„Všichni s řidičákem povinně dálniční známku.“ Poplatky za ČT utrhly lavinu

12.09.2023 18:52 | Monitoring

Vláda Petra Fialy navrhuje, aby se od roku 2025 zvedly koncesionářské poplatky za Českou televizi a Český rozhlas. Podle krajského předsedy Svobodných Matěje Gregora by se ale naopak poplatky měly úplně zrušit. „Koncesionářské poplatky nedávají smysl. Platit máme jen za to, co využíváme,“ říká Gregor, s nímž souhlasí řada občanů.

„Všichni s řidičákem povinně dálniční známku.“ Poplatky za ČT utrhly lavinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Koncesionářský televizní poplatek se od začátku roku 2025 pravděpodobně zvýší o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový vzroste o deset korun na 55 korun za měsíc. Počítá s tím návrh mediální novely, na které se shodli zástupci vládní koalice. Poplatek by nově měli platit i lidé, kteří nevlastní televizi, protože je obsah dostupný na internetu.

Ondřej Gregor ale tvrdí, že koncesionářské poplatky jsou nesmyslné, protože ne všichni lidé veřejnoprávní média využívají. „Koncesionářské poplatky nedávají smysl. Platit máme jen za to, co využíváme,“ má jasno Gregor, který dal ve svém videu dohromady reakce lidí na plánované zvýšení poplatků.

„Co kdyby rovnou každý, kdo má řidičák, platil povinně dálniční známku, i když dálnici využívat nechce. Vždyť vjet tam přece může kdykoliv, ne?“ navrhl ironicky jeden z komentujících.

I další se podivovali nad tím, že by někdo měl platit jen kvůli tomu, že by se případně mohl online dívat na ČT. „To, že něco můžu dělat, ještě neznamená, že to chci dělat nebo dělám, i když nechci. Bydlím vedle kliniky reprodukční medicíny, měl bych tedy platit poplatek za to, že si tam můžu dojít vyhonit do kelímku? Ne, počkat, zaplatím, až když si tam vyhonit opravdu půjdu,“ napsal jiné srovnání další diskutér.

 

 

„Nechci se dívat na žádný pořad ČT, není snad důvod za toto nekoukání navíc platit. Sleduji Netflix a platím. Tak to má být i s ČT. Kdo se chce koukat, ať za to zaplatí. Co zase ta vláda vymýšlí? Tahá z lidí peníze…,“ reagoval například lékař Lukáš Pollert.  

 

 

Někteří šli ještě dál a prohlásili, že je naprosto nepřípustné financovat manipulativní a nepravdivou ČT a ČRo. „Je nepřípustné, aby v době nejvyspělejších technologií byli občané pod nátlakem a výhrůžkami nuceni platit za jakýkoliv zdroj informací. Česká televize a Český rozhlas navíc nepublikují objektivní informace, mnohdy jsou manipulativní, či dokonce nepravdivé,“ stojí v dalším příspěvku.

 

 

Objevily se ale příspěvky, které srovnávání koncesionářských a například dálničních poplatků kritizují jako hloupost. „U nás ještě nikdy nehořelo. Platit hasiče nemá smysl,“ píše jeden z diskutérů, že taková srovnání nedávají smysl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rozpočet se vládě hroutí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 13.09.2023 7:00:50
a tak hledá peníze na svou předvolební propagandu od občanů bez rozdílu názorů. Proč mě vláda trestá za to, že jsem si koupil televizor? Vždyť jsem si na něj musel vydělat, zaplatil jsem řádně DPH při nákupu, vůbec se mi nelíbí platit vládě její volební agitátorskou vysílačku.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …