„Vyrůstají bez otce.“ Macron odhalil kořen bince ve Francii. Má plán

26.07.2023 12:08 | Analýza

„Pořádek, pořádek, pořádek!“ Francouzský prezident Emmanuel Macron promluvil k národu po násilných nepokojích, které počátkem července v zemi způsobily smrt dvou lidí a majetkové škody přesahující miliardu dolarů. Podle hlavy státu jsou na vině rozpadající se rodiny a ztráta autority ve společnosti. Ani policie prý však není nad zákonem. Reakce domácí opozice na sebe nenechaly dlouho čekat. Za svá slova to Macron schytal zprava i zleva.

„Vyrůstají bez otce.“ Macron odhalil kořen bince ve Francii. Má plán
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron před kamerami promluvil o nedávných násilných nepokojích v zemi, které vyprovokoval kontroverzní policejní zákrok, při němž koncem června zemřel mladý muž alžírského původu. Příslušník pařížské policie výrostka zastřelil při pokusu ujet ze silniční kontroly. Ačkoliv byl zasahující policista následně vzat do vazby pro podezření ze spáchání trestného činu zabití, obyvatelé chudých předměstí převážně obývaných potomky migrantů ze severní Afriky vyšli do ulic, aby se za pomoci výtržností a rabování dožadovali spravedlnosti. Výsledkem byly tisíce zapálených aut, stovky poničených budov, včetně škol, radnic a knihoven, a vznik majetkových škod přesahující miliardu dolarů. Minimálně dva lidé při nepokojích zemřeli. „Poučení, které z toho plyne, je: pořádek, pořádek, pořádek,“ prohlásil v pondělí francouzský prezident na tiskové konferenci v Nové Kaledonii. „Řád a pořádek musí zvítězit. Bez řádu není svobody,“ vzkázal svým občanům šéf Elysejského paláce.

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí

Podle francouzské hlavy státu země galského kohouta „potřebuje návrat k autoritě na každé úrovni, počínaje rodinou“. Macron také zdůraznil nezbytnost posilování autority ve školách, autority volených zástupců lidu a autority bezpečnostních sborů. Nicméně základem je podle něj obnovení fungující rodiny jako pilíře zdravé společnosti. Ta prý v současné Francii chybí. A právě absence pevných rodinných struktur a autorit je podle Macrona částečně příčinou toho, že se výtržností a rabování účastnilo mnoho nezletilých náctiletých. „Naprostá většina z nich má křehký rodinný základ, ať už proto, že pochází z neúplné rodiny a jsou vychovávaní jen jedním rodičem nebo jejich rodina pobírá dávky,“ nechal se slyšet Macron. „Není na ministerstvu školství, natož na policii, aby tento problém řešilo,“ podotkl prezident.

Fakt, že děti vychovávané svobodnými matkami mají statisticky větší sklon k trestné činnosti než děti pocházející z úplných rodin, dokládají i vědecké studie ze Spojených států. Jedna studie např. zjistila, že 70 % chovanců nápravných zařízení pro nezletilé a 85 % mladistvých vězňů vyrůstalo bez otce.

Jaké řešení nabízí ve Francii Macron? Ve svém pondělním vyjádření slíbil, že na podzim zahájí politiku zaměřenou na rozvíjení rodičovských dovedností a podporu rodin. Jak takové kroky budou vypadat, však zatím neprozradil.

Francouzský prezident také opět kritizoval sociální sítě, které podle něj pomohly nepokoje rozdmýchávat. „Mnoho z těchto mladých lidí se setkávalo, organizovalo tyto nepokoje, někdy se zapojilo do soutěží prostřednictvím určitých sítí, a tak i zde musíme nejprve uspět v lepší ochraně našich dětí a mladých teenagerů před obrazovkami,“ nechal se slyšet.

V souvislosti s kontroverzními policejními zákroky a následnými nepokoji se ve Francii rozhořela debata o odpovědnosti policie za protiprávní postupy. Levicoví aktivisté a politici kritizují bezpečnostní složky za údajný „institucionalizovaný rasismus“ a policejní brutalitu proti menšinám, demonstrantům a výtržníkům. Prezident Macron se k těmto výtkám přímo nevyjádřil. Prohlásil jen, že chápe pocity policistů, kteří musejí čelit násilným nepokojům, avšak zároveň zdůraznil, že nikdo, a tedy ani policie, není nad zákonem a nad spravedlností.

Za své vyjádření to Macron schytal prakticky od celé domácí politické scény, zprava i zleva. „V reakci na policejní štvaní prezident vydává prohlášení hodno ministra školství a útočí na svobodné rodiče. Pak kryje excesy, aniž by podporoval spravedlnost,“ rozčílil se levicový předák a někdejší kandidát v prezidentské volbě Jean-Luc Melénchon. „Pane prezidente, slova už nic neznamenají tváří v tvář vážnosti situace. Jsou k ničemu. Francouzi požadují činy. Pojďme do toho!“ apeluje pro změnu šéf pravicových republikánů Eric Ciotti.

Na Macronova slova reagovala též jeho hlavní oponentka z minulých prezidentských voleb, vůdčí osobnost Národního sdružení Marine Le Pen. „Jsme svědky bezprecedentní institucionální krize. Co dělá hlava státu, když se stát rozpadá? Staví spravedlnost proti policii a policii proti spravedlnosti?“ napsala čelní představitelka nejsilnější opoziční strany na twitter.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten tzv. "kontroverzní policejní zákrok", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 26.07.2023 12:52:28
při němž příslušník pařížské policie zastřelil alžírského výrostka při pokusu ujet ze silniční kontroly, podala naše liberální mainstreamová média dost jednostranně. 17letý Nahel Merzouk se v minulosti už pětkrát odmítl řídit příkazy policistů. Již dříve byl zatčen za výtržnictví proti policii a za konzumaci a prodej omamných látek a brzy měl předstoupit před soudce. Neměl ani řidičský průkaz. Ten den řídil pronajatý Mercedes za 90 000 dolarů s falešnými polskými poznávacími značkami. Všechny tyto informace, kromě jeho věku, byly záměrně zamlčovány. Situace, ve které se dnes Francie nachází, je důsledkem několika desetiletí svévolné slepoty a nečinnosti francouzských politických autorit, které doufaly, že utrácením miliard eur ve prospěch imigrantů tyto problémy zmizí.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…