„Vy myslíte, že je to svobodná vůle těch lidí? Já ty řetězáky čtu!“ Reportérka ČT „zadupala“ novináře. Pochyboval

04.09.2022 17:17 | Ze sítí

Výrok premiéra Petra Fialy (ANO), že sobotní demonstraci na Václavském náměstí zorganizovali proruští sympatizanti, budí v českém internetové prostoru stále vášnivé diskuse novinářů a nejen jich. Podle některých lidí tím český předseda vlády akorát nahrává skutečným proruským trollům, podle jiných za vším stojí ruská propaganda.

„Vy myslíte, že je to svobodná vůle těch lidí? Já ty řetězáky čtu!“ Reportérka ČT „zadupala“ novináře. Pochyboval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Ministerský předseda Fiala v rámci kampaně před komunálními volbami cestuje po středních Čechách, v Líbeznicích u Prahy při této příležitosti řekl novinářům, že sobotní demonstraci na Václavském náměstí, které se účastnily desítky tisíc lidí, svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům České republiky.

S jeho výrokem, že organizátoři protestu patří mezi skutečné proruské síly, si však někteří novináři dovolili nesouhlasit.

„Jestli premiér vážně věří, že každý, komu se politika jeho vlády v něčem nelíbí, a každý, kdo má strach z nejbližší budoucnosti, je proruský troll, jestli se takovou úvahou budou další kroky vlády řídit... tak mají proruští trollové v Česku vyhráno,“ uvedl ve svém tweetu novinář z Deníku N Petr Koubský.

 

 

Opravil jej biochemik Jan Konvalinka s tím, že premiér prohlásil, že demonstraci svolaly proruské síly, což podle něj nelze popřít. „V tom má bezpochyby pravdu,“ uvedl.

A opravil jej i politolog Miloš Gregor: „Tohle on ale přeci neřekl. Řekl, že tu demonstraci svolaly proruské síly. A v tom má věcně pravdu (od nácků po komunisty jsou to všechno Putinovi fans). Druhá věc je, že to vyjádření fakt nebylo šťastné,“ připustil.

 

Ze židle Koubský zvedl svými slovy reportérku České televize Darinu Vymětalíkovou: „V co věří Fiala nevím a je mi to úplně jedno. Jestli si vy myslíte, že tohle je svobodná vůle těch lidí a že to není roztleskané proruskou propagandou, máme problém. Já s těmi lidmi mluvím a čtu ty řetězáky, co přijímají a někdy i rozesílají,“ napsala svůj názor.

Koubský stále trval na tom, že lidi donutil vyjít do ulic jednoduše strach o to, co přijde. „Já nevím, kde začíná a končí „svobodná vůle“ v případě účasti na demonstraci. Věřím tomu, že velká část účastníků tam byla ne ze sympatií k Rusku, ani ne primárně z nenávisti k vládě, ale kvůli strachu ze zimy, ze složenek, ze zadlužení, exekuce atd.,“ zopakoval svůj pohled na význam sobotní protestní akce, které se účastnili členové hnutí SPD, Trikolory a celá řada odborníků.

Do Koubského se opřel také Jan Provazník: „Premiér mluvil jen o svolavatelích (ani ne o účastnících) jedné konkrétní akce. Jestli si novinář z toho odnese to, co jste napsal, tak tahle země fakt má problém,“ konstatoval.

„Až Vás budou citovat v řetězových emailech, tak doufám, že na sebe budete hrdý,“ vzkázal Koubskému další diskutér. Následně přednesl citát „chceš-li se vyhnout býti citován v řetězových mailech, nevytvářej dezinformace“.

„Bude mi to muset být jedno. Nemám vliv na to, kdo mě cituje a jak si má slova vyloží. Vy si je taky vykládáte tak, jak se vám hodí a líbí,“ odpověděl mu novinář Koubský.

Přispěvatel do diskuse Filip K označil Ladislava Vrábela, organizátora demonstrace, za „prokremelskou onuci“. „Fiala má v podstatě pravdu, že to svolaly proruské sily,“ podpořil názor premiéra.

 

 

Premiér Fiala ke svým slovům v Líbeznicích pak ještě dodal, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá. Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat. „Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…