„Vyhozená ruská studentka“ na pražské Karlovce: Naprosté nesmysly, popírá fakulta

27.04.2022 18:26

Ruská média přinesla zprávu o tom, že Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy vyhodila ruskou studentku kvůli aktuální situaci na Ukrajině. Mluvčí fakulty Klára Hyláková reportáž z ruské státní televize RT odmítá, obsahuje prý řadu zjevných nesmyslů, žádná studentka jménem Liza navíc prý v poslední době studií nezanechala.

„Vyhozená ruská studentka“ na pražské Karlovce: Naprosté nesmysly, popírá fakulta
Foto: Fsv.cuni
Popisek: Budova Fakulty sociálních věd

Domnělá ruská studentka v reportáži vypráví, že už od začátku ruské speciální vojenské operace na Ukrajině byl na dívku vyvíjen nátlak a došlo ke zhoršení jejích již zapsaných známek za předchozí semestr. „Občas jsem musela lhát prostě z nějakého strachu,“ prohlašuje Ruska v reportáži, jak informuje server iDNES.cz. Rusofobie na FSV UK prý měla dojít vrcholu poté, co jí učitelé oznámili, že „na škole pro Rusy není místo“.

Reportáž odmítá mluvčí fakulty Klára Hyláková s tím, že je v ní řada nesrovnalostí. „Na základě indicií z reportáže a toho, co jsme byli schopni ověřit, mohu potvrdit, že se jednalo o falešnou zprávu,“ prohlásila Hyláková s tím, že například zhoršování známek za ukončený semestr není možné.

„Nejsme si vědomi toho, že by k tomu kdy došlo, není to běžná praxe. V informačním systému to ani měnit nelze, jelikož fungujeme na takové bázi. Od studentů jsme navíc neměli podnět, že by jim byly zpětně zhoršeny známky,“ uvedla mluvčí Hyláková a dodala, že jiné známky, které by mohly být „zhoršeny“, uprostřed semestru studenti nemají.

Hyláková rázně odmítá, že by na škole docházelo k odsuzování ruských studentů jak ze strany školy, tak ostatních studujících. „Žádné diskriminace ze strany studentů si nejsme vědomi,“ dodala Hyláková. Jakékoliv útoky na studenty například kvůli národnosti odmítl i mluvčí celé univerzity Václav Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…