Vrtulník nad vybuchlý muničák dnes raději nevzlétl

26.10.2014 20:48

Policisté dnes nevyužili z bezpečnostních důvodů plánovaný vrtulník s termovizí, který měl prozkoumat území nad areálem vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Z místa se stále ozývají detonace. Pyrotechnici budou muset znovu celý areál projít a zjistit, proč se z areálu v lese výbuchy stále ozývají. O dalším postupu bude štáb policie rozhodovat v pondělí, řekla ČTK zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

 Vrtulník nad vybuchlý muničák dnes raději nevzlétl
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Policejní helikoptéra

Vrtulník s termovizí měl původně nad areálem v místní části Vlachovic ve Vrběticích prozkoumávat terén a měřit teplotu. Ze získaných snímků chtěli například pyrotechnici zjistit, kam se mohou dostat. "Vrtulník jsme odvolali, dochází neustále k dalším výbuchům. Detonace se ozývaly v noci na sobotu, v sobotu dopoledne i v noci na dnešek. Naposledy byl jeden výbuch slabší a druhý silnější, hlásily nám to policejní hlídky, které místo střeží," uvedla policejní mluvčí.

Pyrotechnici budou muset zjistit, proč se výbuchy stále opakují

Pyrotechnici tak budou muset podle ní nyní prozkoumat, proč se výbuchy stále opakují. "Nedá se přesně určit, odkud to vychází. Areál je obrovský. Pyrotechnici již dříve prošli přístupové a příjezdové cesty a budovy. Ty budou muset nyní znovu zkontrolovat, jestli nejsou poškozeny," doplnila mluvčí.

Další evakuace obyvatel z přilehlých obcí však podle policie není v plánu. Nebezpečné místo je ohraničené v okruhu 1,2 kilometru páskami a nepřetržitě jej hlídají policisté.

Škoda se prý bude pohybovat v desítkách milionů

Výbuch a následný požár zničily sklad munice, který má pronajatý ostravská firma Imex Group, minulý týden ve čtvrtek. Pohřešováni jsou stále dva její zaměstnanci, muži ve věku 56 a 59 let. Právní zástupce firmy uvedl, že škoda se bude pohybovat v desítkách milionů korun. Na místě jsou veškeré druhy munice od pěchotní přes munici do ručních protitankových zbraní a dělostřeleckou munici až po letecké pumy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…