„Vylítly pojistky.“ Senátoři schválili snížený důchod. Na řadě je prezident

08.03.2023 20:02 | Ze sítí

„Senát je pojistkou vlády.“ Poslanci opozičních stran jsou ve varu. Senát Parlamentu ČR ve středu podle očekávání schválil sporné snížení červnové valorizace důchodů, které navrhla vláda kvůli nutnosti nezvyšovat neúměrně výdaje státu. Návrh ještě posoudí nastupující prezident Petr Pavel.

„Vylítly pojistky.“ Senátoři schválili snížený důchod. Na řadě je prezident
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Průměrný důchod se tak má od června zvýšit o zhruba 760 korun měsíčně, zatímco bez novely by se v návaznosti na míru inflace zvýšil o 1770 korun. Prezident Petr Pavel, který nyní návrh posoudí, slíbil stanovisko zveřejnit v pátek.

Pro schválení vládní důchodové novely hlasovalo 48 členů frakcí vládní koalice ze 72 přítomných senátorů. Proti bylo 12 členů horní parlamentní komory hlavně z řad opozičních ANO, SEN 21, ČSSD a vládních Pirátů, k nimž se připojili dva senátoři SLK, lidovec Jiří Čunek a Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé).

„Já jsem přišel do Senátu jako právník a jedním z mých hlavních úkolů bylo dbát na čistotu zákonů. Bylo by pro mě ostudné hlasovat pro novelu, kterou by pak případně zrušil Ústavní soud,“ řekl předseda frakce Václav Láska.

Zbývajících 12 senátorů včetně Hany Kordové Marvanové (za ODS) a Daniely Kovářové (nezávislá), které v ústavně-právním výboru v úterý podpořily zamítnutí novely, se hlasování zdrželo. Projednávání novely trvalo pět a čtvrt hodiny.

Že senátoři kývli na spornou novelu k valorizaci důchodů, kvitoval exministr financi Miroslav Kalousek (TOP 09). „Senát rozhodl moudře. Jediná instituce, která může autoritativně konstatovat kolizi s Ústavou, je Ústavní soud. Snad se tak rozhodne i prezident republiky,“ napsal na twitteru.

Zástupci opozičních parlamentních strana schválení sporné snížení valorizace důchodů horní komorou kritizují.

„Tak jestli má být Senát pojistkou demokracie, jak nám neustále vtloukají do hlavy, tak musím konstatovat, že právnímu státu u nás právě vylítly pojistky. Senát schválil důchodovou novelu 48 hlasy. 12 bylo proti. Inu krev není voda a stranická knížka není jen tak ledajaký papír,“ uvedl poslanec Radek Vondráček (ANO).

„Pokud Senát měl být pojistkou ústavnosti, pak mohu konstatovat, že právě státu vyletěla pojistka,“ napsala na twitteru poslankyně Taťána Malá (ANO).

Když Senát nezafungoval jako pojistka demokracie, doufá stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO), že jí bude nově zvolený prezident Petr Pavel. „Senát posvětil retroaktivní zákon, který důchodcům vezme 7 tisíc jen do konce roku. Jsem zklamána, ne ovšem překvapená. Opět se potvrdilo, že Senát není pojistkou ústavnosti a demokracie. Je bohužel prodlouženou rukou vlády. Tou pojistkou teď může být generál Petr Pavel,“ uvedla ve svém tweetu.

„Senát potvrdil, že je pojistkou Fialovy vlády. Čest senátorům, kteří hlasovali v rozporu se stranickými příkazy,“ dodal poslanec za hnutí ANO Milan Feranec.

Snížení valorizace má letos stát 15 miliard korun, bez něj by výdaje státu na penze podle vlády vzrostly letos o 34,4 miliardy korun. „V následujících sedmi letech do roku 2030 by se zvýšily postupně na celkem zhruba 291,3 miliardy korun,“ řekl senátorům ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Stanjura označil za nevyužitelné rady opozice současně nezvyšovat výdaje rozpočtu ani jeho příjmy zvyšováním daní a přitom snižovat rozpočtový deficit. Za trefná označil slova předsedy Národní rozpočtové rady Mojmíra Hampla, který tento mix označil za „rozpočtovou lobotomii“.

Opoziční hnutí ANO a SPD už minulý týden avizovala, že pokud novela zákona projde, podají stížnost k Ústavnímu soudu. Koaliční senátoři ve středu uváděli, že případnou protiústavnost novely by měli posoudit ústavní soudci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vsadil jsem na rozum Senátu a prohrál jsem. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 08.03.2023 20:19:06
Mě ta prohra zasáhla tím způsobem, že bych byl dal krk za to, že se v senátu nenajde nadpoloviční většina, která podpořila Sněmovní předlohu. Nikdy jsem neměl o Senátu valný dojem, ale teď už jsem pochopil, že se jedná o stejné šmejdy jako jsou ve Sněmovně. Nechci být špatným prorokem, ale zdá se, že konečné řešení přinese ulice. A nebude to pěkné.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…