„Výlet pro Fialu do Bílého domu. Za 400 miliard.“ ANO otlouklo koalici stíhačky o hlavu

27.09.2023 20:20 | Monitoring

Vláda dnes schválila nákup 24 amerických letounů F-35, celkem vynaloží 150 miliard korun. Opozice nákup drahých stíhaček v době, kdy Fialův kabinet hledá miliardové úspory v rámci sporného konsolidačního balíčku, který má podle vlády přispět ke snižování rozpočtových schodků, ostře kritizuje a označuje jej za zbrklý krok a aroganci moci. Radek Vondráček dokonce prohlásil, že si Fiala právě koupil výlet do Bílého domu.

„Výlet pro Fialu do Bílého domu. Za 400 miliard.“ ANO otlouklo koalici stíhačky o hlavu
Foto: Lockheed Martin
Popisek: Letouny F-35

Vládní kabinet dnes schválil nákup 24 amerických stíhaček F-35, celkem vynaloží 150 miliard korun. Částka podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku, řekla dnes na tiskové konferenci. První budou hotovy v roce 2029, všech 24 strojů bude v ČR do roku 2035. Půjde nejspíš o nejdražší armádní nákup moderní historie, dosud jím byl nákup švédských pásových bojových vozidel pěchoty CV90 zhruba za 60 miliard korun.

Zástupci opozice na sociálních sítích nákup amerických letounů tvrdě odsoudili, především pak v době, kdy podle mnohých ekonomů hrozí, že plánované vládní škrty budou pro společnost devastační.

Bývalý předseda Poslanecké sněmovny, nyní poslanec a šéf ústavně-právního výboru Radek Vondráček z hnutí ANO nešetří vládu na sociální X a upozornil, že drahé stíhačky opět zaplatí občané ze svých kapes: „Vláda zakoupila za 400 miliard výlet Petru Fialovi do Bílého domu. Zaplatí to občané ČR,“ uvádí.

Poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher nevychází z údivu, že vláda schválila nákup 24 amerických letounů F-35 v den, kdy vládní a opoziční poslanci ve Sněmovně sváděli boj o konsolidační balíček. „Symbolicky v den, kdy v PSP probíráme ve 3. čtení daňový (dle vlády konsolidační) balíček…,“ píše opozičník.

Bez možnosti dotazů. Bez diskuse s opozicí. S termínem dodání 12 let, komentuje nákup amerických stíhaček F-35 stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „V den, kdy schvalují rozpočet postavený na největším zvýšení daní v historii a tupých škrtech ve školství, vědě a investicích... Symboličtější aranžmá pro oznámení nákupu stíhaček za 150 mld. Kč nevymyslíte,“ dodává.

Rovněž stínový premiér Karel Havlíček (ANO) sdílí názor, že nákup čtyř amerických letounů F-35 je přehnaný luxus ve chvíli, kdy míříme do chudých let, hovoří o zbrklém kroku: „Vládní rozhodnutí o nákupu F-35 je zbrklý krok. Nikdo nezpochybňuje kvalitu F-35, ale je třeba vše porovnat s finančními možnostmi, které máme. Vláda škrtá, kde může, chybí peníze ve zdravotnictví, školství, vědě, v dopravě. Důchody porostou při současné inflaci jen zhruba o 350 korun. To nelze lidem vysvětlit,“ podotýká Havlíček.

Nerozumí zároveň tomu, proč Fialův kabinet nepracuje rovněž s alternativní nabídkou osvědčeného systému Gripen, proč se nevyhodnotí obě nabídky z úhlu pohledu kvality, potřebnosti, ceny za investici, nákladů na provoz, logistiky, personálních kapacit a rovněž z úhlu pohledu našich spojeneckých závazků.

„Navrhovali jsme odložit rozhodnutí o dva roky a v mezidobí vše vyhodnotit. Tím spíše, když nákup F-35 není požadavkem NATO. Považuji to i za nekorektní vůči Švédům, kteří nám doposud poskytovali letouny za výhodných podmínek a kteří chtěli jednat o dalších podmínkách. Takhle se obchody neuzavírají, tím spíše, když to bude závazek na jednu generaci. Další ukázka arogance moci,“ konstatuje.

Americké bojové letouny nahradí 14 pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159. Půjde nejspíš o nejdražší armádní nákup moderní historie, dosud jím byl nákup švédských pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za zhruba 60 miliard korun.

Za letouny, související vybavení, výcvik, munici či simulátory Česko zaplatí 106 miliard korun, částka bude postupně hrazena do roku 2034. Dalších 44 miliard korun půjde podle Černochové zejména na infrastrukturu, na palivo, přípravu personálu a odvod DPH.

Částka 150 miliard korun pak podle ní zahrnuje veškeré náklady, a ačkoli jde v součtu o vysokou částku, v průměru bude podle ní činit necelých 7,3 procenta plánovaných ročních výdajů na obranu. Česko je podle ní jednou z mála zemí, které si už při jednání o nákupu letounů takovou spolupráci vyjednaly.

Po roce 2034 budou podle Černochové náklady na provoz zhruba tři procenta z obranných výdajů, tedy zhruba 4,9 miliardy korun ročně včetně výdajů na palivo a munici. Z hlediska celkového životního cyklu, tedy až do roku 2069, tak podle ní vyjde pořízení a následný provoz letounů F-35 na 700 korun ročně na jednoho obyvatele ČR.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je nákup efektivním řešením, protože přínos schopností tohoto systému za dobu jeho životnosti je v porovnání s penězi, které Česko zaplatí, výrazně vyšší než při pořízení jiného typu letounu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

souvislosti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJiM , 28.09.2023 8:49:27
Mimochodem, toto rozhodnutí vlády v zastoupení připomíná jednání německých okupačních úřadů (2WW), které pozůstalým po popravených poslaly vyúčtování nákladů.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…