Zatopit Hamás vodou, zvažuje Izrael. Bojí se o životní prostředí

05.12.2023 7:43

Američané dál důrazně žádají Izrael, aby tamní armáda více hleděla na životy palestinských civilistů a nedopustila, aby jih Pásma Gazy pocítil stejnou destrukci jako sever Pásma Gazy. Izraelci tvrdí, že budou existovat bezpečné zóny, ale Palestinci hlásí do světa, že žádná bezpečná místa neexistují a izraelská armáda rozsévá smrt všude. OSN bije na poplach. Izraelci také oznámili, že zatopí síť tunelů vybudovaných Hamásem, což část představitelů USA vystrašilo.

 Zatopit Hamás vodou, zvažuje Izrael. Bojí se o životní prostředí
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Válka v Izraeli trvá 60 dní a podle agentury Reuters ozbrojené síly Státu Izrael rozběhly na plné obrátky operace na jihu Pásma Gazy u měst Chán Júnis a dalších. Generální tajemník OSN Antonio Guterres v OSN apeloval na Izrael, aby se vyhnul dalším krokům, které by zhoršovaly již tak hroznou humanitární situaci v Gaze, a aby ušetřil civilisty od dalšího utrpení.

„Pro lidi, kterým bylo nařízeno evakuovat, se nemají kam bezpečně evakuovat a mají jen velmi málo míst k přežití,“ řekl mluvčí OSN Stephane Dujarric. Na jeho vyjádření upozornila agentura Reuters.

Ze Spojených států opakovaně zaznělo, že by izraelská armáda měla brát ohled na životy palestinských civilistů, aby se neopakoval tvrdý útok na severu Pásma Gazy.

Velitel izraelského obrněného sboru brigádní generál Hisham Ibrahim podle agentury Reuters řekl armádnímu rozhlasu, že armáda téměř dosáhla svých cílů v severní Gaze.

„Začínáme rozšiřovat pozemní manévr do dalších částí Pásma Gazy s jediným cílem – svrhnout teroristickou skupinu Hamás,“ řekl.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

A podle agentury až čas ukáže, zda skutečně izraelská armáda brala na životy civilistů větší ohledy a zda skutečně nebude útočit na některé zóny, které sama označuje za bezpečnější zóny.

Zdravotníci v Gaze přitom tvrdí, že od ukončení několikadenního příměří bylo zabito dalších 900 lidí. Celkově prý zemřelo téměř 16 tisíc lidí, přičemž 70 procent z nich mají tvořit ženy a osoby mladší 18 let a většina údajně zemřela v důsledku izraelského bombardování. Bombardován byl i Rafah, který má patřit k bezpečnějším oblastem, ale podle Palestinců žádná bezpečnější oblast neexistuje, protože izraelské bomby dopadají všude.

Bombardování na jednom místě v Rafahu přes noc vytvořilo podle agentury Reuters v zemi kráter o velikosti basketbalového hřiště. Bosé nohy a černé kalhoty mrtvého batolete trčely zpod hromady suti. Muži se snažili holýma rukama pohnout kusem betonu, který dítě rozdrtil. Tito muži byli viděni, jak volají Alláha a zdůrazňovali, že bezpečnější místo v Palestině opravdu neexistuje.

„Spali jsme,“ řekl Salah al-Arja, majitel jednoho z domů zničených na místě. „Říkají vám, že je to bezpečná oblast, ale v celém Pásmu Gazy žádná bezpečná oblast není.“

Izrael obviňuje Hamás, že vystavuje civilisty nebezpečí tím, že operuje z civilních oblastí, včetně tunelů, které mohou být zničeny pouze velkými bombami. Hamás to popírá.

Pokud jde o rukojmí, kterých teroristé z Hamásu 7. října unesli z území Izraele asi 240, tak v současné chvíli jich je v zajetí Hamásu asi 137, přičemž není jasné, kolik z nich zemřelo a kolik je ve skutečnosti ještě naživu.  

Podle serveru listu Wall Street Journal izraelská vláda zvažuje, že zatopí podzemní tunely vybudované Hamásem mořskou vodou. Vláda však k tomuto kroku dosud nepřikročila, protože zvažuje např. dopady na životní prostředí na jedné straně a vojenská hlediska na straně druhé, protože podmáčení rozsáhlých oblastí půdy by mohlo znamenat velký problém.

Informaci převzal také server izraelského listu Jerusalem Post.

„Někteří američtí představitelé vyjádřili znepokojení nad plánem, zatímco jiní plán podpořili. Proces by mohl trvat týdny, a proto by mohl bojovníkům Hamásu umožnit evakuaci a případně vzít s sebou rukojmí. Není však jasné, zda by Izrael počkal, až budou vráceni všichni rukojmí,“ upozornil server.

Severně od uprchlického tábora al-Shati bylo vybudováno několik velkých čerpadel, které by mohly do tunelů vehnat mořskou vodu. To by však v Gaze mohlo zkomplikovat pěstování jakýchkoliv plodin. Problém s tunely by to možná vyřešilo, ale další problém je podle serveru listu Wall Street Journal v tom, že by mohly do půdy prosakovat látky dosud uložené v tunelech.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

Do války v Izraeli se vložili i Ivanka Trumpová, dcera exprezidenta Donalda Trumpa, s manželem Jaredem Kushnerem. Podle zpravodajského severu Axios zorganizovali v New Yorku setkání katarského premiéra Mohammeda bin Abdulrahmana Al-Thanim s prominentními americkými židovskými podnikateli.

Al-Thani údajně řekl, že americké administrativy George Bushe mladšího, Baracka Obamy i Donalda Trumpa podporovaly Katar, aby udržoval vztah s Hamásem. Vedle toho Katar fungoval jako prostředník v jednáních mezi Spojenými státy a afghánským hnutím Tálibán.

Katar též sehrál významnou úlohu v nedávno skončených jednáních o propuštění víc než stovky rukojmích z asi 240, které unesli teroristé z Hamásu 7. října z území Izraele.

„Mnozí z nás přišli s negativním náhledem na Katar na základě toho, co jsme četli, a odcházeli jsme s jemnějším pochopením role, kterou hrál v Gaze, historicky i aktuálně,“ říká jeden z účastníků jednání serveru Axios. „Byli jsme ohromeni ochotou premiéra odpovídat na těžké otázky,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…