v násilí," řekl ČTK jeden z organizátorů Slávek Popelka. Podle něj má "lid právo vládu změnit a ustavit novou", pokud pro něj kabinet nepracuje. Poukazoval i na korupci.

Podle ekonoma Pavla Kohouta by se měla změnit Ústava. Navrhuje zavést v Česku prezidentský systém jako v USA, kdy by hlava státu vedla také vládu. Do sněmovny by lidé měli volit poslance přímo. Zákonodárci by nesměli být ministry. Ministerstvo financí by Kohout rozdělil na víc úřadů a při tvorbě rozpočtu by vycházel z příjmů.

Bárta se omluvil, že VV umožnily vznik Nečasovy vlády

Podle poslance Víta Bárty (VV) by přímá volba zákonodárců omezila "moc kmotrů a zkorumpovaných stran" v Česku. Odpůrci vlády ho přivítali potleskem. Řekl jim, že jeho strana se "naivně domnívala", že se systém dá změnit výměnou politiků. "Přicházím s těžkým pocitem toho, že jsem si vědom odpovědnosti za to, že jsem v roce 2010 umožnil vznik Nečasovy vlády. Mám potřebu omluvit se za ten čin a chci napravit svou chybu," uvedl Bárta. Ke změně podle něj musí spojit síly poslanci, senátoři, protivládní hnutí i ostatní občané.

Pro kritiku českého systému si vybral jako příklad ceny piva. "Basa plzně se ve Weidenu prodává o 40 procent levněji než v Plzni," řekl. Vadilo mu i to, že se zmenšují čokoládové tyčinky, jejich cena je ale stejná. Mohou za to mimo jiné zákony, které "prospívají exekutorům a lichvářům". Řekl, že když se sám jako někdejší ministr dopravy snažil stavět levnější silnice, byl diskreditován a kriminalizován.

Bártu prvoinstanční soud potrestal 18 měsíci vězení s třicetiměsíční zkušební lhůtou za to, že údajně někdejším spolustraníkům platil za loajalitu. Odvolací soud ale v prosinci uvedl, že kolegy neuplácel.

Okamura je pro radikální změnu politického systému

Také podle senátora Tomia Okamury je jedinou cestou "radikální změna politického systému a nastolení přímé demokracie", moc by prý měli mít v rukou občané. Volili by si přímo zákonodárce, starosty i hejtmany, v referendu by je mohli odvolat a politici by měli trestní a hmotnou odpovědnost, vypočítal Okamura. Prosil publikum, aby se shodlo aspoň na jednom z bodů, jinak se prý "síla rozplizne".

Někteří účastníci setkání byli netrpěliví, vystoupení hlasitě komentovali a pokřikovali po řečnících. Pořadatelé je mírnili. V okolí národního domu bylo vidět policejní hlídky. Na náměstí pak organizátoři svolávali z reproduktorů k účasti kolemjdoucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…