„Výbušný materiál ve státě.“ Pithart z ČT strašil diváky. Toto padlo o Babišovi

30.01.2023 19:59 | On-line

„Češi vstoupili do dějin. Populistický styl politiky byl poražen na lopatky, dostal na frak!“ komentuje zvoleného prezidenta ČR Petra Pavla bývalý prezidentský kandidát a bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart. Varuje, že hnutí ANO se svým „autoritářským vůdcem“ je velmi nebezpečné: „Je to výbušný materiál v našem státě,“ pravil Pithart.

„Výbušný materiál ve státě.“ Pithart z ČT strašil diváky. Toto padlo o Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

Letošní prezidentské volby jsou podle Pitharta světově významnou událostí.

„My jsme vstoupili na jeviště světových dějin. Prezidentské volby jsou světově významná událost, protože v mnoha zemích nastupuje populismus jako politický styl a ten vede k autoritářské společnosti, k vůdci. Leckde se podařilo nastupující populismus potlačit, ale ve střední Evropě je docela kritická situace, v Polsku a v Maďarsku to vypadá, že by to mohlo být navždy, oni změnili pravidla hry. Češi také byli nalomeni. Ale teď se stalo, že ten populismus jako styl byl poražen na lopatky, strašně dostal na frak. Celý svět bude zajímat, zda je to možné, ho porazit. Ano, je, Češi to dokázali. Vstoupili jsme do světových dějin,“ prohlásil Pithart.

Jak řekl, svět bude chtít znát recept, jak toho Česko dosáhlo: „O to bude obrovský zájem, všechna světová média budou chtít rozumět tomu, jak se to stalo, že je to vůbec možné,“ pokračuje Pithart.

  • Záznam celého rozhovoru najdete ZDE

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí
Podle Pitharta, kdyby se stal prezidentem Andrej Babiš, byla by Česká republika blíže k autoritářskému systému: „Měla by k němu nakročeno. On by mohl být prezidentem kdekoli v Evropě, co on má s touto zemí společného? O této zemi nevěděl nic, neznal její historii ani základní literární díla. Měl tu výhodu z hlediska firmy, na východě firmy neměl, tak to nemůžu tvrdit, že by nás táhl jako Klaus a Zeman na východ,“ uvedl Pithart k ambicím Andreje Babiše..

Vysvětlil, z čeho tak soudí: „Když byl kongres Babišova hnutí, kde byl volen místopředseda, který by zvolen 99 procenty, jedna kolegyně se ho bála a ptala se, jestli to není divné, tolik procent. A on jí řekl: ‚Děvenko, to už slyším po kolikáté, kdybych to věděl, tak jsem to zařídil a bylo by to 84 procent.‘ Tak co to je? To je vůdce, který se nestydí říct, že rozhoduje o tom, jak dopadnou volby funkcionářů,“ pronesl Pithart.

„To je strašně nebezpečné, to hnutí může být extrémně levé, extrémně pravé, cokoli co se hodí, může se takhle překlápět i během dne. Je to nebezpečný nástroj. To hnutí nemá nic! Má jen to, co ten předseda a vůdce stanoví. To je výbušný materiál ve státě,“ hrozil se expremiér.

I když Pithart velmi podporoval Danuši Nerudovou, nesouhlasí s tím, co prohlásila po prohře v prvním kole prezidentské volby, a sice že „Babiš je zlo“: „Tohle bych nikdy neřekl. To se jí nepovedlo, ale jiný přešlap neudělala. Všichni, co jsme byli proti Babišovi, to znamená i proti Zemanovi a Klausovi, tak jsme se báli, kam až to může jít, ale na tak silná slova pozor, to jsem se naučil v politice. Já nikdy neříkám slovo pravda nebo hodnoty. To je balík vlastně čeho?“ dodává Pithart.

Na stůl padlo téma spojování čím dál více rozdělené společnosti: „Já si myslím, že Babiš společnost rozděloval, a generál slibuje, že se pokusí o opak… Asi teď řeknu docela silný soud, ale za posledních asi 33 let se sociální rozdíly v této zemi jen zvětšovaly. A to je odpovědnost nás všech! My jsme voliči, my jsme volili strany. To bude hrozně těžké. A to, proboha, není jen na tom prezidentovi. On tomu může prospět nastolováním témat, jazykem, který zvolí, jaká slova bude volit. Může tomu velmi napomoct, vypadá, že je k tomu odhodlán. Ale zavinili jsme to my všichni, že se rozdíly zvětšují,“ zdůraznil Petr Pithart.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …